Esnafın talebi desteklerin artması (Özel Haber)
Koronavirüs salgınına karşı önlemlerin alınmasının ardından esnaf oda başkanları, esnafın durumunun her geçen gün kötüye gittiğini söyleyerek desteklerin artırılmasını istediler.
Türkiye’de koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana tedbirler de katlanarak attı. Hafta sonu sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte esnafların kazanç payları da iyice düştü. Esnaflar, özel bankaların kredi vermede yaptıkları engellemelerden yüksek faiz oranlarından dolayı da diledikleri kredileri çekmekte zorlanmaya başladılar. Bunun yanında kira ve ana gider ödemelerini yapamayan esnaflar yetkililere sorunları ileterek çözüm önerisi aramaya başladılar. Son olarak Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak ve 16 esnaf odası başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı ile video konferans yöntemiyle bir araya geldiler. Esnaflar, Milletvekili Özboyacı’ya sıkıntılarını ileterek çözüm önerileri sundular.
ÖZBOYACI: ESNAFIMIZIN TALEPLERİNİ GEREKLİ YERLERE İLETECEĞİZ
KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve ilçeler de dâhil birçok esnaf odası başkanıyla video konferans yöntemiyle konuşan AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, esnafların taleplerini dinlediklerin söyledi. Esnafların karşılaştıkları sorunları not aldığını söyleyen Özboyacı, “Esnaflarımız bazı durumlardan bahsettiler. Bizlerde devletimizin onlara sunduğu imkanların bilgilendirmesini yaptık. Esnafımıza hükümet tarafından alınan kararlardan birçok esnafımız faydalandı. Bütün oda başkanlarımız hükümetimizin doğru adımlar attığını ve esnafı düşündüğünü söylediler. Esnaflarımız karşılaştıkları bazı zorluklardan bahsettiler. Bizler de notlarımız aldık. Bu notlarımız gerekli yerlere iletmek için girişimlere başlayacağız. KONESOB Başkanımız Muharrem Karabacak, bazı sorunlarla ilgili kapsamlı raporlar hazırladıklarını söylediler. Bizlerde bu raporları ilgili bakanlarımıza iletmek ve süreci takip etmek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
KARAMERCAN: ESNAFIMIZ BÜYÜK SIKINTI İÇİNDE
Konya Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, lokanta sektörünün zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Yaklaşık 1 aydır dükkânını açmayan esnafımız var. Konya’da 110 lokanta, Alo Paket servisi yaparak hayatta kalmaya çalışıyorlar. Bu lokantalarımız da günü kurtarmak ve çalışanlarına maaş vermek için bu uygulamayı başlattılar. Bunun yanında kiracı olan işletmelerimizin zor durumda olduklarını biliyoruz. Bunun yanında vergiler ve diğer harcamalarla birlikte esnafımız dükkan kapatma durumuna kadar geldiğini duyuyoruz. Devletimiz destek paketleri açıkladı ancak bu esnafımıza yetmedi. Kiracı olan bazı işletmelerimiz dükkan sahipleriyle sorunlar yaşamaya başladılar. Esnafımız büyük bir sıkıntı sürecine girdi. Devletimizden büyük destekler bekliyoruz. 25 bin liralık faizsiz krediye ulaşmak için birçok şart aranıyor. Birçok esnafımız bu şartlardan dolayı bu krediyi alamıyor” diye konuştu.
“ESNAF 10 YIL KENDİNE GELEMEZ”
Başkan Karamercan, esnafın sorunlarına çözüm bulunmasının yanı sıra koranovirüs günlerinden sonra da esnafı zor bir sürecin beklediğini belirtti. Başkan Karamercan sürecin uzun sürmesi halinde olabilecekleri anlatarak şöyle konuştu: “Bu durum böyle 2 ay daha devam ederse Türkiye’de birçok esnaf en az 10 yıl kendine gelemez. Esnafımız iş yapamazken bir yandan da giderleri her geçen gün artıyor. Bu durumda esnafımız arabasını veya evini satmak zorunda kalacak. Eğer satacak bir şeyi yoksa dükkanını kapatacaktır. Bunların olmaması için devletimiz büyük fedakârlık yapacak. Ramazan ayında da alo paket servisler devam edecek, umudumuz Ramazan ayında alo paket işleri daha fazla olur.”
ŞEN: İŞLER YÜZDE 95 ORANINDA DURDU
Konya Şoför Nakliyeci ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Şen, taksi ve nakliyeci esnafının zor günler yaşadığını söyledi. Taksici esnafının işlerinin yüzde 95 oranında durduğunu söyleyen Şen, “Esnaflarımız artık evine ekmek götüremez oldu. Ankara ve İstanbul’daki taksiler tek-çift plaka sistemiyle çalışmaya başladılar. Ancak Konya’da böyle bir uygulamaya gerek yok. Mevcut taksici esnafımız iş yapamıyor. Bunun yanında nakliyeci esnafımızın da işleri yüzde 60 oranında azaldı. Esnaf federasyonuyla ve ilgili kurumlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Geniş çaplı ve esnafı bu durumdan kurtaran destekler istiyoruz. Verilen destek paketlerinden her esnafımız yararlanamıyor. Hükümetimizden geniş çaplı destekler verilmesini bekliyoruz” dedi.
IŞIK: ÇEK DÜZENLEMESİ İSTİYORUZ
Konya Bakırcılar ve Züccaciye Esnaf Odası Başkanı İbrahim Işık, odayı bağlı esnafın bir aydır siftah yapamadığını söyledi. Başkan Işık, esnafın temel giderlerini karşılayamadığını dile getirerek, mal alımlarında kullanılan çek sorunun da günden güne büyüdüğünü ifade etti. Başkan Işık, çek düzenlemesi istediklerini söyleyerek, “Çek ve senet ödemeleri süreç boyunca ötelenmeli ya da dondurulması öncelikli taleplerimiz arasındadır. Esnafımız mal aldığı toptancıya çek karşılığı borçlandı. Fakat bankaya ödeyecek parası olmadığı için çek borcunu ödeyemez duruma geldi. Bu sebeple birçok esnafımız yargı yoluyla karşı karşıya. Bu durumun düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Muhabir: Servet R. Çolak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.