Konya’da 126 bin yapı imar affından faydalandı (Özel Haber)
Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden elde edilen bilgilere göre Konya’da İmar Barışı kapsamında 126 bin 22 yapıya Yapı Kayıt Belgesi verildi.
Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden elde bilgilere Konya’da İmar Barışı kapsamında 126 bin 22 yapıya Yapı Kayıt Belgesi verildi. Bu Yapı Kayıt Belgeleri’nden ise toplamda 381 milyon 781 bin 326 TL alındı. Konya’da en çok Yapı Kayıt Belgesi alan ilçe ise Meram oldu. Meram’da 24 bin 124 adet kayıt belgesi alınırken Selçuklu ’da 13 bin 148, Karatay’da ise 10 bin 338 adet yapıya Yapı Kayıt Belgesi verildi.
‘BU İŞTE BİR GARABET VAR’
Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın İmar Barışı’ndan faydalanan yapılarda denetim yapılmadığını ve bunun da ilerleyen süreçlerde felakete yol açabileceğini söyledi. Yapı Kayıt Belgesi alan 126 bin 22 yapıya performans analizi yapılması halinde bu yapıların en fazla yüzde 3’ünün kriterlere uygun çıkacağını vurgulayan Akın, geç olmadan soruna çare bulunması çağrısında bulundu. Yapı Kayıt Belgesi alınırken ne mühendis ne de mimar görüşü alınmadığını belirten Kamil Akın, “ Her ne kadar bu yapılar aldıkları belgelerle resmi statüye kavuşmuş olsalar da ilerde oluşabilecek bir sorunda bizim meslektaşlarımızı sorumlu görecekler. Ama işin hiçbir tarafında bizim meslektaşlarımıza bir yetki verilmiyor. Sizin hiç müdahil olmadığınız bir durumda Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ile online sistem üzerinden insanlar Yapı Kayıt Belgesi’ni alıyor ve yapısını resmi hale getiriyor. Ama işin içinde ne mühendis ne de mimar var. Bu yapılar çöktüğünde sorumlu olarak belediyeler ve imar müdürlüklerini suçlayacaklar. Bu işte bir garabet var” dedi.
‘FELAKETE DAVETİYE ÇIKARIYORUZ’
İmar Barışıyla oluşabilecek bir afet durumunda yıkılmaya müsait yapılarla felakete davetiye çıkarıyoruz diyen Kamil Akın konuşmasını şöyle sürdürdü: “ İmar Barışı’nın doğru olduğu bazı yönler var. Mesela bir çiftçimizin yıllar öncesi dedesinden kalma bir ahırı var. Ama yapı resmi olmadığı için devletin vereceği destekten faydalanamıyor. Bu yapıyı resmi hale getirince üretim için destek alabiliyorsunuz. Bu yerinde ve doğru bir çalışma. Ama diğer taraftan 3 katlı bir binaya, kat çıkanlar var. 3 kat üstüne siz 2 kat daha eklerseniz bu kolonlar bu ağırlığı nasıl kaldıracak? Ya da bir diğer örnekle adam evinin alt katını ticari dükkan haline getirmiş. Böyle olunca ekstra rant sağlamış oluyorsunuz. Ayrıca İmar Barışıyla birlikte su toplama havzalarındaki binalar resmi hale getirilerek kaçak kuyu açılmasına yol açıldı. Bu şekilde su güvenliğini tehdit eden çok fazla yapı yapıldı.”
‘GEÇ OLMADAN ÇALIŞMA BAŞLATILMALI’
Devlet yetkililerinin geç olmadan bu yapılar hakkında bir çalışma yapması gerektiğini aktaran Akın, “İmar Barışı’na başvurulan yapılar içerisinde özellikle yüksek katlı olanlardan başlamak üzere hepsinin performans analizinin yapılması lazım. Ayrıca su havzalarının bulunduğu tarımsal alanlarda amaç dışında kullanılan yapıların kontrol edilmesi ve kaçak kuyu açılmışsa kapatılması gerekiyor. İlerde bu yapılar yıkılır ve vatandaş ölürse nasıl hesap vereceğiz? Bu yüzden geç olmadan yetkililer bu hususta bir çalışma başlatmalı” şeklinde konuştu.
Özel Haber: Müslüm Evci
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.