Günbaş’tan Esnaf Kefalet Birliği’ne çağrı: Esnafa nefes aldıracak faizsiz kredi istiyoruz
Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, mobilya sektöründeki esnaflara destek kredisi verilmesi gerektiğini belirterek, “Esnaf Kefalet Birliği’nden esnafa nefes aldıracak, faizsiz, belli aralıklarda ödeme koşuluyla bir kredi açılmasını talep ediyoruz” dedi.
Döviz kurlarında yaşanan artışlar ve ürün tedarikinde yaşanan sıkıntı mobilya sektörünü olumsuz etkiledi. Mobilya sektöründe yaşanan fiyat artışlarında yalnızca kurda yaşanan artışların etkili olmadığını ifade eden Konya Mobilyacılar Odası Başkanı Mehmet Günbaş, mobilya ürünlerinin kura göre 2 kat daha fazla arttığını söyledi. Başkan Mehmet Günbaş, “Aylık bazda kurun artışıyla mobilya artışı orantılı değil. Mobilya kura göre 2 kat fazla arttı. Bunun en büyük sebebi piyasadaki ham madde fırsatçıları. Ham maddede hem fiyat artışı, hem de ürün tedarikinde sorun yaşanıyor. Bundan dolayı devletimiz geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu’ndan bu firmalara ceza yazdı ama caydırıcı değil. Bu noktada ham madde üreticileriyle ilgili devletimizden daha farklı bir yaptırım bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“LİSTE DEĞİŞTİRMEKTEN İŞE BAKAMIYORUZ”
Mobilyanın sezon itibariyle durağan zamanını yaşadığını kaydeden Başkan Günbaş, “Bu aylarda normalde durağanlık yaşanır ama en büyük sıkıntımız; artan fiyat talepleriyle beraber ürün bulamama ve ürünün tamamının peşine dönmesi. Mobilyada vade kalktı. Ürünlerin tamamına peşin alınıp, peşin satılma durumları geldi. Her gün yeni liste ve her gün fiyat artışı yaşanıyor. Liste değiştirmekten işe bakamaz olduk. Düşünün evlenecek çiftler mobilya bakıyor. ‘Biz bir eve gidelim düşünelim’ diyor. Öyle bir konuma geldik ki tüketici geri döndüğünde aynı fiyatı bulamıyor. Müşteri de biz de mağdur oluyoruz. Esnaf gelinen noktada mobilya satmamayı bile düşünüyor. Çünkü sattığı mobilyayı yerine koyamıyor” dedi. Bu fiyatların düşeceğini düşünmediğini aktaran Günbaş, “Türkiye’de böyle bir gerçek var; fiyatlar hiçbir zaman geriye gitmez. Hiçbir sektörde yapılan zammın geri alındığını hiç görmedim. Benim müşterilere tavsiyem çabuk karar versinler. Karar verdikleri ürünü gerek kapora vererek gerekse belli bir miktarını ödeyerek almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü her geçen gün fiyat artışı oluyor” diye konuştu.
“VERDİĞİMİZ FİYATIN ARKASINDA DURAMAZ OLDUK”
Günbaş, Avrupa’da pandemiden dolayı üretimin durma noktasına geldiğini aktardı. Doların kur artışından dolayı da Türkiye’deki ham madde imalatçılarının ürünlerini yurt dışına satmak istediğini ifade eden Günbaş, “Satıcı yurt dışına ne kadar çok ürün satarsa içerdeki portföyünü genişletiyor. Kendi firmasının reklamını yapıyor. Bu yüzden iç piyasanın talebini karşılamakta güçlük çekiyorlar. Hem mobilyanın sunta, suntalam, MDF dediğimiz levha ürünleri hem de menteşe, ray, vida dediğimiz hırdavat ürünlerinde de sıkıntı yaşıyoruz. Böyle olunca da imalatçı arkadaşlarımız ne yapacağını şaşırıyor. Müşteriye verdiğimiz fiyatın arkasında duramaz olduk. Fiyatların şu anki fiyatların altına düşeceğini düşünmeyin, temennimiz üstüne de çıkmaması. Bu fiyatlara piyasa ciddi manada doydu” açıklamasına yer verdi.
“BİZİM İSTEDİĞİMİZ FİYATLARIN SABİT BİR NOKTADA KALMASI”
Sektördeki mobilyaların tamamının peşin alındığını açıklayan Günbaş, “Türkiye’deki en büyük sorun gelen zamlar değil piyasadaki istikrarsızlık. Yani bir ürüne yüzde 100 de zam yapılsa o ürünün illa alıcısı olur. İnsanlar evlenecek, evini değiştirecek. Mutlaka mobilya sektörü devam edecek. Bizim istediğimiz fiyatların sabit bir noktada kalması. Döviz kurunun bu kadar oynak olması fırsatçıların işine yarıyor. Dolayısıyla fiyat bir noktada sabit kaldığı zaman alan da satan da kendi hesabını yapacak. Piyasanın devamlılığı sağlanacak. Alan alırken yüksek fiyat ödüyor, satan kâr edemiyor, yerine koyamıyor. Dolayısıyla sektörde böyle bir darboğazlık var. Alan da satan da memnun değil” şeklinde konuştu. Günbaş, devletin gerek KOSGEB gerek Uluslararası Çalışma Örgütü ile mobilya sektörüne destekler sağladığına değindi. Desteklerin yeterli olmadığını kaydeden Günbaş şunları söyledi: “Şu anki dar boğazdan esnafın bir an önce çıkabilmesi için Esnaf Kefalet Birliği aracılığıyla mobilya sektöründeki esnaflara destek kredisi verilmesi gerekiyor. Esnaf Kefaret Birliği’nden faizsiz, belli aralıklarda ödeme koşuluyla esnafa nefes aldıracak bir kredi açılmasını talep ediyoruz. İşlerin olmadığı, alım gücünün düştüğü, fiyatların çok arttığı şu kış zamanlarında bu kredi esnafımıza nefes aldıracak diye düşünüyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.