Kafe sektörünün dayanacak gücü kalmadı
Pandemi birçok sektörü olduğu gibi kafe sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Bu duruma belediyenin tente ve sundurmaları kaldırma uygulaması da eklenince esnaf sıkıntıya düştü. Konuyla ilgili Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil ve Konya esnafı bilgi verdi.
Pandemiden dolayı kahvehane sektörü de büyük zarara uğradı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında aylar önce kapatılan bazı işletmeler halen açılamazken açılan işletmeler ise umduğunu bulamadı. Çoğu dükkân kepenklerini kapatırken çoğunun ise borç batağında yüzdüğü öğrenildi. Bu kadar sıkıntı ile mücadele eden esnaf bir de belediyenin iş yerlerinin önündeki tente ve sundurmaları kaldırma uygulaması ile karşı karşıya kaldı. Tente ve sundurmaların kaldırılması ile esnaf iyice çileden çıktı.
“AİLELER YIKILIYOR”
Konya Kahveciler, Çay Ocakları Ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, 1 Haziran itibariyle kahvehanelerin oyun oynanmamak şartıyla açıldığını fakat 2 Haziran’da tekrar kahvehanelerinin kapandığını söyledi. 8 aydır da devletten kredi haricinde bir destek gelmediğini belirten Başkan Mehmet Adil oyunlar yasak olduğu için sadece çay ve kahve satmayla esnafın kazanç sağlayamadığını ifade etti. Adil, “Esnafın; kiraları, vergisi, Bağkur’u, sigortası her şeyi devam ediyor ama birçok kahvehanelerimiz şuan kapalı. Pandemi kahvehaneleri ciddi şekilde etkiledi. Esnafımız şuan travma geçiriyor. Ciddi şekilde kavgalar ediliyor ve aileler yıkılıyor” diye konuştu.
“BELEDİYE BU SÜREÇTE ACELE ETTİ”
Belediyenin esnafın tentelerini yıkma projesi hakkında konuşan Adil, bu uygulamanın daha önce dört belediye başkanın ortaklaşa almış olduğu bir karar olduğunu söyledi. Adil, “31 Martta esnafa bu tenteleri yıkın yoksa biz yıkacağız dediler. Fakat bu durum pandemiden dolayı bir kaç ay ötelenmişti. 3 ay kapalı kalan kafeler zaten ciddi sıkıntı içerisinde, bunlara bir düzenleme gerekirken bu tentelerin yıkımının şimdi olmaması gerekiyordu. Belli bir proje üretip ruhsatlandırılabilirdi fakat verdiğimiz süre bitti diyerek özellikle Selçuklu bölgesinde yıkıma başladılar. Kovid-19’dan ciddi şekilde etkilenen kafelere en azından belli bir öteleme veyahut belli bir projeye üzerinden ek bir tarih daha vermeleri gerekiyordu. Bana göre belediye bu süreçte acele etti. İtirazlarımızı yaparak ötelenmesini talep ettik ancak yıkım uygulamasına maalesef başladılar” şeklinde konuştu.
“KİRAMIZI ÇIKARAMAZKEN BU ŞEKİLDE DE ZARARA UĞRATILDIK”
Pandemi ile mücadelede belediyenin samimi olmadığını dile getiren esnaf bunun nedeninin ise açılır kapanır havalandırma görevi gören tentelerin bu süreçte yıkılması olduğunu söyledi. “Bizler ön taraftaki açılır kapanır tenteyi açarak havalandırma yapıyorduk. Pandemi ile mücadele eden sözde belediye kışın kafelerde oturacak olan vatandaşın havalandırılmasını engelliyor. Biz nasıl pandemi ile mücadele edeceğiz. İmar barışı diye bir şey çıkardılar bu konuda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gitmemize rağmen bu kanunun altı dolu olmadığı için yeterince bilgilendirilmedik. Belediyenin pandemi döneminde esnafa destek vermesi gerekirken tentelerimizi yıkmaları hiç hoş olmadı. Biz şu anda kiramızı çıkaramazken birde bu şekilde zarara uğratıldık. Oda başkanlarının bu konuda bize destekleri olmadı” diye konuşan esnaf zarara uğradıkları bu süreçte birde Ticaret Odası’nın aidat ödemlerini gönderdiğini dile getirdi.
“ŞU ANDA ESNAFI ÖLDÜRÜYORLAR”
Tütün içecekleri ve oyunlar yasaklandığı için zararda olduklarını dile getiren Mırra Cafe Sahibi Mustafa Temel, tente yıkımıyla da alanları küçüldüğü için elemana ihtiyaçlarının kalmadığını belirtti. Temel, “Tentelerimiz yıkıldığı için o alanın diskalifiye olması ile 3-4 tane istihdam ettiğim elemanımı çıkarmak zorunda kalacağım. Belediye böyle kötü bir zamanda bu uygulamayı yapması bizi ekonomik açıdan sıkıntıya soktu. Belediyeler nerede bir pilot nokta varsa oralara kendi kafelerini oturtuyorlar. Madem sizin bu kafelere karşı bu kadar eleştiriniz var, kafeler size kötü izlenim sunuyor, siz neden nokta yerlere kendi kafelerinizi kurmaya çalışıyorsunuz. Bu nasıl bir adalet. Ben belediyeye gittim başvuru yaptım, memurlar gelerek burada denetim yaptılar. Camlar açılır olacak şekilde yapın sizi Konya’ya örnek teşkil edelim dediler ancak şu anda ise benim kafemde yıkıma başladılar. Belediye bize bu yolda trafik tıkanıyor dedi yola araç koymamızı engelledi, sonra kendileri burayı ücretli parka çevirdi. Madem bu şekilde yıkım uygulaması olacak metrekaresine bizden aylık ya da yıllık para isteselerdi bizde ona göre başımızın çaresine bakardık. Biz belediyeye projede sunduk gelin hepimiz buraya bir proje çizelim dedik ancak kabul görmedi. Önümüzü yıktılar şu anda sosyal mesafe olabilecek alanda kalmadı. Ben çay, kahve ile bu kafeyi yürütemem. İki üç aylık kiramı ödeyemedim. Hal böyleyken gelip tentelerimizi yıkmaları daha da zarara uğramamıza neden oldu. Şu anda esnafı öldürüyorlar” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.