Gözler emekli maaşına çevrildi

Açıklanan enflasyon oranlarının memur ve emekli maaşlarını etkilemesinden dolayı birçok memur, 2021 yılında ne kadar maaş alacağını hesaplamaya başladı. Konuya ilişkin TÜED Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar ve TEMAD Konya İl Başkanı Hakan Topçu değerlendirmelerde bulunarak, açıklanan rakamların vatandaşın gerçek enflasyonunu yansıtmadığını ifade ettiler.

Gözler emekli maaşına çevrildi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ocak ayında yapılacak memur ve emekli zamlarının miktarı merak ediliyor. 2021 yılında yapılacak olan zam miktarı ile ilgili hesaplamalar yapılmaya başlandı. Maaş zamlarında en büyük etken enflasyon oranları oluyor. Her yıl emekli maaşlarına Ocak ve Temmuz aylarında zam uygulanıyor. Memur maaş zamları aynı oranlarda yapılsa da memurların mesleklerine göre farklı oranlarda maaşlarına yansıyor. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına ocak ayında yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılacak. Bugünkü enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerin Ocak ayında yüzde 7’lik zam alacağı tahmin edilirken, kesin zam oranı Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 4 Ocak’ta belli olacak.

gozler-emekli-maasina-cevrildi.jpg

ENFLASYON YILIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ

Enflasyon Kasım’da yılın zirvesini gördü. Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, tüketici enflasyonu kasım ayında yüzde 2,30 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 14,03 oldu. 12 aylık ortalamalara göre yüzde 12,04 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,42 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,08 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 18,67 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 0,99 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,19 ile haberleşme ve yüzde 7,00 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında azalış gösteren tek ana grup yüzde 0,19 ile eğitim oldu. Alkollü içecekler ve tütün ana grubunda aylık değişim olmazken, en az artış gösteren gruplar yüzde 0,12 ile haberleşme ve yüzde 0,80 ile sağlık oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Kasım ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,51 ile ulaştırma, yüzde 4,16 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 1,69 ile ev eşyası oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2020 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 13,26, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,50 artış gerçekleşti.

 “SEYYANEN ZAM TALEP EDİYORUZ”

TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamlarının vatandaşın gerçek enflasyonunu yansıtmadığının altını çizen Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, “TÜİK oranları gerçeği yansıtmıyor. Çarşı-pazar fiyatlarıyla resmi açıklanan fiyatlar arasında büyük bir fark bulunuyor. Hem Bağ-Kur için hem memur emeklileri için açıklanan rakamlar emeklinin beklentisi altında kaldı. Her zaman olduğu gibi emekliler olarak hayal kırıklığına uğradık. Kış aylarının gelmesi ile birlikte emeklilerimizin harcamalarında önemli bir yer tutan gıda maddeleri, ısınma, elektrik ve su giderlerinde görülen yüksek artışlar ek yükler getirdi. Emeklilerin harcamalarında yer almayan maddelerde görülen sınırlı artışlar veya düşmeler ile emeklilere yapılacak olan zamlar küçültülüyor. Bu yönüyle TÜFE oranları gerçekçi olarak emeklilerimizi temsil etmiyor. Enflasyon hesaplamaları gıda maddeleri, yakacak ve yiyecek üzerinden olsaydı bu rakamlar böyle olmazdı. En düşük maaşın 3 bin TL’nin altında olmaması gerekir ki insanlar nefes alabilsin. Emekliler olarak hükümetten seyyanen zam yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

gozler-emekli-maasina-cevrildi-001.jpg

“EMEKLİ MAAŞI AÇLIK SINIRININ ALTINDA OLMAMALI”

“Emekli maaşının açlık sınırının üzerinde olması lazım” diyen Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Konya İl Başkanı Hakan Topçu, “Emeklinin durumu ortada. Emekli geçim sıkıntısı çekiyor. İnsanlar artık çarşıya, pazara gidip dolu sepetlerle dönemiyorlar. Tarım ve ziraat toplumu olan ülkemiz kendi kendine yetebilen bir ülke iken bugün dilim ile karpuz satılıyor. İnsanlar elmayı, ayvayı, narı taneyle alıyor. Mutfaklarda buzdolapları çok da dolu değil. Dolayısıyla bu şartlarda insanları çok fazla ezmeden, üzmeden makul bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Ülkemizin ekonomideki durumu da hepimizin malumu. Koronavirüs pandemisi dolayısıyla yaşanan bir ekonomik sıkıntı da var. Buna devlet büyüklerimizin bir çare bulması lazım. Açlık sınırının altında olmaması koşuluyla insanlara emekli maaşı verilmesi gerekiyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Emekli insanlar devlete emeklerini harcamışlar. Adı üzerinde ‘emekli’. Emek harcamışlar, vergi vermişler, yıllarca çalışmışlar. Konya’da kullandığımız tramvayın raylarından tutun, belediyenin dökmüş olduğu asfalta kadar hepsinde bu insanların emeği, vergisi, çabası var. Dolayısıyla da bu insanların da çok fazla üzülmemesi, mağdur edilmemesi, başkalarına da muhtaç edilmemesi için makul bir maaş verilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.