Ekonomiye Tuz Katkısı
Tuz kullanımı ile ilgili sık sık gündeme farklı haberler düşüyor, yeni tartışmalar alevleniyor. Bilim insanlarının farklı görüş ve açıklamalarını yakından takip ediyoruz. Bir çoğumuz tuzu bir gıda maddesi olarak tanıyoruz fakat tuz aslında bir çok endüstri için önemli bir hammadde olma özelliğine de sahip. Kayda değer bir ekonomik emtia olan tuz, son dönemde ülke ihracatımıza da katkılar sağlıyor.
Türkiye’nin en büyük tuz üreticisi ve ihracatçısı Koyuncu Tuz firmasının genel müdürü Ömer Çetiner, kamuoyu ve medyada sık sık tuz ile ilgili haber ve açıklamaların gündeme geldiğini belirterek tuzun insan hayatındaki yerine farklı bir bakış açısı kazandırmak istediklerini söyledi. Gıda maddesi olarak tuzun belli bir miktar altında tüketilmesinin neredeyse tüm canlılar için hayati öneme sahip olduğu belirten Ömer Çetiner şöyle devam etti: “Elbette aşırı tuz tüketiminin insan sağlığına zararları bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Bu noktada da tüketilen tuzun temiz olması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Bizim üretim gerçekleştirdiğimiz Tuz Gölü, koruma altında olan sadece doğal su kaynaklarının beslediği bir göldür. Göl, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürekli kontrol altında tutulup etrafındaki şirketler sıkı denetime tabidirler. Bunun dışında Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanı olması sebebiyle şirketler dışında kalan bölgelerde, devlet eliyle ciddi çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir. Etrafında bırakın sanayi tesisi kurmayı basit bir kulübe yapmanız bile ancak özel izinlerle gerçekleşebilir. Üzerinde gezen motorlu veya motorsuz bir kayık bile yoktur. Daha önce bazı medya organlarında yer aldığı üzere Tuz Gölü’ne kanalizasyon akıtılması söz konusu bile olamaz. Tuz Gölü’nün zemininde tuz kayaçları bulunur. Yer altı suları ile yüzeye çıkan tuz tortusu sadece belli dönemlerde belli miktarlarda hasat edilir. Böylelikle göldeki tuz miktarının sürdürülebilirliği sağlanmış olur. Diğer taraftan bugüne kadar tuz tartışmalarına pek dahil olmamıştık ancak son zamanlarda artan ve özellikle tuz gölü ile ilgili olan bilgi kirliliğine daha fazla sessiz kalmak istemedik. Bütün tuzların mineral yapısı birbirine benzer. Bu sebeple tuzun temizliği konusunu öncelikli olarak tartışmamız gerekiyor. Biz ürettiğimiz tuzun temiz olmasından ve kalitesinden eminiz.”
Tuz 14.000 Farklı Alanda Kullanılıyor
Tuz Gölü’nden elde ettikleri tuzu ham olarak yada modern fabrikalarında farklı ihtiyaçlara göre işleyerek piyasaya sunduklarını ifade eden Ömer Çetiner; “Tuzun 14.000 farklı alanda kullanıldığı bilinmektedir. Özellikle kimya endüstrisindeki ürünlerin %50’den fazlasının ana veya yardımcı hammadde girdisi tuzdur. Tuz sayesinde gıdaların saklanabiliyor olması, gıdaların sezonda tüketilme zorunluluğunu ortadan kaldırdığı gibi, uzak mesafelere taşınabilmesinin de önünü açmıştır. Tüm dünyada tuza olan ihtiyaç hızla artmakta ve ülke ekonomimiz için fırsatlar doğurmaktadır. Koyuncu Tuz olarak ürettiğimiz tuzu 5 kıtada 55 ülkeye ihraç ediyoruz. Kendimiz daha çok perakende sektörüne hizmet veren firmaların ana tedarikçisi olarak konumlandırmış bulunuyoruz. Tuza sadece insanların tükettiği bir madde olarak görmeyi bırakırsak ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabiliriz” dedi.
Tuz Gölü’nde 200 Yıldır Tuz Üretiliyor
Tuz Gölü’nde yaklaşık 450 yıldır tuz üretildiğini belirten Ömer Çetiner sözlerini şöyle tamamladı: “Tektonik bölgelerin ortasında yer alan Tuz Gölü, zengin mineral yapısı ile tanınmaktadır. Osmanlı Dönemi’nde 16. yüzyıl ortalarında çıkartılmaya başlanan tuz, uzun yıllar önemli bir ticaret materyali de oldu. Hatta tuz karşılığı asker maaşlarının ödendiğini de resmi tutanaklardan biliyoruz. Cumhuriyet Dönemi’nde bu bölgeye Tekel bünyesinde zamanın şartlarına göre modern bir üretim tesisi kuruldu. 2006 yılında özelleştirme kapsamında Koyuncu Şirketler Grubu olarak tuzla ve tesisi devraldık. Tesise ciddi bir modernizasyon yatırımı yaptık. Aynı zamanda gölün korunması için hem devletimizle hem de sivil toplum kuruluşları ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Gölün hayatta kalması ve temiz olması hepimizin ortak menfaatinedir. Tuz sadece sofralarda değil; kimya sanayinden gıda sanayine pek çok alanda kullanılmaktadır ve yerine ikame edilebilecek başka bir madde de yoktur.
Bu sebeple tuz gölü, ülkemizin sahip çıkılması gerekilen bir zenginliğidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.