Konya Arı Yetiştiricileri Birliği: Bal fiyatları yükselmezse arıcılık bitme noktasına gelir

Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, “Arıcılık sektöründe her ürünün maliyeti arttı ama bal fiyatları yerinde saymaya devam ediyor. Arıcılarımızın hayatta kalabilmeleri ve gelecek sene arıcılığı sürdürebilmeleri için bu sene balın kilosu en az 100 TL olmalı” dedi

Konya Arı Yetiştiricileri Birliği: Bal fiyatları yükselmezse arıcılık bitme noktasına gelir
Yayınlanma:
Güncelleme:

Son zamanlarda şeker fiyatlarındaki artış, girdi maliyetleri ve nakliye sorunları arıcıları zor durumda bırakıyor. Tüketicinin balla arasına “mesafe” koyması şu günlerde arıcıları kaygılandırıyor.

Artan üretim maliyetleri karşısında ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, Türkiye şartlarında bal fiyatları yükselmediği takdirde arıcılığın bitme noktasına geleceğini söyledi. Başkan Genç, “Şeker olmazsa arı da olmaz, arıcılık da olmaz, bal da olmaz. Arıcılıkta kullandığımız ham petek fiyatı yüzde 100 arttı. Bizim tüm işimiz arının yanına gidip gelmek bu da mazotla mümkün oluyor. Mazot fiyatlarının artmasıyla nakliye de aynı şekilde artıyor. Çok büyük giderlerimiz bulunuyor. Girdiler yüksek diye biz de biz de bal satarken fiyatlara yansıtamıyoruz. Böyle devam ederse birkaç yıl içinde arıcılık yapılamaz bir meslek hâline gelecek. Arıcılarımıza ve arılarımıza sahip çıkmalıyız. 4 mevsimi yaşayan bir memlekete sahibiz. Bunu iyi değerlendirip arılarımızı daha ucuz maliyetlerle yaşatmamız ve bakımını yapmamız gerekiyor” dedi.

“ARILARIN ŞEKER İHTİYACI HÂLÂ DEVAM EDİYOR”

Konya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Genç, piyasa şartlarında şeker fiyatları çok yüksek olduğu için arıcıların özel fabrikalardan ya da toptancılardan şeker alamadığını ifade etti.

Piyasadaki şekerin çuvalının bin 200 TL olduğunu dile getiren Genç, “Arıların şeker ihtiyacı hâlâ devam ediyor. Piyasada şeker var ama çok yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Türkşeker fabrikalarında şeker 390 TL’ye satılıyor. Biz de 20 Mayıs Arı Günü’nde Türkşeker Genel Müdürlüğü’ne arıcıların şeker istediğini yazdık. Onlar da bize geri dönüş yaparak kovan başı 2 kilogram şeker takviye ettiler. Arıcılarımızın şeker dağıtımlarına yavaş yavaş başladık. Önümüzdeki hafta dağıtıp bitireceğiz. Türkşeker bize fabrika çıkışı şeker temin ettiği sürece arıcılarımız az da olsa arıları besleyebiliyor ama yeterli değil” açıklamasına yer verdi.

“REKOR DÜZEYDE BAL BEKLİYORUZ”

2017- 2019 yılındaki gibi bu sene de bal rekoltesi açısından bereketli bir sezon beklediklerini söyleyen Başkan Genç, şu anda birçok bölgede arıcıların durumunun çok iyi olduğunu belirtti. Genç, “Arıcılık doğa şartlarına bağlı bir meslek kuruluşu. Eğer şartlar bu şekilde devam ederse bu sene 2017 ya da 2019 yılında olduğu gibi rekor düzeyde bir bal bekliyoruz” dedi.

Genç, özellikle doğal bitki florasının arıcılık üzerine olumlu etki gösterdiğini ve sağım sezonunun da gerek kalite ve gerekse de rekolte açısından çok verimli geçmesini beklediklerini bildirdi. Genç, son olarak, hem Türkşeker’den hem de Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan arıcılara destek vermeleri talebinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.