Konya DSYB Süt İşleme Tesisi açılışı

Kaşınhanı Mahallesi'nde düzenlenen açılış töreniyle faaliyete başlayan ‘Süt İşleme ve Düve Yetiştirme Merkezi’ yaklaşık 15 milyon liraya mal oldu. Tesis, üreticiden toplanan sütü işleyerek elde edilen ürünleri kentteki marketlerde tüketiciye uygun fiyata sunmayı amaçlıyor.

Konya DSYB Süt İşleme Tesisi açılışı
Yayınlanma:

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (DSYB)  yıllık 80 ton çiğ süt işleme kapasiteli  ‘Süt İşleme ve Düve Yetiştirme Merkezi’ Kaşınhanı’nda düzenlenen törenle  hizmete açıldı.  15 milyon liraya mal olan Süt İşleme ve Düve Yetiştirme Merkezi’nin açılış törenine katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, DSYB’nin Türkiye’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan birçok illere göre örnek bir birlik olduğunu belirtti. Birlik sayesinde 40 bin çiftçiye ulaşıp hizmet verildiğini sözlerine ekleyen Usta, “Hedefimiz; bu başarılı birliği daha da büyüterek daha fazla çiftçiye ulaşması ve diğer birliklere örnek olmasıdır. Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz, Türkiye’deki pek çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan illerimize örnek bir birliktir. Bu birliği sadece yöneticilerimiz yapmıyor. Burada bulunan tüm hayvancılıkla uğraşan ve üretici olan çiftçimiz başarmıştır. Süt üretimi ve pazarlaması ile ilgili sıkıntılardan dolayı bize gelen şikâyetleri  Tarım Bakanımıza ilettik. Sorunları anlattık ve çözülmeye başlandı. Şuan süte verilen destek sayesinde piyasadaki değeri ile yarışır bir vaziyete getirdik. Daha da iyisini hedefliyoruz” dedi.

“TESİSTE HİJYEN KOŞULLARINDA ÜRETİM YAPILIYOR”

Eski dönemde Türkiye'de sokakların çamurdan geçilmediğini ifade eden Usta, "Şu anda bu tesiste mükemmel hijyen koşullarında üretim yapılıyor. 'Bal dök yala' tabiriyle üretimin yapıldığı, üretime kıymet verilen yeni bir Türkiye'deyiz. Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 17 yıllık AK Parti iktidarı sayesinde bugünleri görmek hepimize büyük gurur veriyor. Hedefimiz; büyüyen ve gelişen Türkiye’yi, tarım ve hayvancılıkta  çok daha iyi şekilde büyümesi ve gelişmesi. Çünkü bu ülkenin temelini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Aslında tarım ve hayvancılıktan çıkardığımız ürünlerimiz, sanayiye de temel oluşturmaktadır. Üretilen makineler ve tesislerin hepsi sanayiden geçmektedir. O yüzden Konya, sadece tarım ve hayvancılık şehri değil, aynı zamanda bir sanayi şehri haline geldi” şeklinde konuştu.

“KONYA, BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA TÜRKİYE’NİN LİDERİ”

Konya’nın 40 bin 838 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olduğuna değinen AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Bir milyon 960 bin hektar tarım alanı ve hayvancılıkta Konya, ülkemizin lokomotifi konumunda. Konya, Türkiye’nin tarım başkenti. Bu çerçevede Konya’daki hayvancılığı değerlendirdiğimizde ise Konya’da 867 bin 957 büyükbaş hayvan sayısı var. Konya, büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’nin lideri. Ancak ülkemiz genelinde yılda 500 bin damızlık ve 400 bin buzağı ölüyor. Bilinçli hayvan yetiştiricisi olarak buzağıları öldürmediğimiz zaman dışarıdan hayvan getirmek zorunda kalmayacağız. Biz bunun için bu tesisimizin açılmasını son derece önemli buluyoruz. Sütteki teşviklerini alamayanlar, önümüzdeki süreçte bu teşviklerini alacaklar. Süt teşviklerimiz ve ödemelerimiz devam ediyor” dedi.

 “HİZMETLERİMİZİ HER SENE İLERİYE GÖTÜRÜYORUZ”

Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız ise tesisin günlük 80 ton çiğ süt işleme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. Tesisin, 2 bin 154 metrekare kapalı alana kurulu olduğunu anlatan Yıldız, “burada kase ve süzme yoğurt, beyaz peynir, tereyağı, rulo kaymak üretiminin yapılacağını ifade etti. Konya’nın 24 ilçesinde üretilen sütün yüzde 26’sını tek başına pazarlayan güçlü bir birlik olduklarını sözlerine ekleyen Yıldız, “Hizmetlerimizi her sene katlayarak ileriye götürüyoruz” diye konuştu.

“YILLIK 10 BİN AYAK BAKIMI YAPIYORUZ”

Şu an Konya’da yapılan suni tohumlamanın üçte birini tek başına yapan bir yapı olduklarını sözlerine ekleyen Edip Yıldız şöyle konuştu: “Hayvanların gebeliğine erken teşhisini sağlayan ultrason makinesiyle yıllık 50 bin ultrason muayenesi yapıyoruz. Büyükşehir Belediyemizle ortak geliştirdiğimiz ayak ve tırnak bakımı projesiyle süt ve et üretimine olumsuz etki eden hastalıklara karşı üreticiyi bilinçlendirdik. Ayak ve tırnak projemizle yıllık 10 bin civarında ayak bakımı yapıyoruz. Yakın zamanda üreticimizin memnun kalacağına inandığımız kırmızı et sorununu çözen bir projeyi hayata geçireceğiz. 30 bin metre karede yapmayı düşündüğümüz projemiz hazır.” Üreticiler olarak artan maliyetleri karşısında gerçek üreticiyi bulan krediler istediklerini belirten Yıldız, “Özellikle bakanlık tarafında verilen kredilerde işletme geçmişi olan ve bu işi yıllardır sürdüren gerçek üreticiyle bu teşviklerin buluşması gerekir” dedi.Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapılan dua ile gerçekleştirildi. Katılımcılara geleneksel Konya pilavı ikram edildi. Açılış törenine, AK Parti Genel Başkanı Leyla Şahin Usta, Konya Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, DSYB Konya Başkanı Edip Yıldız,  AK Parti Karatay Belediye Başkan Adayı Hasan Kılca, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, birlik yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Haber :Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.