‘Enflasyon rakamlarında hedefimizi tutturduk’ (Özel Haber)

AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyıldız, Iyı Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamları hakkında gazetemize değerlendirmede bulundu.

‘Enflasyon rakamlarında  hedefimizi tutturduk’ (Özel Haber)
Yayınlanma:

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) ocak enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,06 arttı. Yıllık TÜFE yüzde 20,35 oldu. Gıda enflasyonu yüzde 30.97 ile 2004'ten bu yana en yüksek seviyede çıktı.  Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Türkiye ekonomisine 2018 yılının Ağustos ayında uluslararası bir saldırı gerçekleştiğini ancak alınan tedbirlerle saldırıları bertaraf ederek dövizde yaşanan yükselmeyi dengelediklerini ifade etti. Alınan tedbirlerle birlikte yılsonu enflasyon rakamlarının öngörülen hedefler doğrultusunda gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Altunyaldız,  “ Analizlerimiz sonucunda hedeflerin tutturulması ekonomik resmin doğru okunduğunu ve alınan tedbirlerin sonuç verdiğini gösteriyor. Şu anda Ocak ayının enflasyon rakamlarına göre tüketici enflasyonu yüzde 1,06 arttı.  Yıllık enflasyon ise yüzde 20.35 oldu. Oranlara baktığımızda 0.05 bir artış olduğunu görüyoruz. Bu da son derece cüzzi bir artış. Özellikle biz çekirdek enflasyon üzerinde duruyoruz. Çekirdek enflasyonda göreceli bir şekilde düşüne devam ediyor” diye konuştu.

Açıklanan ekonomik programla sıkı maliye ve para politikası, üretim ve ihracat odaklı bir büyümenin temel parametreleri olarak belirlendiğini söyleyen Altunyaldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip  Erdoğan grup toplantısında tüm ekonomik alanda vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltmesi adına en ufak bir tereddüttün yaşanmaması gerektiğini belirtti.  Çiftçimiz,  esnafımız, sanayicimiz ve bütün üretenlerimiz emeklerinin hakkını alacaklar.   Özellikle yaş sebze ve meyvenin tarladan sofraya ulaşması noktasında lojistik imkânların geliştirilmesi ve hal kayıt sistemiyle birlikte lojistiğin dağıtım depolama ve paketleme unsurlarıyla üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayacağız. Bu sayede ürünlerin birden fazla el değiştirmeden, katma değer oluşturmadan köpük niteliğindeki fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Bununla ilgili olarak kamu kurumlarımız, bakanlıklarımız çalışmalarına devam ediyor”

“TÜRKİYE BİR DEVAÜLASYONLA YÜZ YÜZE KALABİLİR”

Türkiye’de önüne geçilemeyen bir enflasyon sorunu olduğunu ifade eden Konya IYI Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Ülkeda faiz, döviz vb. girdileri dengeleyemezseniz, enflasyonu da engelleyemezsiniz. Türkiye dışa bağımlı bir ülke.  Dışardan aldığımız ürünlerde özellikle gümrük vergilerini kaldırarak daha ucuza ithal ederek piyasayı dengelemeye çalışmak, yerli üreticiyi sıkıntıya sokan bir anlayıştır. Tarımda geçen sene çok sıkıntılı bir süreç yaşandı. Hayvancılıkta sorunlar hala devam ediyor. Şimdi ise sebze ve meyvelerde yaşanan yüksek artışın önüne geçebilmek için baskıcı bir sistem ortaya koyuluyor. Türkiye’de şu an hiçbir şey doğru gitmiyor Bize göre hükümet yönetim becerisini her geçen gün kaybediyor. 31 Mart Seçimlerinden sonra Türkiye büyük bir devalüasyonla yüz yüze kalabilir.” dedi.

Türkiye’de mevcut iktidar her zaman kolaycı bir yöntem bulup, sorumluluğu üstlenmeyerek suçu başkasının üstüne yıkmaya çalışıyor diyen Yokuş, “Gıda ürünlerindeki artışın sebebini şimdi de aracılara veya marketlere yıkmaya çalışıyorlar. 17 yıldır ülke yönetiminde olan bir iktidar partisisiniz öncesine kadar bunlar suçlu değildi de şimdi mi suçlu oldular. Sizin hiç mi burada hatanız yok ?” ifadesinde bulundu.

“ENFLASYON YILSONUNDA YÜZDE 15’LERE İNECEK”

4 ay önce açıklanan Orta Vadeli Ekonomi programında belirlenen hedefin tutturulduğunu ifade eden Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ise, “Enflasyon rakamlarında çok az bir yükselme yaşandı. Enflasyonda yaşanan yükselme mevsim şartlarının getirdiği bir sonuç. Kış mevsiminde her sene gıda fiyatları yükselir ve bu da enflasyonu etkiler.  Ayrıca sahil bölgelerinde yaşanan tabii felaketlerde gıda fiyatlarında bir yükselmeye neden oldu. Haliyle bu yükselme de enflasyonu etkiledi.  Mart ayından sonra enflasyon rakamlarının düşme eğiliminde olup, yılsonunda da yüzde 15’ler seviyesinde olacağını öngörüyorum” şeklinde konuştu.

Özel Haber:  Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.