KONTİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Güneş: Bu kredinin hayata geçmesi önemli bir adım!
KONTİMDER Yönetim Kurulu Üyesi Berhan Güneş, Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ni duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısının ardından detaylarını açıkladığı konutlarda ısı yalıtımı kredisinin yüzde 60'ı yalıtım sözleşmesinin ibrazıyla, kalan yüzde 40'ı da proje tamamlanıp enerji kimlik belgesi alınmasıyla kullanılabilecek. Kredi, doğrudan yalıtım firmasının hesabına aktarılacak. Isı yalıtımı kredisi 60 ay vadeli olacak ve kredi faizi yüzde 0,99 olarak uygulanacak. Konut başına azami 50 bin lira kredi kullanılabilecek.
Isı yalıtım kredisi ile enerji tasarrufunun sağlanmasının amaçlandığını kaydeden Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Berhan Güneş, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık oranın yüzde 70 düzeyinde olduğunu belirterek, “Yıllık enerji ithalatı ise 50-60 milyar dolar seviyesinde. Doğalgazın üçte biri konutlarda tüketilirken mevcut konutların yüzde 50’inde yatılım bulunmuyor. Isı yalıtım kredi paketi uygulaması ile binalarda ısı yalıtımı teşvik edilecek. Kredi doğrudan ısı yalıtım firmasının hesabına aktarılacak. 60 ay vade ve 0,99 faizle verilecek kredi konut başına azami 50 bin TL olacak. Isı yalıtım kredisinin yüzde 60’ı yalıtım sözleşmesinin ibrazı ile kalan yüzde 40’ı proje tamamlanıp enerji kimlik belgesinin alınması ile kullanılabilecek” dedi.
“ÖNEMLİ BİR ADIM”
Binalarda yalıtımın yaygınlaştırılmasının önemini vurgulayan Berhan Güneş, dünyada enerji fiyatlarının arttığını, Türkiye’nin enerji ithalatına bağımlılığını azaltmak için enerji tasarrufu uygulamalarının artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Berhan Güneş, “Enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik olarak yapılan çalışma kapsamında ısı yalıtım kredisinin hayata geçmesi önemli bir adım. Sürdürülebilir çevre politikasını desteklemek adına enerji veremliliğinin artması ve sera gazı emisyonunun azaltılması sağlanacak. Enerji verimliliğini yaygınlaştırılması ile vatandaşa ve ülke bütçesine katkı sağlanacak” diye konuştu.
“BU ZARURİYET ARTTI”
Dünyada yükselen enerji maliyetleri karşısında ısı yalıtımı zaruriyetinin arttığını belirten Berhan Güneş, konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80'i ısıtma ve soğutma için harcandığını kaydetti. Berhan Güneş, şöyle konuştu, “Konutlarda kullanılan bu enerjinin yarısının ısı yalıtımı olmadığı için boşa gidiyor. Uzmanlar tüm binaların yalıtımıyla Türkiye’nin yılda 7-9 milyar dolar tasarruf edebileceğini belirtiyor. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke ve yılda ödenen para 50-60 milyar doları buluyor. Türkiye'de enerjinin en fazla tüketildiği alanların başında ise konutlar geliyor. Isı yalıtımı ile konut ve hizmetler tarafında tüketilen enerjinin en az yüzde 30-45'ini tasarruf etmek mümkün.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.