İhracat yasağı mobilyacıya nefes aldıracak

Türk mobilya sektöründe yaşanan ham madde krizinin çözümü için bakanlıkça alınan MDF ve yonga levha ihracatının yasaklanması sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, “Ham maddelerin iç piyasada değerlendirilmesi imalat sektöründe canlanmaya neden olacak, işsizliği azaltacak ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak” dedi

İhracat yasağı mobilyacıya nefes aldıracak
Yayınlanma:
Güncelleme:

Uzun zamandır piyasada bulunamayan ve yüksek fiyatıyla gündemde olan ham MDF ve yonga levhanın ihracatıyla alakalı yeni bir karar alındı. Ticaret Bakanlığı, 13 Nisan itibariyle uygulamaya giren yeni kısıtlama kapsamında ham MDF ve ham yonga levhanın ihracatını kotalı bir oran olmaksızın yüzde 100 oranında yasakladı. Böylece MDF ve yonga levha üreticileri artık üretim kapasitelerinin yüzde 100’ünü iç piyasaya verecek. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, kararı olumlu bulduğunu söyledi. Başkan Günbaş, "Biz mobilyalarımızı yurt dışına ham mamul olarak değil de bitmiş ürün olarak göndermek istiyoruz. İhracatımızı o yönde artırmak istiyoruz. Ürünler ülkeden ham mamul olarak çıktığı zaman ciddi bir döviz kaybı yaşanıyor. Ham mamulleri mobilya yaparak yurt dışına pazarlarsak ülkemize hem ciddi bir döviz katkısı olur hem de mobilya sektöründe bir canlanma meydana gelir. Bir çok arkadaşımız şu anda ham madde bulamamakta ve fiyatların yüksekliğinden şikâyetçi. Ama son alınan kararla birlikte gerek iç piyasada gerekse de yonga levhada fiyatların aşağı çekilmesini ve fiyatların canlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

ihracat-yasagi-mobilyaciya-nefes-aldiracak.jpg

"HAM MADDE DEĞİL MOBİLYA SATALIM"

Başkan Mehmet Günbaş, MDF ve yonga levhalarının Gürcistan’a, İran’a, Cezayir’e, Doğu Avrupa’ya satıldığını söyledi. Avrupa ülkelerine de pandemi dolayısıyla MDF ve yonga levha gönderir hale geldiklerini ifade eden Başkan Günbaş, şunları söyledi: “Pandemide fabrikaların çoğu çalışılamaz hale geldi. Avrupalılar da işin kolayına kaçıp ürünleri Türkiye'den tedarik etme yoluna gittiler. Bizim iş piyasadaki ham madde fabrikaları da daha çok para kazanmak adına yurt dışını tercih ettiler.  Biz yurt dışına mobilya ihracatı yapmak istiyoruz, ham madde değil. İnegöl'de, Kayseri'de, Ankara'da, İstanbul'da, Konya'da büyük imalat fabrikaları açıldı. Bununla birlikte fiyatların artışından dolayı yurt dışıyla rekabet edemez hale gelmiştik. Ama şimdi tam tersi olacak. Bu ham maddelerin iç piyasada değerlendirilmesi noktasında hem imalat sektöründe canlanma olacak, işsizlik azalacak hem de ülke ekonomisine döviz katkısı olacak. Baştan beri bunu savunuyoruz.”

"FİYATLARIN AŞAMA AŞAMA DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ"

İhracat kısıtlamasının iç piyasada fiyatları yakın zamanda düşürmeyeceğini kaydeden Günbaş, kısa vadede ürünlerin fiyatında azalma olmayacağını bildirdi. Günbaş, “Ham madde imalatçıları fiyatları çekmeme noktasında direniyorlar ve zam yapma düşünceleri var. Devletimiz bu durumlarda önemli bir kararla daha büyük yaptırımlar uygularsa fiyatların düşeceğini umut ediyorum. Ama kısa vadede fiyatların düşeceğine ihtimal vermiyorum. Düşmese bile şu andaki sabit fiyatta kalması iç piyasadaki istikrarı artırır, ekonomimizi canlandırır. Müşteriye fiyat veremiyoruz. Verdiğimiz fiyat anlık geçerli, müşteriler bir dahaki geldiğinde aynı fiyatı bulamıyor. Hem müşteri mağdur oluyor, hem de biz müşteriye karşı mahcup oluyoruz. Bundan sonra inşallah fiyatların aşama aşama düşmesini bekliyoruz.  Fiyatlar düştüğü zaman mağaza sektöründeki satıcılar mutlaka fiyatlarını geri çekecektir. Şu anda piyasada olağanüstü bir durgunluk var. Düğün sezonu açılıyor. Bununla birlikte piyasada bir canlılık bekliyoruz. Ramazandan sonra düğün yapacaklar, evini yenileyecekler mutlaka mobilyaya yönelecek. Arz talep meselesi bu. Ne kadar çok talep olursa  fiyatlar da o kadar düşecek. Düğün ve nikah salonlarıyla, yeni biten binaların iç döşemesiyle birlikte mobilya piyasasında ciddi bir hareketlenme olacak" ifadelerine yer verdi.

TİCARET BAKANLIĞI’NA TEŞEKKÜR

Mobilya sektörünün desteklenmesi noktasında devletin yeterince önlem aldığını aktaran Günbaş, "İç piyasadaki simsarlar ürünün fiyatını düşürmemek için ham maddemizde oyunlar oynuyor. Mobilya dendiği zaman sadece MDF ya da suntalam aklınıza gelmesin; bunun hırdavatı, camı var. Türkiye'de cam fabrikalarının rekabet gücü olmadığı için cama büyük zamlar geldi. Bu zamları biz hayretle karşılıyoruz. Mobilya sektörü olarak başkanlarımızla, Konya ve Türkiye ölçeğinde birlik olarak belli markaları boykot ettiğimiz zaman mutlaka fiyatlarını aşağıya çekecek ve sektör rahat bir nefes alacaktır” dedi. İhracatın kısıtlanması noktasında Ticaret Bakanlığı'na teşekkür eden Günbaş, evleneceklere ve evini yenileyeceklere acele etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Günbaş, şu ifadelere yer verdi: “İç piyasaya yönelen ham maddeden kaynaklı fiyatların geri çekileceğini tahmin etmiyoruz. Ama fiyatların yükselmeyeceğini umuyoruz. İnşallah böyle devam eder. Sezon açıldı, yeni modeller geldi. Düğün kararını verecek olanlar elini çabuk tutsun. Talep patlaması olursa mobilyaları yetişmeyebilir.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.