Faiz yükseldi beklenti büyüdü

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 10,25 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseldi. Göçülü Altın Sahibi İsmail Karagöz ve Başak Kuyumculuk Sahibi Hasan Atar, piyasaların beklediği düşüşün yaşanmadığını belirttiler

Faiz yükseldi beklenti büyüdü
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık repo faizini 475 baz puan artırdı. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 10,25 seviyesinden yüzde 15 seviyesine yükseldi. TCMB önceki iki toplantısında da sürpriz kararlarla Eylül ayında değişiklik beklenmemesine rağmen faizi 200 baz puan artırmış, Ekim toplantısında artış beklentisine rağmen değişikliğe gitmemişti. Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yılsonu için yüzde 12,47, 12 ay sonrası için yüzde 10,77 ve 24 ay sonrası için yüzde 9,20 seviyesinde bulunuyor. TCMB’nin enflasyon beklentisi bu yılsonu için yüzde 12,1, 2021 yılsonu için yüzde 9,4 seviyesinde bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık yüzde 11,89 olarak açıkladı. TCMB’nin bir sonraki toplantısı 24 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

“VAKA SAYILARI BELİRSİZLİĞİ ARTTIRDI”

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir. Küresel ekonomi üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma göstermiştir. Ancak, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler yükselmiştir. İktisadi faaliyette toparlanma devam etmektedir. Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talep,  ithalat kanalıyla cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir. Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için,  net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir. Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir. Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama ve sürdürme temel amacına enflasyon hedeflemesi rejiminin gerektirdiği şeffaflık,  öngörülebilirlik ve hesap verebilirlik ilkelerini uygulayarak ulaşacaktır. Bu ilkeler ışığında, Merkez Bankası fonlaması temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılacak ve bu faiz oranı parasal duruş için tek gösterge niteliğinde olacaktır. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

faiz-yukseldi-beklenti-buyudu.jpeg

“PİYASALARIN BEKLEDİĞİ DÜŞÜŞ SAĞLANAMADI”

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Göçülü Altın Sahibi İsmail Karagöz, “Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz oranlarından önce sabahleyin gram altın piyasası yaklaşık 460-465 bandında devam ediyordu. Merkez Bankasının faiz kararından sonra gram altın ve dolar fiyatlarında küçük bir gevşeme oldu. Piyasaların beklediği düşüş sağlanamadı. Beklentiler çok yüksekti.  Zaten bu fiyatlamalar daha önce piyasalarda oluşmuştu. Biz bunu az çok anlayabiliyorduk ama halkın büyük çoğunluğu bunu anlayamıyordu. Piyasalar şu anda rutin haliyle devam ediyor. Çeyrek altının fiyatı 775 bandında, Cumhuriyet altını 3 bin 200, gram altın 460 lira bandında seyrediyor. Piyasalardaki hareketlilik sürüyor. Altın ve dolarda çok düşüş bekleniyordu. Faiz artırımından sonra herkes hayal kırıklığına uğradı. Faiz artırımından sonra çok fazla bir düşüş yaşanmadı. Türkiye şartlarında bir günde faizin bu kadar yükseltilmesini doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2020-11-20-at-11-15-42.jpeg

“EN BÜYÜK SIKINTILARDAN BİRİ COVİD”

Faiz açıklamasının piyasaların beklentilerini karşılamadığını belirten Başak Kuyumculuk Sahibi Hasan Atar, “Faiz açıklaması piyasaların beklentisini pek karşılayamadı. Altının ons bazında düşüş yaşandı, dövizde beklenen düşüş olmadı. Merkez Bankasının önümüzdeki günlerde ne karar alacağı belli değil ama yükseliş olması muhtemel. Düşüş yavaş yavaş gerçekleşecek. 2021 yılının Mart ayına kadar buna devam edecekler. En büyük sıkıntılardan bir tanesi koronavirüs. Koronavirüsü bahane ediyorlardı. Üretimi, imalathaneleri, ticareti her yönden etkilediği için koronavirüsün etkisi vardı. Koronavirüs biterse ABD ile nasıl uğraşacağız, ekonomimize müdahale edecek mi diye tartışılacak. ABD’de önümüzdeki günlerde sıkıntılar doğacağını söylüyorlar. ABD’nin dağılış eğilimine geçeceği, iç karışıklık yaşayacağından dolayı dışarı müdahale edemeyeceği iddia ediliyor. Keşke o olsun da dolar işi bitsin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.