Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada: Tahıl koridoruyla fiyat istikrarı sağlanacak

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Karadeniz tahıl koridorunun devreye girmesiyle tahıl ürünlerindeki spekülatif artışların önüne geçilecek. Bu durum fiyat istikrarına ve tedarik zincirine olumlu şekilde yansıyacak” dedi.

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada: Tahıl koridoruyla fiyat istikrarı sağlanacak
Yayınlanma:

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, buğday ve ayçiçeği yağı ihracatında çok önemli paya sahip ülkelerin savaşmasının Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeyi olumsuz etkilediğini söyledi. Başkan Ada, tarımsal üretim ve gıdanın dünyada stratejik öneme sahip bir duruma geldiğini belirterek, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tarıma büyük önem verdiğini söyledi.

Hiçbir ülkenin tarımı ihmal etme şansı olmadığını vurgulayan Başkan Ada, “Tarımın ve güvenli gıdanın yerini hiçbir sektör almaz. Tarımsal alandaki en önemli sorun güvenli gıda. Güvenli gıdaya ihtiyaç var. İthal ürünlere ihtiyaç duymamalıyız. Kendi ihtiyacımızı kendimiz karşılayabiliriz. Türkiye, coğrafi olarak, iklim olarak ve kültür olarak müsait. Türkiye tam bir tarım ülkesi. Ekonomik kalkınmamızı başaracaksak, bu tarımla olur” ifadelerini kullandı.

"UZUN VADEDE GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI"

Başkan Hulusi Ada, açıklanan Küresel Gıda Güvenliği Endeksi raporuna göre Türkiye'nin 113 ülke arasında 48. Sırada yer alması hakkında da görüşlerini paylaştı. Başkan Ada, “Endeks 113 ülkede gıdanın satın alınabilirliği, bulunabilirliği, kalitesi, güvenliği, doğal kaynak durumu ve esnekliğe göre hazırlanıyor. Rapora göre gıda güvenliği konusunda dünyada en iyi durumdaki ülke İrlanda" ifadelerine yer verdi.

Gıda güvenliğiyle yakından alakalı olan üretim kapasitesinin, gelecek nesillerin hayatı üzerinde kritik önemi olduğuna değinen Ada, "Gıda güvenliği, tüketilen gıdalarda insan sağlığını tehdit edebilecek biyolojik, mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal maddelerin olmaması üzerine kurulan güvenlik yaklaşımını ifade ediyor. Türkiye geniş tarım topraklarıyla, çeşitli iklim şartlarına göre farklılık gösteren bir gıda üretim profiline sahip. Tarım sektörüne finansal destek verme açısından dünya ülkeleri arasında iyi bir seviyede olan Türkiye, daha sağlıklı işleyen, planlı üretimi teşvik eden ve uzun vadeli bir şekilde gıda güvenliğini sağlamayı amaçlayan politikaları hayata geçirmeli" diye konuştu.

“GÜVENLİ GIDAYA İHTİYACIMIZ BİTMEYECEK”

Tahıl Koridoru Anlaşması’yla gıda güvenliğinin sağlanması açısından Türkiye'nin tarihi bir rol üstlendiğini bildiren Başkan Ada, "400 milyon kişiyi ilgilendiren Tahıl Koridoru Anlaşması ile Ukrayna'dan yaklaşık 80 milyon ton buğday ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilecek. İlgili gemilerin ülkelerin pazarlarına girebilmesinin önünü açacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen hemen hemen 20-25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına aktarılması olayı giderek önem kazanıyor. Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın dünyanın ihtiyaç duyduğu ülkelere ulaştırılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından Türkiye tarihi bir rol üstlendi. Bu koridor ticari olduğu kadar aynı zamanda insani bir koridordur. Türkiye bu konuda büyük bir başarıya imza attı. Bizler bu konuda ülkemize her türlü desteği vermeye hazırız. Karadeniz tahıl koridorunun devreye girmesi ile birlikte, tahıl ürünlerindeki spekülatif artışların da önüne geçilecektir. Bu durum fiyat istikrarına ve tedarik zincirine olumlu şekilde yansıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Ada ayrıca, sürdürülebilir tarımın, güvenli gıdaya erişimde önemli bir rol oynadığına ve insanlık var oldukça tarıma yönelik ihtiyacın sona ermeyeceğine inandıklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.