Gıda sektöründe devleri geride bıraktık

Küresel pandemi sürecinde Türkiye’nin gıda sektöründe oldukça başarılı olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Pandemi sürecinde gıda anlamında sağlıktaki başarımızdan çok daha başarılıyız. Başta ABD olmak üzere Avrupa’nın pek çok gelişmiş ülkesi sınıfta kaldı. Ülkemiz Avrupa devlerini geride bıraktı” dedi

Gıda sektöründe devleri geride bıraktık
Yayınlanma:
Güncelleme:

Dünya ekonomisi, Kovid-19 salgını nedeniyle tarihte benzeri görülmemiş bir krizin eşiğine gelirken, sürecin her alanda olduğu gibi küresel tarım sektörü açısından da önemli sonuçlar doğurması bekleniyor. Son yıllarda ülkeler için sanayi ve dijital sektörler öncelikli alanlar olarak öne çıkarken Kovid-19, tarım ve hayvancılığın ekonomiler için ne derece kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bu süreçte dünya adeta ‘gıda milliyetçiliğine’ önem verirken, ülkeler kalıcı ve köklü çözümler getirmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Küresel pandemi sürecinde Türkiye’nin gıda sektöründe oldukça başarılı olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Dünyada birçok ülkeyi araştırdığımız zaman pandemi sürecinde gıda ile ilgili hala aşamadıkları zorluklar var. Başta ABD olmak üzere Avrupa’nın pek çok gelişmiş ülkesi sınıfta kaldı. Ülkemiz Avrupa devlerini geride bıraktı. Pandemi sürecinde gıda anlamında sağlıktaki başarımızdan çok daha başarılıyız. Hükümetin bu konudaki çalışmalarını son derece başarılı buluyorum. Bunun için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Cumhur İttifakı’na, hükümetteki bakanlarımıza tarım paydaşları adına teşekkür ediyorum. Gıda ve tarım sektöründe üretimi hiç durdurmadık. Ufak tefek aksaklıklar yaşandı ama o aksaklıklar da Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın bizzat ve anlık girişimleriyle hükümetimiz ve bakanlık yetkililerimize açıklandı. Hemen tedbirler alındı. Bundan dolayı birçok ürünün fiyatlarında fahiş fiyat artışları olmadı. Gıda anlamında bir sıkıntı yaşamadık. Buğday üretiminde de hükümetimiz atması gereken adımların birçoğunu attı. Hazine arazilerini tarıma kazandırdı. Konya Büyükşehir Belediyemiz tarıma el attı. Büyükşehir Belediyesince yonca ve fiği tohumu, susam, çeşitli ekipman desteği sağlandı ve tarıma kaynak aktarıldı. Bundan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a can-ı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

gida-sektorunde-devleri-geride-biraktik.jpg

“UNUTULMAMIZ BİZİ YARALADI”

Vergi ve prim borçları yapılandırması, istihdamın teşviki ile varlık barışı düzenlemelerini içeren Torba Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. “Çiftçi, Tarım Kredi borçlarının Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce düzenlemenin içine eklenmesini umut ediyordu” diyen Başkan Murat Yağız, “Bizim unutulmamız gerçekten bizi yaraladı. Tarım Kredi borçlarımızın, çiftçinin kamu bankalarına olan borçlarının yapılandırılması gerekirdi. Tarım Kredi, yüksek rakamlarla para vererek çiftçiye ağır darbe vuruyor. İsminin önünde ‘tarım’ olan bir kuruluşun çiftçilerimize yüksek faizlerle para veriyor. Çiftçinin bu mağduriyetten kurtulması gerekiyor. Torba yasa içerisinde bunların olmasını umut ediyorduk. MHP’nin değerli vekilleri Meclis’te birçok kez dile getirdiler. Tarımda yeteri kadar çiftçinin temsil edildiğine inanmıyorum. Önümüzdeki yıllarda tarımın daha iyi gitmesi için bir çiftçi barışının kesinlikle yapılması lazım. İmar barışı, SGK vergi affı benzeri Nisan ayından önce çiftçiye yönelik ‘özel çiftçi barışı’ yapılmalı. İHA’larla, SİHA’larla dünyaya meydan okuduğumuz büyük bir ülke olarak gıdada da dünyaya meydan okuyacak potansiyelimiz var ama çiftçi önceden 100 dönüm ekerken şimdi 20 dönüme düştü. 2 yıldır durum iyi ama geçmiş yıllardaki borçlardan dolayı çiftçi zor durumda. Bunun için kesinlikle bir çiftçi barışına ihtiyacımız var. Bu olmazsa olmaz” ifadelerini kullandı.

“GENÇLER TEŞVİK EDİLMELİ”

Gençlerin tarıma teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Yağız, “Tarımda ürün planlamasının yapılması ve havza bazlı üretime bir an önce geçilmesi gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) yaş ortalaması 60 yaşa dayanmış durumda. Hükümetimizden, bakanlığımızdan ziraat odaları olarak beklentimiz bir an önce yaş ortalamasını 30’lu yaşlara çekmesidir. Gençlerin tarıma teşvik edilmeleri lazım. Bu konuda çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Fakat bu çalışmalar yeterli değil. Genç çiftçilerimizi sistematik bir şekilde sanayide yaşadığımız sorunları yaşamamak için teşvik etmeliyiz. Bunu yaparken köyde kalmanın ağır yüklerini de göz ardı etmemeliyiz. Örneğin çiftçi mallarını koruma yasası gibi bir sorun var. 1940’ların yasası. Alınan ücretler az değil. Bunlar çiftçinin üzerinde büyük bir yüktür. 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile beraber işlevini kaybeden, 6 yıldır köy muhtarları dahil, çiftçiyi zora düşüren bir yasa var. Bunun hemen düzenlenerek köy tüzel kişiliklerine, orman köylerinde bir an önce dönülerek çiftçinin rahat yaşayabilmesi için tedbirlerin alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“CAZİBELİ SULAMA SİSTEMİ ŞART”

Yağız, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Konya’nın dağ köylerinde sulama sorunları yaşanıyor. Sulama göletlerinin bir an önce yapılıp, cazibeli sulama sistemine geçilmesi lazım. Yani, sulama maliyetlerinin olmaması hem ülke ekonomisine katkı, hem de üreticimize ve tüketicimize fayda sağlayacak. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a çiftçilerimize verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Meram bölgesindeki çiftçiler için ürettiklerini şehir merkezine uzak mesafelerde oldukları için bulundukları merkezlere yeni model, yeni sistem eleme tesisleri belediyeler tarafından kurulursa hububat ve bakliyat açısından fayda sağlar. Bizler de ziraat odaları olarak gereken desteği vermeye hazırız.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.