Kirada yüzde 25 sınırı dönemi bitti! Piyasaya olumlu yansıyacak! Avukat Erdem açıkladı…

Kira artışında yüzde 25 sınırı bugün itibarıyla sona erdi. Avukat Butuhan Erdem kira artış sınırının kaldırılmasının piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi. Peki, ne gibi etkileri olacak? İşte tüm detaylar…

Kirada yüzde 25 sınırı dönemi bitti! Piyasaya olumlu yansıyacak! Avukat Erdem açıkladı…
Yayınlanma:

Kira artışında yüzde 25 sınırı bugün itibarıyla sona erdi. Avukat Butuhan Erdem kira artış sınırının kaldırılmasının piyasaya olumlu yansıyacağını söyledi. Peki, ne gibi etkileri olacak? İşte tüm detaylar…

Kira artışının güncel piyasa koşullarına göre belirleneceğini vurgulayan Batuhan Erdem, “Devlet tarafları daha gerçekçi bir oranla artışa izin veriyor, vatandaşı aslında yine ortada bırakmıyor.” İfadelerini kullandı. Artık mülk sahipleri açısından sınırsız bir yetkinin olmadığına dikkat çeken Avukat Erdem, “ Buradan “İstediğim kira bedeline arttıracağım, ödemezse evimden çıksın, kira bedelini kabul etmek zorunda, kira bedelini 2-3 kat arttıracağım.” gibi anlamlar tabi ki de çıkmayacaktır. Çünkü devletin bu aşamada hem kiracı hem de kiralayan açısından makul seviyede kira zammı yapılması gerektiğine ilişkin kanuni düzenlemeleri halen devam etmekte…” şeklinde konuştu.

eac3137d-199b-4f52-9f45-1d02dcb6f3bb.jpg

“TÜFE ORTALAMASI ÜZERİNDEN KİRA ARTIŞI YAPILACAK”

Avukat Erdem’in açıklamalarından satır başları şu şekilde: “Sınırın kalkmasının ardından kira artışları 12 aylık ortalama tüketici fiyat endeksi üzerinden hesaplanacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon oranını, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü açıklayacak. Veriler açıklanınca 12 aylık ortalama tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranı dikkate alınarak zam yapılacak. Keza bunun da bazı şartları tabii mevcut. Bunlara ilişkin birkaç merak edilen soruyu cevaplayacak olursak: 2022 yılı Eylül Ayı tarihinde imzaladığımız kira sözleşmemiz var ve 2023 yılı Eylül ayında kira artışımı % 25 sınırında ev sahibine ödedim. 1 Temmuz 2024’den sonra ne olacak? Yeniden bir artış mı yapacağız?” Kiracı konutta 2022 yılı eylül ayında kira sözleşmesi imzalayarak oturmaya başlamış. Bu kiracı açısından kira zam dönemi 2023 yılı eylül ayı, bu tarihte %25 zam yapıldı. 1 Temmuz 2024 sonrasında kiralayan 2024 yılı Temmuz ayında 1 yıllık kira yenileme ve zam süresi dolmaması sebebiyle herhangi bir zam yapamayacaktır. 2024 yılı Eylül ayında 12 aylık tüfe ortalaması üzerinden kira artışı yapılabilecektir.

“3 TEMMUZ’DA AÇIKLANACAK KİRA ARTIŞ ORANI GEÇERLİ OLACAK!”

2023 yılı Temmuz Ayı tarihinde imzaladığımız kira sözleşmemiz var. 1 Temmuz 2024’den sonra ne olacak? Kira artışını neye göre yapacağız? Öncelikle kira sözleşmesini incelemek gerekiyor. Kira sözleşmesinde belli bir oran kararlaştırılmış ve bu oran kira sözleşmesine artış olarak yazılmış ise örnek vermek gerekirse kira artış oranı kısmına %20 yazılı olan sözleşmenin tarafları açısından bu artış oranı bağlayıcı olacaktır. Ancak Ne zaman ki artış ayında açıklanan ortalama 12 aylık tüketici fiyat endeksinin üzerinde bir oran yazılmış o zaman 12 aylık tüketici fiyat endeksi devreye girecektir. Bunu da şöyle örneklendirelim sözleşmeye %100 zam yapılacak yazılmış ise burada yazılan artış oranı, 12 aylık tüketici fiyat endeksinin üzerinde olacağı için %100 zam yapılamaz 3 Temmuz’da açıklanacak kira artış oranı geçerli olacaktır.

“KAYIT DIŞI ÖDEMELERİN ÖNÜNE GEÇİN!”

2024 yılı Temmuz Ayı ve sonrası için konut kira artış oranları ortalama yüzde kaç olacak?” Bu hususta TÜİK her ay belli incelemeler ve analizlerle 12 aylık ortalama tüfe oranını açıklamaktadır. 2024 yılı son 2 ayın açıklanan oranları incelediğimizde; 2024 yılı mayıs ayı 12 aylık ortalama TÜFE oranı: 59,64 açıklanmış. 2024 yılı haziran ayı 12 aylık ortalama TÜFE oranı: %62,51 açıklanmış. Devamında açıklanacak oranların da seyrinde devam edeceği düşüncesiyle 2024 yılı temmuz ayı %65 civarında 12 aylık ortalama TÜFE oranı açıklanabilecektir. Bu TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık tüketici fiyat endeksi esasen işyerleri açısından da geçerli olan artış sınırımız oluyor aslında. Bu kira artışı 3 Temmuz tarihinde açıklanacağı için kiracı ve kiralayan tarafların artış oranının ayın 3’ünde belli olacak olması sebebiyle birkaç gün ehemmiyetli ve sabırlı olmalarını özellikle kira ödemelerini banka üzerinden yapmalarını ve kayıt dışı ödemelerin önüne geçilmesini tavsiye etmekteyiz.

“EV KİRALARI RAYINA OTURACAK”

Bu süreçte kira bedeli piyasa şartlarının çok altında kalan mülk sahipleri eğer ki kiracıları ile yaptıkları sözleşme 5 yılı doldurmuş ise kira tespiti hususunda hukuki süreç başlatarak kira bedelinin ekonomik koşullarda artırılmasını talep etmeleri onlar açısından yararlı olacaktır. Her ne kadar %25 zam sınırının bu süreçte yaşanan ekonomik sıkıntılar, pandemi, deprem gibi olumsuzluklarda devlet müdahalesinin makul ve mantıklı olduğunu düşünsek de; 2 yıllık sınırlandırmanın sonunda %25 sınırının tamamen ortadan kaldırılmasının piyasa açısından olumlu olacağını, piyasa ve ev kiralarının yavaş yavaş rayına oturacağı düşüncesindeyim.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum