Halis Buğday, Trakya Çiftçisinin Yüzünü Güldürdü

Kovid-19 salgını ile birlikte gıda tüketiminin artması tarım ve tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya çıkarırken, üstün kalite ve veriminin yanı sıra yerli olmasıyla öne çıkan Halis ekmeklik buğday çeşidi göz kamaştıran görüntüsü, verimi, soğuğa ve hastalığa dayanıklılığı, yüksek enerji, yüksek protein ve hektolitre değerleri ile Trakyalı çiftçilerden tam not aldı.

Halis Buğday, Trakya Çiftçisinin Yüzünü Güldürdü
Yayınlanma:
Güncelleme:

TAGEM‘e bağlı Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından on iki yıllık Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen, üstün verimli ve un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip bir ekmeklik buğday çeşidi olan Halis’in Türkiye’deki tek yetkili üreticisi ve dağıtıcısı Alp Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Alptekin İlgün, ekmeklik buğday çeşitlerine ilgiden memnun olduklarını belirterek; “ Halis çeşidinin yüksek verim ve kalite değerlerini gördükten sonra bu çeşidi tüm Türkiye’deki çiftçilerimize kazandırmak için talip olduk. Çeşidimiz ekildiği bölgelerden biri olan Trakya Bölgesinde firma teknik danışmanımız Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsü buğday ıslahı sorumlusu Dr. Lütfü Demir ile tarla gözlemlerimizi yaparak, üreticilerimizle görüştük. Sonuçların hem çeşidimiz hem de çiftçimiz adına çok iyi olmasından mutluyuz. Tarla gözlemlerimizde bizlerle birlikte olan çiftçilerimize,  çiftçi kooperatifleri yetkililerine, ziraat odalarına, bölge borsa yetkililerine, çeşidimizin Trakya çiftçisine tanıtıldığı DLG Fuar temsilcilerine ve paydaş kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Devletin yetkili kurullarından büyük bir titizlik ve yıllarca süren denemelerden sonra verim ve kalite değerleriyle üstün kalite tescili alan Halis çeşidimizin Trakyalı çiftçilerimizin gözdesi olacağına inanıyorum.” dedi.

Halis Buğday çeşidini ilk kez eken Lüleburgaz Hamitabat köyünden ve Trakya bölgesinin önder çiftçilerinden Nuray Dilber, çeşidin başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığı ile ekilen çeşitler içinde kendini belirgin olarak gösterdiğini belirterek, “Çevremizdeki komşu çiftçiler de sık sık tarlamızı ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldılar. Tarlamızı gören birçok arkadaşımız önümüzdeki dönem tohum tedarik etme imkanı olursa Halis çeşidini ekmek istediklerini belirttiler. Çeşidin üstün özellikleri yanı sıra yerli olması da bizler için gurur kaynağı oldu.” diyerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.