HAYKOOP’dan süt üreticilerine müjde!

HAYKOOP, yüksek yem fiyatlarına alternatif olarak geliştirdiği kaba yemde önemli bir mesafe aldı. Kaba yemle birlikte hem maliyeti düşüren hem de yağ oranını yem veren üreticilere oranla daha fazla artıran HAYKOOP’un, mera ıslahının yapılması yönündeki mücadelesi, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.

HAYKOOP’dan süt üreticilerine müjde!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya’da 173 kooperatif ve 30 bin üyesi ile Türkiye’nin önemli birliklerinden biri olan Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi’nin  bir yıldır deneme amaçlı başlattığı kaba yem çalışması sonuç verdi. Selçuk Üniversitesi akademisyenleri, Konya Tarım İl Müdürlüğü ve HAYKOOP tarafından ortaklaşa yürütülen kaba yem, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu. Fabrika yemi ile büyükbaş hayvanlarını besleyen bir üreticinin kıyaslandığı kaba yemde, maliyet düşerken; yağ oranı da yüksek çıktı. Konya’da hayvancılık faaliyetleri yürüten işletmelerin yüzde 75’inin küçük aile şirketinden teşkil olduğuna dikkat çeken Konya HAYKOOP Başkanı Ali Gedikkaya, “Son yıllarda ürettiğimiz sütün fiyatı, pazarındaki istikrarsızlıklar ve üretim girdilerindeki anormal fiyat artışları ortaklarımızla birlikte bizleri ciddi anlamda etkiledi. Birçok üreticimiz de hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Konya HAYKOOP olarak fabrikasyon yeme karşı her fırsatta alternatif olarak önerdiğimiz kaba yem bizim kırmızı çizgimiz. Bir yıldır süren çalışmalarımız neticesinde olumlu sonuçlar aldık. Bu bağlamda hem girdi maliyetlerini düşürdük, hem de üreticiler açısından önemli olan yağ oranını yükselttik” dedi.

KABA YEMDE YAĞ ORANI YÜKSEK, MALİYET DÜŞÜK

Fabrikasyon yem ile kaba yemi kıyaslayan Başkan Gedikkaya, “Beraber bir karşılaştırma yapalım. Yıllardır bir süt ineği için günlük; 10 kilo yem, 5 kilo pancar posası ve 6 kilo sap balyası veriyoruz. Değişken olmakla birlikte ortalama bugünkü maliyeti 50 ila 52 TL arasında. Yağ oranı ise yüzde 3.3 civarında.  Kaba yemde ise bir süt ineği için 40 kilo miktarında karışım yaptık. Bu karışımda 25 kilo slaj, 5 kilo ot slajı, 4 kilo arpa ezmesi, 1 kilo pamuk küspesi, 1 kilo sap balyası ve 5 kilo pancar posasından oluşan bir karışım verdik. İçerisinde yem bulunmayan bu karışım bize yaklaşık 35 ila 40 TL arasında bir maliyete tekabül etti. Ama bu rakam kendi üretimimiz olursa biraz daha düşüyor. Kaba yemdeki yağ oranı ise 4.3 olarak çıktı. Kaba yem herşeyden önce tamamen doğal. Hayvanlara 40 kilo karışım veriyoruz. Nedeni ise vermiş olduğumuz karışım çok olunca hayvan aç kalma stresine girmez. Geviş getirmeyi artırır ve bu safhada süt oranı hayvanda artış gösterir. Kaba yem hayvanın midesini yormaz, çeşitli hastalıklardan korur” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.