İç talep azaldı üretim daraldı (Özel Haber)

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü, “İhracatımızda rekorlar kırarken sanayi üretim endeksinde düşüş yaşanmasının sebebi iç pazarda yaşanan daralmayla açıklanabilir” dedi

İç talep azaldı üretim daraldı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Geçtiğimiz günlerde Türkiye  İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi açıklanmış ve buna göre  takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 gerilediği, bir önceki aya kıyasla da yüzde 1 düşüş yaşandığı belirtilmişti. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Memiş Kütükçü, sanayi üretim endeksinde yaşanan düşüşün iç pazarda yaşanan talep azlığından kaynaklı olduğunu vurguladı. 2019 yılı ilk çeyreğinde sanayi üretim endeksinde bir toparlanma yaşandığını sözlerine ekleyen Kütükçü şöyle konuştu: “2019 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretim endeksi ekside kalmasına rağmen bir toparlanmaya işaret ediyordu. Çünkü ocak ayından sonra şubat ve mart aylarında sanayi üretim endeksindeki eksi değer biraz toparlanma göstermişti. Nisan ayı sanayi üretim endeksi eksi 4 olarak gerçekleşti. Son aylarda ihracatımızda rekorlar ilan ediyoruz. İhracatımızda rekorlar kırarken sanayi üretim endeksinde düşüş yaşanmasının sebebi ise iç pazarda yaşanan daralmayla açıklanabilir.”

Sanayi üretimi ve enerji tüketiminin birbiriyle doğru orantılı olduğunu ve bu vesileyle üretim konusunda bir tahmin yürütebildiklerini aktaran Memiş Kütükçü, “Enerji tüketiminin az ya da çok olması doğrudan üretimle alakalı olduğu için sanayi endeksi açıklanmadan önce bir önbilgiye sahip olabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Sanayi üretim endeksinin yeniden olumlu bir hava yakalayabilmesi için özellikle sanayi ürünlerinde iç talebi canlandıracak ve sanayi ürünlerinin içerisinde de yatırım mallarının talebini hareketlendirecek  bir model üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Kütükçü, “Özellikle 23 Haziran seçimlerinden sonra ülke gündeminin yeniden ekonomiye odaklanması ve talep daralmasını aşabilecek yeni bir iç talep hareketlenmesinin sağlanması bekleniyor. Bununla ilgili alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar var. Alınan tedbirlerle birlikte yılın ikinci yarısında sanayi üretiminin daha pozitif verilere gittiğini görürüz diye ümit ediyorum ” ifadelerinde bulundu.

‘İSTİHDAM DEĞERLERİNDE DERİN BİR KAYIP GÖRMÜYORUZ’

Sanayi üretiminin işsizlikle doğrudan alakalı bir durum olduğunun altını çizen Başkan Memiş Kütükçü, Sanayi üretimi istihdamla doğrudan alakalı bir durum. Şu an da istihdam değerlerinde derin bir kayıp görmüyoruz. Geçen gün sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi ocak ve mayıs ayları arasında  500 binin üzerinde yeni istihdam oluşturuldu. Bu bilgi bize önümüzdeki süreçte de istihdam kaybı olmadan yeniden üretimin toparlanmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Özel Haber : Müslüm Evci 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.