Gıda Mühendisleri’nden Bakanlığa çağrı: Gıda güvenliğinde gıda mühendisleri yetkilendirilsin
Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, gıdanın stratejik ve hayati öneme sahip olduğunu ifade ederek,“Gıda Mühendisleri olarak kanuni anlamda güçlendirilmiş denetim ve kontrol yetkilerinin en kısa zamanda bizlere tahsis edilmesi gerekiyor. Gıda Mühendisleri gıda güvenliği konusunda acilen yetkilendirilmeli” diye konuştu.
Son dönemlerde gıdada yaşanan fahiş fiyat artışlarından dolayı bazı vatandaşlar, ‘merdiven altı’ üretilen ve sağlık açısından risk oluşturabilecek gıdalara yöneldi. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, yaşanan tehlikeye dikkat çekerek, yetkililerin konu ile ilgili çalışmalar yürütmesini istedi.Hastalıklardan korunmada güvenilir gıda tüketiminin çok önemli olduğunu aktaran Başkan Ada, “Günümüzde özellikle de alım gücü düşük olan kesime yönelik olarak bazı fırsatçılar; merdiven altı, kayıt dışı, uygunsuz ürünleri, sokakta, dökme veya ambalajsız olarak, neredeyse hammadde fiyatına satacaklardır. Bu ürünlere itibar edilmemeli, satın alınmamalı ve tüketilmemelidir. Satın alınan gıdaların etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmesi ile tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
“HER TÜKETİCİ BİR DENETÇİ”
Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ada, güvenli gıda tüketimi için her tüketicinin aynı zamanda bir denetçi olduğunu belirtti. Tüketicilerin gıda ile ilgili her türlü ihbar ve şikâyetlerini Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak yapabileceğini hatırlatan Ada, güvenli gıda ile ilgili dikkat edilmesi gereken konuları şöyle açıkladı: “Meyve ve sebzeler akan su altında iyice yıkanmalı, özelikle yeşil yapraklı sebzeler gerekirse sirkeli su içinde bekletilmeli, yıkama fırçası kullanılmalıdır. Çiğ et, tavuk, balık ve yumurtaya dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Yemek hazırlama aşamasında, çiğ et ve tavuk kesme ve doğramada kullanılan mutfak aletleri yıkanmadan, çiğ tüketilecek sebze ve meyve ile temas ettirilmemelidir. Tahıl, kuru baklagiller, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek olan et, tavuk ve balık, porsiyonlanarak ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Et yemekleri buzdolabında 1-2 günden fazla, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir.”
“GÜVENİLİR GIDA İÇİN MÜHENDİS İSTİHDAMI ÖNEMLİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda güvenliği denetimlerini sıklaştırması gerektiğinin altını çizen Ada, “Kamuda daha çok gıda mühendisi istihdamı güvenilir gıdaya ulaşmak için çok önemlidir. Gıda denetim ekipleri, insan sağlığını koruyucu yönde tedbirler almaya ve uygulamaya sürekli devam etmelidir. Ekmek fırınları, toplu tüketim yerleri, süt, et, un, çikolata, şekerleme fabrikaları, kuruyemiş, baharat fabrikaları ve yumurta üretim tesisleri ile gıda sektörünün büyük kısmını oluşturan ve kanun gereği 30 BG kapasitenin ve 10 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerde gıda mühendisi ve istihdamı zorunlu personel bulundurma zorunluluğu yoktur. Bu yüzden bu işletmelerde denetimlerin artırılması bir zorunluluktur. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimlerini sıklaştırmalıdır. Çünkü şu anda Türkiye’de yaklaşık 800 bin adet gıda işletmesi denetimi, 7 bin adet gıda kontrolörü tarafından yapılmaya çalışılmaktadır. Bir firma bu denetim ekibi ile ancak yılda 1 kez denetlenebilir. Bu da denetimlerin yetersiz olduğunu göstermektedir” dedi
“GIDA STRATEJİK VE HAYATİ ÖNEME SAHİP”
Ada, Dünya Bankası tahminlerinin gıda fiyatlarındaki her bir yüzde puanlık artış için dünya çapında 10 milyon insanın aşırı yoksulluğa sürüklendiği konusunda uyardığını aktararak, “Bugün birçok hastalıkların temelinde yetersiz beslenme ve güvenilir olmayan gıdanın tüketimi yer almaktadır. Aslında bu sorunların çözümü bu meslekte ihtisaslaşmış kişiler kanuni olarak gerekli görev ve yetkilendirilmeler yapılması gerekmektedir. Şöyle ki, gıda güvenliği sisteminin temelini oluşturan HACCP sisteminin çıkış amacı 'sıfır hata' yani bir gıda ürünü üretilmeden önce her türlü tedbir alınarak gıdanın üretim, tüketim ve satış alanında güvenli olarak bulunmasını sağlamak hedeflenmektedir. Bu kadar önemli halk sağlığı konusunda görev yapan gıda mühendisleri olarak kanuni anlamda güçlendirilmiş denetim ve kontrol yetkilerinin en kısa zamanda tahsis edilmesi gerekmektedir. Gıda stratejik ve hayati öneme sahiptir. Gıda Mühendislerinin gıda güvenliği konusunda acilen yetkilendirilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.