Et ve sütte tansiyon düşmüyor!
Et ve süt üreticileri son aylarda yem ve girdi maliyetinin yüksek olmasından dolayı zarar ettiklerini dile getirirken, kasap ve şarküteri esnafı da fiyatların yüksek olduğunu yeni bir fiyat yükselmesinin herkese zararı olacağını söylediler. Vatandaş ise artık peynir bile alamaz olduklarından yakındı
Türkiye’de son 6 aydır et ve süt fiyatlarında tansiyon her geçen gün tırmanmaya devam ediyor. Son olarak yeme gelen zamla birlikte üreticiler, maliyetlerin çok arttığını zararına et ve süt sattıklarını dile getirdiler. Kırmızı et ve çiğ süt piyasasında artan sorunlar ve belirsizlik üzerine Konya’daki et ve süt üreticileri, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Türkiye’de üretilen süt ve kırmızı et üretimine ilişkin maliyet analizi” başlıklı bir çalışma hazırlayıp gönderdi. Öteki taraftan kasap ve şarküteri esnafı ise fiyatların yüksek olmasından dolayı ürünlerin satışının yavaş olduğundan yakınırken, vatandaş da peynir bile almakta zorlandıklarından dem vurdu. Bunların yanında daha da çıkmaza giren et ve süt sektöründe bazı olaylar peş peşe geldi. Çiğ süt üreticileri, yem fiyatlarının artması nedeniyle zarar ettiklerini belirterek litresi 2 lira 30 kuruş olan çiğ süt referans fiyatının Gıda Komitesi tarafından en az 3 lira olarak belirlenmesini istiyordu. Gıda Komitesi toplandı ancak, çiğ süt referans fiyatını artıracak bir karar çıkmadı. Yaşanan bu gelişmelerin üzerine çiğ süt üreticilerinin yüksek yem maliyetleri nedeniyle her geçen gün daha çok zarar etmeleri Ulusal Süt Konseyi’nde üretici temsilcisinin istifasına neden oldu. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti.
YILDIZ: ÜRETİCİLERİMİZİN HAKLARINI EN İYİ ŞEKİLDE SAVUNUYORUZ
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, her zaman üreticinin yanında olduklarını belirten bir yazılı basın açıklaması yaptı. Konya üreticisine yakışır bir şekilde çalışma yürüttüklerini kaydeden DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Bu yılın ilk ayından beri kurumsal yapımıza ve Konya üreticisine yakışır bir şekilde süreç işletiyoruz. Çünkü sadece Konya’da üretilen 1 ton sütün sorumluluğunu taşıyoruz. Hiçbir zaman şov peşinde olmadık. Hiçbir zaman birtakım yerlere yaranma derdinde de olmadık. Kendim de üreticiyim ve 13 bin üreticinin de vebalini sırtımda taşıyan bir insanım. Hem şahsıma hem de kurumumuza yakışır bir şekilde bu sürecin ilgili yerlerde sadece üreticinin yüzünü güldürecek bir çözümün peşinde koştuk” ifadelerini kullandı. Amaçlarının ılımlı mesajlarla şov yapmak olmadığını çözüm odaklı çalıştıklarını dile getiren Başkan Yıldız, “Üreticinin artık tahammül sınırlarını aşan bir durum ortadadır. Amacımız kesinlikle tabana ılımlı mesajlar verip, ‘Bizler de bir şeylerin gayretini güdüyoruz’ şeklinde şov yapmak değildir. Her zaman için kurum ve üreticinin itibarını en iyi şekilde temsil ederek, en üst düzeyde de üreticimizin haklarını ve çıkarlarını savunmak zorundayız. Bu sorumluluk anlayışıyla tüm üreticilerimize saygılarımızı sunuyorum. İnşallah güzel bir haberle hepimizin yüzünün güleceği günlerin kısa sürede gelmesini de temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
KARABULUT: FİYATLARI YEM ÜRETİCİLERİ BELİRLİYOR
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, et üreticilerinin her geçen gün zarar ettiklerini dile getirerek acil çözüm getirilmesini istedi. Karkas etin 32 liraya, çiğ sütün 2 lira 30 kuruştan satıldığını söyleyen Karabulut, “Üretici bu rakamlarla zarar ediyor. Çünkü yem çuvalının fiyatı 95 ila 100 lira arasında, yem üreticileri kendi aralarında zam belirliyorlar. Hasat zamanı yeme yüzde 30 zam geldi. Yemi oluşturan maddelerin yüzde 95’i Türkiye’de üretiliyor. Kurdan dolayı hiçbir etkilenme olmamasına rağmen kur yükselişi bahane edilerek zam yapılıyor. Et fiyatı yükseldiği anda hükümet dışardan et getiriyor ve fiyata müdahale ediyor. Hükümetin yem üreticilerine müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü sorunun çıkış kaynağı yem fiyatlarıdır. Bu durumda et ve süt üreticisi önünü göremiyor ve zarar ediyor” diye konuştu.
ESNAF VE VATANDAŞLAR YÜKSEK FİYATLARDAN ŞİKÂYETÇİ
Et ve süt piyasasında yaşanan bu gelişmelerin ardından kasap ve şarküteri esnafı da şu anki fiyatların oldukça yüksek olduğunu yeni bir fiyat yükselmesi durumunda işlerin çıkmaza gireceğini belirtti. Melike Hatun Çarşısında süt ürünleri esnaflığı yapan Erdal Dişçi, fiyatların şu anda yüksek olduğunu ve işlerin yavaş gittiğini dile getirdi. Dişçi, sütün uygun fiyata üretilmesi gerektiğini bunun içinde girdi maliyetlerinin azaltılmasının doğru bir karar olacağını belirtti. Bir diğer şarküteri esnafı İsmail Yünlüoğlu ise, vatandaşların ucuz peynir ve yoğurta yöneldiğini dile getirdi. Yünlüoğlu, yeni bir fiyat dalgalanmasının herkese zarar getireceğinin altını çizdi. Boğaziçi Gıda Sahibi Ahmet Saygı ise, süt ve et ürünlerinin fiyatlarının yüksek olduğunu satışların da buna bağlı olarak yavaş gittiğini belirtti. Saygı, fiyatta istikrarın sağlanması için yem birliği kurulmasını tavsiye etti. Diğer taraftan vatandaşlar ise beyaz peynir almakta zorlandıklarından yakındılar. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, asgari ücretle geçindiğini 25 lira olan bir peyniri alamayacağını sözlerine ekledi. Servet R. Çolak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.