Gübre desteği beklentinin altında
Çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal desteklemeler belli oldu. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, çiftçilerin mazot ve gübre desteğine yönelik beklentilerinin karşılanamadığını dile getirdiler
Geçtiğimiz günlerde, ‘2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği, soya için 26 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 30 lira, dane mısır için 25 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 29 lira, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için 17 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira, zeytin ve diğer ürünler için 15 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak. Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek olunacak. Organik tarım için kategorilerine göre dekar başına 5 ila 100 lira destek ödemesi yapılacak. İyi tarım uygulamaları desteği de kategorilerine göre dekar başına 10 ile 150 lira arasında değişecek. Küçük aile işletmelerinin desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 lira ödenecek. Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler de tespit edildi. Bu kapsamda kilogram başına yağlık ayçiçeğine 50 kuruş, kütlü pamuğa 110 kuruş, soyaya 60 kuruş, aspire 55 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltiğe 10 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş, yaş çaya 13 ve dane zeytine 15 kuruş destek sağlanacak.
KAVUNEKER: “MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ YETERLİ DEĞİL”
Mazot ve gübre desteklemelerinde beklentilerin karşılanamadığını belirten Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Tarımsal desteklemeler geçtiğimiz yıl ile aynı. Sadece sertifikalı tohum iki katına çıkarıldı. Kurdaki rakamlardan dolayı üreticilerin girdi maliyetlerinde artış yaşandı. Bundan dolayı üreticiler daha yüksek gübre ve mazot desteklemesi bekliyordu. Açıklanan rakamlar beklentinin altında kaldı. Fakat ekonomi anlamında hükümetimiz de zor durumda. Bundan dolayı sivil toplum kuruluşları olarak hükümete yönelik eleştirilerde bulunmadık. Özellikle mazot ve gübre desteklemeleri beklentilerimizi karşılamadı. Türkiye’de tarım arazileri azalıyor, verim artıyor. Bu da hem gübreleme ile hem de toprağı daha iyi hazırlamayla oluyor. Tüm bu çalışmalar mazot ve gübre ile oluyor. Bu yüzden çiftçi mazot ve gübre konusunda daha fazla desteklenebilirdi” şeklinde ifadelere yer verdi.
“DESTEKLEMELERE AYRILAN KAYNAK OLUMLU”
Yapılan tarımsal desteklere ilişkin açıklamalarda bulunan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, “Desteklemelere geçen seneye göre bu sene bütçede daha fazla pay ayrıldı. Bu ayrılan pay ile birlikte de çiftçinin beklentisi biraz daha arttı. Ürün desteklerini de fazlaca önemsiyoruz. Verilen desteklere kötü diyemeyiz ve azımsamak yanlış olur. Genel manada desteklemelere ayrılan kaynağı olumlu görüyorum. İnşallah her şey güzel olacak” ifadelerini kullandı.
“MALİYET ARTIŞI BEKLENTİ DOĞURDU”
Gübre kullanımının tarımsal ürün verimliliğinde önem taşıdığını aktaran Başkan Murat Akbulut, “Gübre desteklemelerinde özellikle hububatı çok önemsiyoruz. Hububatında bölgede karlılık marjının yüksekte olması için desteklemelerin biraz daha fazlalaştırılması önceliğimiz niteliğindeydi. Fakat gördüğümüz kadarıyla buğdayda gübre ve mazot desteği toplamda 19 lira mazot 8 lira gübre şeklinde çıktı. Bu da 27 lira totalde bir dekara mazot gübre desteği şeklinde oldu. Üreticimiz haklı olarak gübre ve diğer maliyetlerde artış olduğundan dolayı yapılan desteklemelerde beklenti içerisine girdi. Bu noktada açıklanan rakamların beklentilerin altında kaldığını söylemek mümkün” şeklinde konuştu.
“YILLARDIR BU KONUDA EKSİĞİMİZ VAR”
“Havza bazlı bölgelere özgü ürünlere daha fazla destek verilerek ekim işlemlerinin daha fazla artmasını sağlamak noktasında ayrılan kaynağın daha etkili kullanılacağını savunduk” diyen Başkan Akbulut, “Bu noktada havza bazlı desteklemelere pek fazla geçilemedi. Yıllardır bu konuda bir eksiğimiz var. Beklentimiz ürün desteği olarak buğdaya 20 kuruş kilogram desteği idi. Eğer öyle yapılmış olsaydı üreticimiz tarafından ciddi şekilde buğday ekimine yönlenmiş olacaktı. Fiyatlarımız bu sene gördüğümüz kadarıyla ürün fiyatlarımız piyasada olumlu. Desteklemelerde de belli ürünlerde artı şeklinde havza bazlı olarak dağılımı düzgün sağlandığı takdirde ekiliş açısından ve gıda yeterliliği açısından da ciddi bir avantaj sağlayacaktır” diye konuştu.
“ORGANİK TARIM ÖNEM KAZANIYOR”
Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarında yapılan destekleri olumlu karşıladıklarının altını çizen Akbulut, şu ifadelere yer verdi: “Organik tarım ve iyi tarıma üreticilerimiz yöneldikleri takdirde gerekli müracaatlarını il müdürlüklerimize yapıyorlar. Yıl boyu belli bir takip altında çiftçilerimize ciddi destekler veriliyor. Bu tarz desteklemeleri oldukça önemsiyoruz. Çünkü artık görüyoruz ki organik tarım her geçen gün biraz daha önem kazanıyor. Doğal beslenmeye doğru gidilmesi açısından ülkemizde bu tarz desteklemelerin her geçen gün arttırılarak devam etmesini istiyoruz. O konuda da şu an yapılan desteklemeleri olumlu karşılıyoruz. Bu şekilde devam etmesini ümit ediyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.