‘Fiyat artışını azaltmak için kooperatifçilik desteklenmeli’
Hem ülkemizde hem de dünyada artışını sürdüren enflasyon oranında, gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekmektedir
KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Afşar, kooperatifler sayesinde üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının asgari seviyeye inebileceğini belirtti “Özellikle sebze ve meyvedeki fiyat artışı, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının ve bunun yanında da kooperatifçiliğin daha çok konuşulmasına ve tartışılmasına neden olmaktadır” diyen Dr. Bilge Afşar, gıda enflasyonunu kalıcı şekilde düşürmenin yollarından birisinin özellikle tarım kooperatiflerinin yapısal iyileştirilmesi olduğuna dikkat çekiyor. “Böylece kooperatiflerin tarımsal payı ve hacmindeki artış, fiyatları aşağı yönlü etkileyecektir. Kooperatifçiliğin bir boyutu da küçük üreticinin korunması ve desteklenmesidir. Kooperatiflerin tarım politikalarında destekleyici yapılarının daha da etkinleştirilmesi gerekmektedir ki böylece üreticinin verimlilik artışı sağlanarak üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkı da asgariye indirilmiş olsun. Söz konusu fiyat farkında aracıların da etkisinin olduğu göz ardı edilmemelidir” diyen Afşar, kooperatifçiliğin üreticinin pazara ulaşımını da kolaylaştırıp çabuklaştırdığını da ifade etti. Doç. Dr. Bilge Afşar, “Sonuç olarak tarım kooperatifleri üreticinin elde ettiği katma değeri arttırır, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkını, piyasadaki dengesizliği azaltır. Böylece üretim ve rekabet gücü artmış bir ekonomiyle hedeflere ulaşılacaktır” dedi. AB Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.