Kiralık evler elde kaldı

Konya’da üniversitelerin koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim kararı almasıyla, başta Bosna Hersek Mahallesi olmak üzere kiralık evlere talep azaldı

Kiralık evler elde kaldı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, öğrencilerin çoğunlukta olduğu kentlerde kiralık ev sahipleri ile emlakçıları olumsuz yönde etkiledi. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle birlikte öğrenciler, memleketlerine dönünce kiralık evler de tek tek boşaldı. Öğrenci kenti olarak bilinen Konya’da da kiralık ev sayısı arttı. Uzaktan eğitim kararının ardından bu yıl yüzbinlerce öğrenci Konya’ya gelmedi. Öğrencilerin Konya’da en çok ikamet ettikleri Bosna Hersek Mahallesi başta olmak üzere kiralık evlere olan talep azaldı. Öğrenciler kiraladığı evleri boşalttıkları için hem ev sahipleri hem de emlak sektöründeki esnaf mağdur oldu. ‘Öğrenci mahallesi’ olarak bilinen Bosna Hersek Mahallesi’nde esnaflar, “Normal şartlarda öğrenciler şimdiye kadar kiralık ev tutmak için birbirleriyle yarışırlardı. Koronavirüs nedeniyle üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almasıyla beraber öğrenciler kiralık ev bakmadı. Tabii ki önce sağlık ama maddi olarak durumumuz iyi değil. Umudumuzu aşıya bağladık” şeklinde görüş belirttiler.

kiralik-evler-elde-kaldi.jpeg

“EV SAHİPLERİ KİRA BEDELLERİNİ DÜŞÜRDÜ”

Üniversitelere yakın olan bölgelerde ev sahiplerinin kira bedellerini düşürerek evlerini kiralama eğiliminde olduklarını dile getiren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Üniversitelerimizin almış olduğu karar gereği güz yarıyılının uzaktan eğitim olarak gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Güz yarıyılından sonra pandeminin ne aşamada olacağı şu an kestirilemediği için net bir karar verilemiyor. Ondan dolayı öğrenciler boş yere kira ödememek için evlerini boşaltıp memleketlerine gittiler. Özellikle Selçuk Üniversitesi’ne yakın olan Bosna Hersek Mahallesi ve Meram’da Necmettin Erbakan Üniversitesi civarında birçok kiralık ev şu an boş olarak beklemekte. Evlerini kiraya veremedikleri için satmayı düşünen ev sahipleri var. Fakat konut kredi faizleri çok yüksek olduğu için alıcı bulamıyorlar. Kira bedellerini biraz düşürerek evlerini kiraya vermenin yollarını arıyorlar. Kapıcı aidatları başladı, ev sahibine yük oldu. Merkezi ısıtma sistemi olan yerlerin yakıt giderlerini ev sahipleri ödüyor. Kira bedeli alamaması da hesaba katıldığında aylık bin 500 lira kadar ev sahiplerinin kaybı var. Bundan dolayı ev sahiplerinin kirayı aşağı çekerek kiraya vermek gibi bir eğilimleri var ama şu an kiralama talebi yok. Öğrenciler gelmeden tablonun düzelmesi pek mümkün görünmüyor. Ayrıca şunu dile getirmekte fayda var; Konya Emlakçılar Odası üyesi ve Ticaret Odası kaydı olmayan emlak ofislerinden vatandaşlar alım, satım ve kiralama yapmasınlar” dedi.

kiralik-evler-elde-kaldi-001.jpeg

“EVLERİN YÜZDE 20-30’U BOŞ”

Bosna Hersek Mahallesi’ndeki konutların yüzde 20-30’unun boş olduğunu ifade eden Uğur Emlak Sahibi Hasan Koç, “Küresel pandemi sebebiyle Konya’da üniversiteler uzaktan eğitim kararı almıştı. Bu kararın ardından Bosna Hersek Mahallesi’nde kiralık evlere talep azaldı. Burası öğrencilere hitap eden bir bölge. Şu an Bosna Hersek Mahallesi’ndeki konutların yüzde 20-30’u boştur diyebilirim. Öğrencilerin çoğu giderken evlerini boşalttı ve öyle gitti. Bazıları ise evinde oturuyor ve henüz boşaltmadı. Şu anda bu bölgede kiralık dairemiz çok. Haliyle kiralık ev fiyatlarında da bir azalma meydana geldi. ‘Evimizi kiraya veremiyoruz, bu yüzden evimizi satmak istiyoruz’ diye gelen ev sahipleri az da olsa var. İhtiyacı olanların haricinde ‘bu evi şundan dolayı satalım’ diyen yok. Herkesin bir ümidi var. Bu pandeminin kalkmasını bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın, Bilim Kurulu ve bilim insanlarının söylediklerine göre, Mart-Nisan döneminde bu işin biraz daha hafifleyeceğini düşünüyorum. Aşı uygulanmaya başladığında ve kurallara uyduğumuz zaman 2021’in ortasına doğru bu sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum. Hayatta bildiğim bir şey var, o da; önce sağlık. Sağlık eğer yüz yüze eğitime müsaade ediyorsa bizler yüz yüze eğitim olmasını isteyebiliriz. Fakat sağlık müsaade etmiyorsa önce sağlık diyeceğiz ve bekleyeceğiz. Bunu zaten Bilim Kurulu görüyor ve bana göre toleranslı da davranıyor. Yüz yüze eğitimin mutlaka olması gerekir, biz isteriz ama hayatta her şeyin başı sağlık. Sağlık olmadıktan sonra okul da, diploma da, iş de, para da boş. Bunlar sağlıktan sonra gelir” diye konuştu.

kiralik-evler-elde-kaldi-002.jpeg

“KİRACI BULAMIYORUZ”

Kiralık evlere yönelik talebin oldukça azaldığını belirten Kampüs Emlak Sahibi Ömer Karayel, “Bu dönemde ev kiralamakta sorun yaşıyoruz. Mesela bin liralık bir evin fiyatı 500-600 liraya düştü ama bu rakamlara bile kiracı bulamıyoruz. Talep oldukça azaldı. Kapıdan içeri girip de ‘700 liralık daire 600 lira olmaz mı?’ diye soran yok. Sorsalar yapacak vaziyetteyiz. 1,5 sene önce böyle bir şeyin olacağını kimse tahmin edemezdi. Evlerini kiraya veremeyen ev sahipleri tüm bu olup bitenlerden sonra evlerini satmayı düşünecekler. Bosna Hersek Mahallesi’nde üniversitelerde yüz yüze eğitimi talep etmeyen bir tane emlakçı çıkmaz. Site yönetimleri yakıt yakmaya başladılar. Aidat toplayamıyorlar. Kapıcının maaşı ve sigortası nasıl karşılanacak? Devlet büyüklerimiz en doğrusunu bilir. Bizler kendi menfaatimiz için insanların sağlığıyla oynayacak değiliz. Dünyayı etkisi altına alan bir salgından bahsediyoruz. Tüm dünyada bu işe çözüm bulunmadan bundan kurtulmak zor. Aşıdan yana ümitliyiz. Yüz yüze eğitim olsun ama insanlar zarar görmeden açılsın” ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.