İnşaat maliyetleri Aralık ayında yüzde 67,31 artış gösterdi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aralık 2023'e ait İnşaat Maliyet Endeksi (İMİ) açıklandı. Endeks, bir önceki aya göre yüzde 1,94, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 67,31 arttı.

İnşaat maliyetleri Aralık ayında yüzde 67,31 artış gösterdi!
Yayınlanma:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, inşaat maliyet endeksi Aralık 2023'te bir önceki aya göre %1,94, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %67,31 artış gösterdi. Bu artış, inşaat sektöründeki maliyetlerin ne kadar hızlı arttığını ve bu durumun konut fiyatlarını nasıl etkilediğini gösteriyor.

İŞÇİLİK ENDEKSLERİ DE ARTTI
Malzeme endeksi bir önceki aya göre %2,05, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %54,26 artış gösterdi. İşçilik endeksi ise bir önceki aya göre %1,67, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %111,83 artış gösterdi. Bu veriler, inşaat sektöründeki artan maliyetlerin sadece malzemeden kaynaklanmadığını, işçilik maliyetlerinin de önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

BİNA MALİYETLERİ YÜKSELİŞTE
Bina inşaatı maliyet endeksi bir önceki aya göre %2,20, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %66,42 artış gösterdi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi ise bir önceki aya göre %1,13, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %70,28 artış gösterdi. Bu veriler, bina inşaat maliyetlerinin de diğer inşaat türleri kadar hızlı arttığını ve konut fiyatlarının artmasında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.