Konya sanayisine 'kira' darbesi

Konya’da Büsan Sanayi Sitesi’nde senelik 300 bin TL olan dükkan kiraları zamlandı. Zamla birlikte Organize Sanayi Bölgelerinde dükkan kiraları şu anda 1 milyon 200 bin TL oldu.

Konya sanayisine 'kira' darbesi
Yayınlanma:

Konya’da konut kiralarının yanı sıra dükkan kiraları da 2-3 kat arttı. İşyerlerinde kiracı olan esnaflar yüksek kira artışı nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KONSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Ayvazoğlu Metal’in sahibi Selim Ayvaz, kiralık dükkan sıkıntısının Büsan ve Organize Sanayi Bölgesi’nin genelinde yaşanan bir problem olduğunu aktardı. Kiralık dükkan sorununu kimsenin dile getiremediğini aktaran Ayvaz, “2. Organize Sanayi Bölgesi’nde dükkânı olan bir insanın 3. 4. ve 5. Organize Sanayisi’nde de fabrikası var. Bu insan 2. Organize Sanayi’de ticaret yapıyor, diğer organize bölgelerindeki fabrikalarını da kiraya veriyor. Biz satılık fabrika yerleri ararken insanların her sanayi bölgesinde dükkanları var. Fabrika alanları neden insanlara peşkeş çekiliyor? Bu kadar laçka bir sistem olamaz” ifadelerine yer verdi.

photo5897842953815178313.jpg

“SANAYİCİ İŞİNE ODAKLANAMIYOR”

Kiralık dükkan sorununu Konya Sanayi Odası’nın ve Konya Ticaret Odası’nın dile getirmesi gerektiğinin altını çizen Ayvaz, “Kira artışlarının asıl sebebi insanların fırsat tacirliği yapması. Ben geçen yıl bu zamanlar 70 bin TL elektrik faturası öderken şu anda 350 bin TL ödüyorum. Bunların hiçbir önemi yok çalışırsam öderim. Ama fabrika sahiplerine ne oldu da boş dükkan kiralarını 300 bin TL’den 1 milyon 200 bin TL’ye çıkarıyor. Biz anlamış değiliz. Bu sorun sadece mağdur sanayicilerin gündeminde. Oda başkanları lafa geldiğinde sanayicinin yaptığı ihracatla övünüyor. Benim üzerimden kimse övünmesin. Sanayiye gelip para baronlarıyla oturup kalkıyorlar sonra da sanayicinin derdini dinledik diyorlar. Dert dinledikleri adamların organize sanayide 6 tane fabrikası var. O adamın bir derdi olamaz. Asıl esnafın derdi var. Onlara da uğramıyorlar zaten. Biz kiralık dükkan sorununu CİMER’e de yazsak muhatap bulamıyoruz. Öyle bir hale geldik ki kimseyi kimseye şikayet edemiyoruz. Ben 11 ülkeye ihracat yapıyorum. Bir haftadır dükkan kiralarını kafama taktığım için işime de odaklanamıyorum” diye konuştu.

photo5897842953815178310-001.jpg

“KONYA SANAYİSİNE DARBE”

Kira artışlarının sanayiciyi kötü etkileyeceğini dile getiren Selim Ayvaz, “Sanayiciler olarak mülk alamıyorsak giderlerimizi karşılayabilmek adına işçi azaltmaya gideceğiz. Benim yanımda 45 kişi çalışıyor ve kira maliyetini düşürebilmek için 10 kişiyi çıkarmam gerekiyor. Bir dükkan sahibinin egosunu tatmin etmek için benim dükkanımda 10 insan neden zarar görsün? Devlet işçi çalıştırın diyerek destek verirken aynı devlet bu fırsat tacirlerinin önüne geçemiyor. Bugün organizede çok devasa fabrikalar bile işçi çıkarma raddesine geldiler. Kira probleminin getirdiği açığı kapatabilmek adına sanayide toplamda 200 kişi işsiz kalacak. Bu kadar işçinin çıkarılması demek Konya sanayisine de darbe vurmak demek. İşçi çıkarırsak aylık yaptığımız işleri azaltacağız. İşçime göre çalışıp işçime göre ihracat yapacağım” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“SANAYİCİYE KİRA DESTEĞİ ŞART!”

ARSPARK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan ise kiralık dükkan fiyatlarının 300 bin TL’den 700 bin TL’ye çıktığını dile getirdi. Kiralık dükkan sorununun tüm sanayi bölgelerinde görüldüğünü fakat Büsan Sanayi’nde daha çok ön plana çıktığını aktaran Arslan, “Pandemi dolaysıyla insanlar 2 sene boyunca iş yapamamıştı. Pandeminin bitmesiyle beraber herkes iş yerini büyütme veya iş yerini taşıma telaşına girdi. Kiralık dükkana talep arttı, arz da yetersiz kalınca doğal olarak kiralık fiyatları da arttı” dedi. Kira fiyatlarının artmasının bir diğer nedenini de inşaat maliyetlerinin son 2 yılda yüksek seviyelere ulaşması olduğunu bildiren Arslan, şu ifadelere yer verdi: “2 yıl önce metrekare maliyeti bin 500 lira olan Büsan Sanayi’deki iş yerlerinin şu andaki maliyeti 6 bin TL’ye dayanmış durumda. İşyeri sahipleri yüksek maliyetlerle yaptığı iş yerlerini mecburen yüksek kira bedelleri ile vermek zorunda kaldı. Sanayici tüm parasını mülk almaya götürünce elinde sermayesi kalmadı. Sanayicinin kira noktasında devlet teşvikiyle desteklenmesi gerekiyor. 800 milyar faiz ödenen bir ülkede sanayiciye de 50 milyar kira desteği çıkartılması lazım. Yanlış ekonomik politikalar neticesinde Türkiye’deki tüm sistem dengesini kaybetti. Sanayideki iş yerleri de bundan nasibini aldı.”

photo5897842953815178309-001.jpg

Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.