Kombiyi yakmayan bedavacı komşuya kötü haber

Kış kapıya dayanırken kaloriferle açılmaya başlandı. Hava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte komşusu kombi yakmayanların hakları merak konusu oldu. Kat maliklerinin kombisini yakmayan komşuya dava açma hakkı bulunuyor.

Kombiyi yakmayan bedavacı komşuya kötü haber
Yayınlanma:
Güncelleme:

Havaların soğumasıyla birlikte sobalar, ısıtıcılar, kombiler çalışmaya başladı. Komşusunun ısısından faydalanıp evini ısıtmayan bedavacılar kötü haber geldi. Hukuki düzenlemeye göre kombiyi açmayan kişilere komşuluk hakkını ihlalden tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Konunun hukuki boyutuna ilişkin değerlendirmede bulunan TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek, her ilde halk sağlığının korunması amacıyla il hıfzıssıhha kurullarının dış ortam sıcaklığı belli bir derecenin altına düşünce ısıtma sistemlerinin çalıştırılması kararını aldığını belirti. Akipek, bu sıcaklığın genellikle 15 derece olarak belirlendiğini söyledi.

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18'inci maddesinde de bu konuya ilişkin hususların yer aldığına dikkati çeken Akipek, "Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler." ifade etti.

Komşuların doğruluk kaidelerine uyarak ve birbirini rahatsız etmeden konutlarını kullanması gerektiğini belirten Akipek, bu madde gereğince komşuların birbirinin hoşuna gitmeyecek tutumlardan kaçınması gerektiğini söyledi.

"DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK KURALLARI" UYARISI

Kaloriferini yakmayan komşunun yan, alt ve üst komşusu sayesinde ısınmasının dürüstlük ve doğruluk kurallarına aykırı olduğunu ifade eden Akipek, kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet verdiğini belirterek şunları söyledi: Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşuluk ilişkileri bakımından komşularına zarar veriyor duruma düşüyor.

KOMBİYİ AÇMAYAN TAMİNAT ÖDEYEBİLİR

Kaloriferi yakan komşunun ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine kanunun 33'üncü maddesi gereği başvurarak hakimin müdahalesini isteyebileceğini belirten Akipek, “Burada kat maliki, 'Benim komşum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, buna müdahale edin.' diyebiliyor. Hakim de komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir. Hakim, talep halinde, komşu maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilir. Normalde aylık 500 liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 700 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir." dedi.

BELEDİYEYE DE BAŞVURU YAPILABİLİR

Bu gibi durumlarda insan sağlığını olumsuz etkileyen işlem gerekçesiyle belediyeye de başvurulmasının çözüm olabileceğini vurgulayan Akipek, Türk Medeni Kanunu'nda da komşuluk hukuku ayrıca düzenlenmiş durumda olduğunu belirtti. Komşuluk hukukuna aykırı, komşuların katlanma sınırlarını aşan eylemin söz konusu olduğunu aktaran Akipek, kanun gereğince yine komşunun hakkının doğduğunu söyledi.

EV BOŞ OLSA BİLE MÜDAHALE İSTENEBİLİR

Bunların dışında evin boş olması, kiraya verilememesi veya aylarca satılamaması gibi durumlarda ise komşuların birbirlerine fedakarlık göstermesi gerekebileceğini ancak burada sınırın doğruluk kuralları olduğunu vurgulayan Akipek,, “Boş olan dairenin ısıtılmasını istemek çok mümkün olmayabilir ancak komşusuna zarar verme kastıyla dairenin boş tutulması halinde kuşkusuz yine hakimin müdahalesi istenebilir." şeklinde konuştu.

Kat maliklerinin ısıtma sisteminin ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesini talep etme olanaklarının da olduğunu, talebin tek bir kat malikinden gelebileceğini belirten Akipek, "Ancak bunun için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla karar almaları gerekir." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.