İşsizlik rakamları kafaları karıştırdı

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik ve istihdam verileri tartışmaları da beraberinde getirdi. Açıklanan rakamlarda hem işsizliğin hem de istihdamın azalması kafaları karıştırdı

İşsizlik rakamları kafaları karıştırdı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2020 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı, Ekim 2020’de bir önceki yılın aynı dönemine göre 391 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişi olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde işsizlik oranı 0,7 puanlık azalışla yüzde 12,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı ise 0,9 puanlık azalışla yüzde 14,8 olarak hesaplandı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,4 puan gerileyerek yüzde 24,9 oldu. İşsizlik oranı 15-64 yaş grubunda da 0,7 puan düşüşle yüzde 13 olarak belirlendi. İstihdam edilenlerin sayısı geçen yıl Ekim’de 2019’un aynı ayına göre 896 bin kişi azalarak 27 milyon 447 bin kişi, istihdam oranı ise 2,3 puanlık azalışla yüzde 43,6 oldu. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 242 bin, sanayi sektöründe 82 bin, hizmet sektöründe 684 bin kişi azalırken, inşaat sektöründe 110 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 17,6’sı tarım, yüzde 20,3’ü sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 55,7’si ise hizmet sektöründe yer aldı. TÜİK tarafından açıklanan veriler tartışmaları da beraberinde getirdi. Rakamların gerçeği yansıtmadığı ifade edilirken, rakamlarda hem işsizliğin hem de istihdamın azalması kafaları karıştırdı.

issizlik-rakamlari-kafalari-karistirdi.jpeg

“ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, “TÜİK’in açıkladığı rakamlara Türkiye’de hiçbir kesim inanmıyor. İşsizliğin düştüğünü söyleyebilmek mümkün değil. Türkiye’de maalesef son yıllarda açıklanan istatistiklere kimsenin güveni kalmadı. Dolayısıyla biz de güvenmiyoruz. TÜİK rakamlarının tam aksine işsizlik had safhaya ulaştı. Gençlerimiz işsiz kalıyor. Bu çok büyük bir tehlikedir. Genç insan daha çok bunalıma girer, daha çok patlama yapar ve bu ileride çok büyük bir sıkıntıya sebebiyet verir. Koronavirüs çok ciddi, çok büyük bir darbe vurdu. Esnafımız ve orada çalışan insanlar evlerine ekmek götüremiyorlar. İş bulmaktan yana umudunu kesenler istatistiklere dahil edilmiyor. İşverenin iş yeri kapanmış ama çalışıyor gibi gösteriyorlar. İşçi çıkarmak yasak olduğu için böyle yapıyorlar. İşveren işçi çıkarmamış ama işletmesini kapatmış. Bu tür durumlara istatistiklerde yer verilmiyor. Rakamlarda hem işsizliğin azaldığını söylüyorlar hem de istihdam azaldı diyorlar. Anlamak mümkün değil. Bu tür açıklamalarla devletin kurumlarına karşı güven zayıflıyor. Maalesef yarın bu güven kaybından dolayı doğruyu söyleseler de kimse inanmayacak. Kağıt üzerinde herkes istediği şeyi çıkarıyor. Rakamlarla oynanıyor. Vatandaş pazara gittiğinde durumu biliyor. Örneğin 10 bin lira alan bir vatandaş bin lira mutfak masrafı yaparsa bu onun gelirinin yüzde 10’una tekabül eder. Asgari ücretle çalışan bir kişi bin lira mutfak masrafı yaptığında bunun yüzde 30-40’ı mutfağa gidiyor demektir. Mutfak enflasyonuna, gerçek enflasyona bakmak lazım. ‘Yüzde 14 enflasyon var, ben enflasyonun 7 puan üzerinde yüzde 21 veriyorum’  diyorlar. Allah aşkına yüzde 14 ne kadar doğru?” şeklinde konuştu.

issizlik-rakamlari-kafalari-karistirdi-001.jpeg

“TEZATLIK VAR”

Toplu sözleşme mücadelelerinde işverenlerin sıklıkla işsizliği gündeme getirdiklerini belirten Hak İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, “TÜİK’in açıkladığı rakamlarda hem işsizliğin hem de istihdamın azalmasına anlam veremedik. Burada bir tezatlık var. Hükümet bir taraftan kısmi destek yaparak teşviklerde bulundu. İçerisinde bulunduğumuz pandemi sürecinde işsizliği önlemeye yönelik tedbirler alındı. Açıklanan rakamlar muhtemelen artan nüfusa göre hesaplanmıştır diye düşünüyorum. İş bulma umudunu kaybedenlerin istatistiklere dahil edilmemesi de söz konusu. Piyasanın durumuna bakarak ‘ben iş bulamam’ ümitsizliği hakim oldu. Bize de iş arayan insanlar çok geliyor. ‘Şu süreçte nereye gitsem iş yok’ diyorlar. Dünya, ülkemiz ve Konya zor durumda. Geçtiğimiz günlerde herkesin malumu olduğu üzere toplu sözleşme mücadelesi verdik. Bu olay bizi de etkiledi. Sözleşme sürecinde işverenler ‘piyasada işsizlik varken size zam yapılıyor, şükredin’ diyorlardı. İşverenler işsizliği masaya çok taşıdı. Masada en yoğun gündem buydu. ‘Sizin aylığınızı tam veriyoruz, veremeyen yerler var. Buna rağmen önerdiğimiz parayı niye kabul etmiyorsunuz’ diye çok eleştiri aldık. Konya’da da işsizlik giderek artıyor. İş için bize gelen insanlardan anlıyoruz. İşveren değiliz sendikacıyız ama ‘bir tanıdığınız vardır, geçinebileceğimiz bir ücret veren bir işimiz olsun’ diye her gün gelenler oluyor. Çalışanların mevcut bulunduğu halde işine sahip çıkması lazım. Bu vatan bizim, bu ülke ve bu şehir bizim. Zorlukları birlikte aşacağız” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.