Et fiyatlarına korona ayarı (Özel Haber)

Havyan kesimlerinin olmadığı ocak-şubat aylarında sakadat ve kuyruk yağı fiyatlarının tavan yapmasının ardından son olarak koronavirüsten etkilenen kırmızı ette de fiyatlar yükseldi

Et fiyatlarına korona ayarı (Özel Haber)
Yayınlanma:

Koronavirüs tüm dünyayı etkilerken bazı gıda ürünleri de buna bağlı olarak fiyatları artmaya başladı. Son olarak kırmızı et de koronavirüsün yarattığı ekonomik dalgalanmalardan etkilenerek, fiyatı 5 ila 8 lira arasında arttı. Kasaplarda kuşbaşı et 40-43 lirayken şu anda 50-55 arası satılıyor. Kuzu eti ise 60 liradan 70 liraya dayandı. 38 lira olan kasaplık köfte ile dana kıyma ise 45 lirayı buldu. Konya Kırmızı Et Üreticiler Birliği Başkanı Nazif Karabulut ise kesimlerin yavaşladığını dile getirdi. Kasaplar et fiyatlarındaki artışı koronavirüs nedeniyle ithalatın durmasına bağlıyorlar. Bazı kasaplar ise yaklaşan kurban bayramı öncesi besicilerin hayvanları kesime göndermediğini iddia ediyor.

KARABULUT: KESİMLER YAVAŞLADI

Konya Kırmızı Et Üreticiler Birliği Nazif Karabulut, kargas et fiyatının 37 liradan 34 liraya düştüğünü belirtti. Et fiyatlarının artıran işletmelerin bunu da dikkate alarak indirim yapmaları gerektiğini dile getiren Karabulut, piyasaların canlanmasını büyük bir umutla beklediklerinin de altını çizdi. Kesimlerin yavaşladığına da dikkat çeken Başkan Karabulut, “Kurban bayramı öncesi kesimler yavaşladı. Bunun yanında koronavirüsle birlikte piyasalar daha hızlı değişti. Koronavirüsün küresel etkisinden dolayı üretici etkileniyor. Bu da raflara yansıyor. Şu anda kargas kesim fiyatı biraz düştü. Kesim olmazsa fiyatların düşeceğini umuyoruz. Fakat yine de koronavirüsten dolayı büyük bir belirsizlik var. Bu sadece bizim sektör için değil, her sektör için geçerli. Bu durumun bir an önce bitip her şeyin normale dönmesini bekliyoruz” dedi.

MUTLUERULU: TEK ETKİSİ KORONAVİRÜS

Mutluer Kasabı İşletme Sahibi Özcan Mutluerulu, son bir ayda işlerin yüzde 60 oranında durduğunu söyleyerek, kırmızı ve beyaz et piyasasını anlattı. Mutluerulu, tüm dünyadaki ekonominin durma noktasında olduğunu belirterek, “Koronavirüsün tüm sektörleri vurduğu gibi kasap ve hayvancılık sektörünü de derinden etkiledi. Böylece kırmızı et fiyatları son 15 günde 5 ila 10 lira arasında zamlandı. Bunun sebebi hem etin tüketilmemesi hem de kesimlerin olmaması. Geçtiğimiz ay 27 lira olan kargas et şu anda 36 lira bandından seyrediyor. Kesimler yok denecek kadar azaldı ve tüketim de büyük oranda düştü. Böyle olunca et fiyatları yükseldi. Bunun tek nedeni şu andaki koronavirüsün etkisidir. Normalde bu aylarda kesimler başlardı ve et fiyatlarında düşme görülürdü. Yaz aylarında da fiyatlar daha da düşerdi. Şu anda yaz aylarında da fiyatların düşük seyirde olmayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“TAVUK ETİNE RAĞBET FİYATI ARTIRACAK”

Özcan Mutluerulu, kırmızı et fiyatlarının gün gün artacağını belirterek, insanların tavuk etine yöneleceğini de söyledi. Kırmızı etin yüksek olduğu durumlarda tavuk etine yönelmenin çok olduğunu anımsatan Mutluerulu, “İnsanlar artık parayı bakliyat ve temizlik malzemesine harcıyorlar. Uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlü olması için kırmızı et tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Fakat tüketici ısrarla kırmızı ete yönelmiyor. Buna bir de fiyatların yükselmesi eklenince artık kırmızı et tüketimi iyice azalacak. Her zaman olduğu gibi yine kırmızı etin fiyatı yükselince tüketici beyaz ete yüklenecek. Balık sezonu da Nisan ayında kapanacağı için tek alternatif tavuk eti olacak. Şu anda tavuk üretiminde de bazı problemlerin olduğunu duyuyoruz. Talep fazla arz az olunca tavuk eti de yükselecek. Geçtiğimiz hafta 8-9 lira olan tüm piliçin kilosu şu anda 11-12 liradan satılmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde tavuk etine talep çok olursa bunun da fiyatı artacaktır” dedi.

ESEN: TEMENNİMİZ KESİMLERİN DEVAM ETMESİ

Bir diğer kasap işletmecisi Hakan Esen ise kesimlerin durma noktasında olduğunu bunun yanında kasaplardaki işlerin de yüzde 60 oranında azaldığını belirtti. Kırmızı etteki fiyatın yükselmesinin kasaplar için de iyi olmadığını söyleyen Esen, “Şu anda sezonumuz açılmasına rağmen işler sezonumuz olmadığı kış ayına göre daha kötü gidiyor. Hayvan kesimi de olmayınca fiyatlar artmaya devam edecek. Umarız bu durum hemen geçer ve herkes normal hayatına döner. Kasaplar olarak koronavirüsten büyük zararlar gördük ve görmeye devam edeceğiz. Temennimiz kesimlerin devam edip et fiyatlarının yükselmemesi. Şu anda kesimlerin durmasının da bir nedenini yaklaşan kurban bayramına bağlıyoruz. Kurban bayramı öncesi kesimler yavaşlar. Bu her zaman olurdu fakat şimdi koronavirüs etkisiyle durum daha da değişik bir konuma geldi” dedi.

Muhabir: Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.