İkinci el otomobil piyasasının sorununa Konya'dan çözüm önerisi

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, “Devletimiz iç piyasada stok sıkıntısı yaşanan birçok ürünün ithalatına kapı açıyor. Bu noktada biz de ithalat ile gelen araçların 2. elinde kolaylığın önünün açılmasını istiyoruz” dedi

İkinci el otomobil piyasasının sorununa Konya'dan çözüm önerisi
Yayınlanma:

Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, araç fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

İnternet ortamının, araç fiyatlarındaki artışın en büyük etkeni olduğunu ifade eden Başkan Acıbadem şöyle konuştu:

“Vergi kaydı olan, yanında personel çalıştıran, kira ödeyen esnafımız gerçek anlamda çok mağdur. Araç fiyatlarının artması sanmasınlar ki oto galericilik yapan esnafa yarıyor. Fiyat artışlarının önüne geçebilmek için 2. el araç alım satım yetki belgesi süresinin uzatılmaması gerekiyor. Yeni yönetmeliğin uzatılmadan bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor. Kayıt dışı araç alıp satan devletimize kuruş vergi vermeden ticaret yapanlara gerekli takibin yapılması, haksız kazancın önüne geçilmesi gerekiyor.

Sadece Konya şehir merkezinde Konya Oto Galericiler Odamıza kayıtlı 800, Konya Ticaret Odası’na kayıtlı 450’ye yakın esnafımızın haklarının korunmasını istiyoruz. Vatandaşın ‘yılda 3 araç değiştirme hakkım var’ deyimi ile oğlunun, kızının, eşinin, kardeşinin üzerinden alıp sattığı araçlarla yılda 30 üzerinde araç alım satımı yapan ülkemizde on binlerce kişi var.

Arz talebin artması araç fiyatlarının adeta günlük değişimlerine etken oldu. Sıfır araç satan bayiler ise kara borsada araç satıyor. Gelen araçları kurdukları 2. ve 3. şirketlere ya da yanında çalışan personellere fatura ederek aracın distribütörün belirlediği rakamların yüzde 15-20’sine farkla kayıt dışı satış sağlanıyor.”

ARAÇ ALIMINI YATIRIM ARACI OLARAK GÖRMEYİN

Yetkililerden, son iki yılda kurulan filo araç kiralama şirketlerinin takibe alınmasını isteyen Başkan Acıbadem şöyle devam etti:

“Araç sıkıntısı yaşanan son iki yılda kiralama işinde kullanılmak üzere alınan ve kilometre yapmadan aylarca bekletilen araçların hesabının sorulması gerekiyor. Ülkemizin bu kadar araca ihtiyacı yok. Maalesef yatırım amacıyla alınan, ev ve iş yeri otoparklarında depolarda bekletilen araçların piyasaya sürülmesi halinde araç sıkıntısı kalmayacak.

Çözüm olarak standartlara uygun firmaların yurt dışı araç ithalatının önünün açılmasını istiyoruz. Nasıl bugün devletimiz iç piyasada stok sıkıntısı yaşanan buğday, mısır ayçekirdeği, et ürünleri birçok ürünün ithalatına kapı açıyorsa, ithalat ile gelen araçların 2. elinde de ithalatta kolaylığın önünün açılmasını istiyoruz.

Sonuçta devletimiz ÖTV ve KDV’yi muaf etmeyecek. Lütfen araç alımını yatırım aracı olarak görmeyin, ihtiyacınız varsa alın. Yükselen araç fiyatlarını bedelini ülkemizde yaşayan herkes ödeyecek.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.