‘Gıdada indirim mümkün değil!’ (Özel Haber)

Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, “ Elektrik, su, gübre mazot ve tohum gibi girdi maliyetlerinin çok yükselmesinden dolayı gıda fiyatlarının inmesi mümkün değil” dedi.

‘Gıdada indirim mümkün değil!’ (Özel Haber)
Yayınlanma:

Çiftçinin yem, gübre, tohum ve enerji maliyetlerinin son 5 yıldaki artışı, gıda fiyatlarının yükselmesine de neden oldu. Gıda fiyatlarında yaşanan yükselmenin ne zaman son bulacağı ise merak konusu. Uzmanlar gıda ürünlerinde maliyetler düşmedikçe fiyatlarda bir indirim yaşanmasını zor olarak görüyor. 

Sebze meyve ve tahıl ürünlerinin ekiminde maliyetlerin çok yükseldiğini aktaran Konya Pancar ve Tarım Üreteciler Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, maliyetlerde yaşanan yükselmenin gıda fiyatlarına yansıyacağını belirtti. Bundan böyle gıda ürünlerinde fiyatların ucuzlamasının mümkün olmayacağını söyleyen Ahmet Bestil, soğan fiyatlarını örnek gösterdi. Ahmet Bestil, “Çiftçinin elektrik, su, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin çok yükselmesinden dolayı gıda fiyatlarının ucuzlaması mümkün değil. Bütün sebze, meyve ve tahıl ürünlerinde maliyetler çok yükseldi. Örneğin,  2018 yılında soğan tohumunu 3-4 liradan alıyorduk, bu sene soğanın tohumu 20-30 lira civarında satılıyor. Tohumdan ziyade bunun elektriği, gübresi, toplanması, işçi maliyeti, paketlenmesi, depolanması derken maliyetler arttıkça artıyor. Tüm bunları hesap ettiğimiz zaman soğanın kilosunu üretici en az 3 liradan satacak. 2018 yılında soğan 2,50 kuruştu. Ama bugün soğanın kilosu 10 liraya yaklaştı” diye konuştu.

“KONYA’NIN ŞEKER KOTASINI DOLDURMAK İÇİN EKİM YAPACAĞIZ”

Şeker pancarı ekimine Nisan ayının 15’inden sonra başlanacağını belirten Ahmet Bestil, “Nisan ayında don olma tehlikesinden dolayı henüz pancar ekimine başlamadık. Nisan’ın 15’inden sonra şeker pancarı ekimine başlayacağız” dedi.Bu yıl girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı birçok çiftçinin şeker pancarı ekme noktasında endişeleri olduğunu belirten Ahmet Bestil, Konya’da bulunan şeker kotasını kaybetmemek için ekim yapacaklarının altını çizdi. Şeker pancarına yapılan 9 kuruşluk artışın yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Ahmet Bestil şöyle konuştu:  “2018 yılında pancarın kilosu 230 kuruştu, 2019 yılında 9 kuruş zamlanarak 239 liraya yükseldi. Çiftçinin maliyeti yüzde 100 arttı ama şeker pancarına 9 kuruş zam yapıldı. Çiftçi bu fiyatla zarar eder. Şu an çiftçimiz gübresini, mazotunu vb. diğer girdilerini Konya Şeker‘den avans karşılığı alıyor. Konya’da şeker kotamızı yeniden doldurmak için mecburen şeker pancarı ekeceğiz. Eğer şeker pancarı alım fiyatları bu senede yükselmezse çiftçi üretimden çekilir ve soğan, patateste yaşanan durumun benzerini şeker pancarında da yaşarız.”

“ÇİFTÇİYE DAHA UYGUN FİYATLARDA ELEKTRİK VERİLMELİ”

Özellikle elektrik fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı şikayette bulunan Ahmet Bestil, “Geçmiş senelerde 60 beygirlik elektrik dinamosu 24 saat çalıştığında 3 yüz lira yakardı ama şu an bin lira civarında yakıyor. Ayrıca seçimden sonra elektriğin toptan satışına yüzde 37 zam geldi. Yapılan bu zamlar yakın zamanda faturalarımıza yansıyacaktır. Devletimiz çiftçiye daha uygun fiyatlarda elektrik vermelidir” dedi.

Özel Haber: Müslüm Evci 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.