Hububat maliyetlerinde ‘Dünyada ilk sıralardayız’ (Özel Haber)

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’in hububat alım fiyatının dünya piyasalarının üzerinde olduğuna dair açıklamalarına tepki göstererek, “Hububat alım fiyatında dünya piyasalarının üzerindeysek, hububatın maliyetinde de dünyada ilk sıralardayız” dedi.

Hububat maliyetlerinde ‘Dünyada ilk sıralardayız’ (Özel Haber)
Yayınlanma:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu’nda 2019 ürün yılına ait buğday ve arpa alım fiyatını açıklamıştı.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019-20 sezonu TMO hububat alım fiyatlarını açıklamasıyla birlikte sektörün sürdürülebilir bir piyasa beklentisinin karşılandığını belirten TOBB Borsalar Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, açıklanan fiyatın dünya piyasalarının üzerinde olduğunun altını çizmişti. Hüseyin Çevik’in açıklamalarına tepki gösteren Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız “Çiftçinin malını Ticaret Borsası alır. Ticaret Borsası da tüccarlardan oluşur. Çiftçiyi soyan Ticaret Borsası nasıl olur da bizim adımıza açıklamalarda bulunabiliyor. Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’in hububat alım fiyatının dünya piyasalarının üzerinde olduğuna dair açıklamalarını uygun bulmuyorum. Hububat alım fiyatında dünya piyasalarının üzerindeysek, çiftçinin hububat maliyetinde de dünyada ilk sıralardayız. Çiftçinin maliyeti ortalama olarak yüzde 70 oranında arttı. Hüseyin Çevik çiftçinin artan maliyetini bilmiyor herhâlde. Eğer bilmiş olsa dünyada maliyeti en çok artan çiftçinin de bizim çiftçimiz olduğunu ve bu konuda da dünyada ilk sıralarda yer aldığımızı söylerdi” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ PARA KAZANAMAZSA BAŞKA ÜRÜNLERE YÖNELİR”

Açıklanan yeni hububat fiyatlarının çiftçinin buğdaya yeniden dönüşünü sağlamayacağını sözlerine ekleyen Murat Yağız,Maliyetler dikkate alındığında açıklanan fiyat çiftçinin buğday üretimini sürdürecek bir fiyat değil. Çünkü çiftçinin şu an buğdayda maliyeti bin 150 lira civarında ve çiftçi buradan 200 lira kazanıyor. Bu maliyet kimi bölgelerde daha da fazla olabiliyor. Tohumluktan gübreye, mazottan ilaca her girdinin fiyatı yüzde 70 oranında arttı. Ramazan öncesi fiyat açıklanarak piyasadaki fiyat artışına önlem alınmak istendi diye düşünüyoruz. Çiftçi para kazanamazsa başka ürünlere yönelir ve buğdaydan kaçış devam eder” şeklinde konuştu.

“BUĞDAY ALIM FİYATININ EN AZ BİN 500 LİRAYA YÜKSELTİLMESİ GEREKİYOR”

Fiyat artışının maliyetlerini karşılamadığını belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ise “ Buğday ve arpa alım fiyatında yapılan artış oranı Mart ayı itibariyle açıklanan yıllık yüzde 19.71’lik enflasyon oranının üzerinde olması nedeniyle fiyat çok yüksek görünse de üretim maliyetinin altında kaldı. Gübre, mazot, tohum, ilaç ve diğer girdilerdeki bir yıllık fiyat artışının ortalama yüzde 60’in üzerinde olduğu dikkate alındığında açıklanan alım fiyatı üretimin devam etmesini sağlayacak bir fiyat değil. Uzun senedir buğday alım fiyatları sabit bir şekilde kalmıştı ve çiftçi buğdaydan kaçmıştı. Açıklanan fiyatta beklentimizi karşılamadı ve maalesef buğdaydan kaçış devam edecek. Ramazan öncesi fiyat açıklanarak piyasadaki fiyat artışına ön alınmak istendi diye düşünüyoruz. Ama bu çiftçiye zarar verecek. Çiftçi para kazanamazsa başka ürünlere yönelir. Üretimi bırakır. Kimse mutlu değil” dedi. Buğday alım fiyatının en az bin 500 liraya yükseltilmesi gerektiğini belirten Başkan Kavuneker, “Biz açıklanması beklenen hububat fiyatlarının en az bin 500 lira olmasını bekliyorduk. Ama açıklanan fiyat maalesef beklentilerimizi karşılamadı. Çiftçinin buğdaya yeniden dönüş yapmasını sağlayabilmek için buğdayın alım fiyatı en az bin 500 liraya yükseltilmelidir” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin detaylandırdığı bilgiye göre, 2018 yılında ton başına 1.050 lira olan kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2019 yılında yüzde 29 artışla ton başına 1.350 lira olarak belirlendi geçen yıl ton başına 1.100 lira olarak açıklanan makarnalık buğday alım fiyatı 2019 yılında yüzde 32 artırılarak ton başına 1.450 liraya çıkarıldı. Arpa alım fiyatı ise geçen yıla göre yüzde 33 artışla ton başına 825 liradan 1.100 liraya yükseltildi. Geçen yıl ton başına 800 lira olarak açıklanan çavdar, yulaf ve tritikale fiyatı 2019 yılında yüzde 28 artışla ton başına 1.025 lira olacak. 

Özel Haber: Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.