Kayıp-kaçağın bedeli bizden kesiliyor
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Kayıp-kaçak bedellerinin illere göre ödenmesi gerekir. Kayıp-kaçak bedeli Doğu’da yüzde 40’larda, Konya’da yüzde 9 seviyesinde. Oranın bedeli bizden kesiliyor” dedi
Geçtiğimiz yıl elektriğe yüzde 117 oranında zam yapıldığını ve bu yıl enerji fiyatlarının sabit tutulduğunu belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Elektrikte geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar çok bir değişiklik olmadı. Enerji fiyatları sabit tutuldu. Geçen yıl yüzde 117’ye varan oranlarda zamlar gelmişti. Hükümete ve Tarım Bakanlığımıza bu konuda teşekkür ediyoruz. Enerji fiyatlarında artış yaşanmaması çiftçilerimizi rahatlattı. Bu yıl mahsul istediğimiz rakamların, taban fiyatların üzerinde fiyatlara satıldı. Aradan 1 yıl geçti, dolar ve euro kurları baz alındığında enerji fiyatlarının artmaması geçtiğimiz yılki zamları telafi etmiş oldu. Çiftçinin bu yıl elektrik konusunda bir şikayeti yok. Devlet 1350’ye buğdayı alırken 1650 taban fiyat açıkladı ama biz 1950 ila 2 bin lira arasında sattık. Buğday ve arpada durum böyle. Mısırda 1325 lira taban fiyatı açıklandı, 1700-1800 liradan satış gerçekleştirdik. Bunları hayal bile etmiyorduk. Hububat ve bakliyattaki bu durum enerjideki açığımızı kapattı” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE TARLAYA YOL MU YAPIYOR?”
Elektrikte kayıp-kaçak bedeli, TRT payı ve belediye payı gibi payların kaldırılmasının çiftçiye fayda sağlayacağının altını çizen Başkan Yağız, “Kayıp-kaçak bedellerinin her ile göre ödenmesi gerekir. TRT payı, belediye payı gibi payların kaldırılırsa çiftçinin maliyetlerinde indirime gidilmiş olur. Kayıp-kaçak bedellerine bakıldığında Doğu’daki kayıp yüzde 30-40’larda, Konya’da yüzde 9 seviyesinde. Oranın bedeli bizden kesiliyor. Bunun yanı sıra belediye payı kesiliyor. Belediye bize yol mu yapıyor araziye, tarlaya? Bunların kaldırılmasından yanayız” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BÖYLE BİRŞEY YOK”
“Türkiye 70’li, 80’li yıllarda süt ihraç eder konumdayken, günümüzde ithal noktasına geldik” diyen Yağız, şu ifadelere yer verdi:
“Dünyanın hiçbir ülkesinde nakliye bedelini kendisi ödeyen bir kurum yoktur. Böyle bir taşıma modeli yoktur. Konya’da süt 2.3 lira ama biz o rakamdan almıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bile sorsanız, süt kaç para Türkiye’de deseniz ‘2.3 lira’ diyecek. Oysaki süt Türkiye’de 2.22 lira. 80 kuruş nakliye bedeli direkt olarak çiftçiden kesiliyor. Tarım Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli 40 kuruş çiğ süt destek primi ödemelerini 3 ay öne çektiklerini duyurdu. Devlet sütü ayakta tutabilmek için 40 kuruş destek açıkladı. Desteğin öne alınması çok güzel bir karar, çünkü üretici zordaydı. Ancak açıklanan 40 kuruş desteğin yüzdesi birliklere kesiliyor. Üreticinin cebine hiç girmeden birliklerin hesabına yatıyor. Bizim hakkımız birliklerin hesabında. Bu da yüzde 3’e tekabül ediyor. Süt ve etin üzerinde durmamız lazım. Çünkü artık ithalatçı konumuna geldik. Bu ülke 70’li, 80’li yıllarda süt ihraç eder konumdayken bugün ithal noktasına geldik. Geleceğimizi de tehlike bekliyor. Çiftçinin üzerinde aşırı derecede yükler var. Onların kaldırılması gerekiyor.”
“ÜRETİCİ PANCAR FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİL”
Türkşeker tarafından açıklanan pancar alım fiyatlarının yeterli seviyede olmadığını ifade eden Yağız, “Açıklanan pancar alım fiyatları üreticiyi memnun etmedi. Yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatı 336 TL olarak belirlendi. Enflasyon rakamlarının altında bir artış yapıldı. Pancarın 350 lira bandında açıklanması gerekirken, 16 polar 336 lira olarak açıklandı. Konya’da 14-15 polar zor veriliyor” diye konuştu.
KARA: “FATURALAR ASTRONOMİK SEVİYELERDE”
8 Eylül tarihinde MHP Konya Milletvekili Esin Kara, tarımsal sulamada elektriğin önemine dikkat çekerek, çiftçilerin sulamada kullandıkları elektrikli su pompaları nedeniyle elektrik borçları altında ezildiğini dile getirmişti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Kara, çiftçilerin elektrik borçları ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi vermişti. Vekil Kara, elektrik tüketiminin giderek arttığını, tarımsal sulama faturalarında yer alan kullanım bedelinin yanı sıra ek vergi ve fon kesinti kalemlerinin faturaları astronomik seviyelere çıkardığını ifade etmişti. Çiftçinin bu borçlar altında her geçen gün daha zor şartlarda üretim yapmaya çalıştığına vurgu yapan Kara, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeline ait faturalarda yer alan vergilerin kaldırılmasına yönelik bir düzenleme planlanmakta mıdır? Tarımsal sulama alanında kullanılan elektrik bedeline ait faturalarını düzenli ödeyen çiftçilerimiz için destek mahiyetinde faturalarına yansıtılan fonların kaldırılması konusunda bir çalışma planlanmakta mıdır? Sanayi sicil belgesine sahip işletmeler ve OSB’lerin muafiyete tabi olduğu yüzde 2’lik TRT payının tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeline de yansıtılmaması için çiftçilerimizin lehine alternatif bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedelinin hasat sonrası dönemde ödenebilmesine ilişkin bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?” diye sormuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.