Dünyanın En Geniş Kapsamlı Arıcılık Geo-Portalı KOP Bölgesinde Üretildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından yürütülen ‘KOP Bölgesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri Yardımıyla Uygun Arıcılık Yerlerinin Belirlenmesi Projesi’ Türkiye’de ilk kez KOP Bölgesinde uygulanacak.
Dünya arıcılığında toplam koloni sayısı ve toplam üretim alanlarında önemli bir paya sahip olan ülkemizin koloni başına düşen verimlilik oranının istenilen seviyelere yükseltilebilmesi için önemli bir proje daha hayata geçiriliyor. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Selçuk Üniversitesi ile birlikte yürütülen ve Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinin tamamında uygulanacak olan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri Yardımıyla Uygun Arıcılık Yerlerinin Belirlenmesi Projesi’nin hali hazırda 4 kriter baz alınarak uygulanan Arıcılık Geo-Portallarından farklı olarak birbirinden önemli 14 farklı kriterin yer aldığı dünyanın en geniş kapsamlı Arıcılık Geo-Portalı olma özelliği taşıdığını belirtti.
“En Çok Kritere Sahip Dünyanın İlk Arıcılık Geo-Portal Sistemi Kurulacak”
Bölge arıcılarının, bilimsel olmayan ancak saha tecrübelerine dayanarak oluşturdukları arıcılık faaliyet bölgelerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri ile birlikte harmanlanarak yeniden oluşturulduğunu ifade eden Başkan Bostancı, bu konunun KOP İdaresinin öncelikleri arasında yer aldığını söyledi. En uygun arıcılık alanlarının haritasının oluşturulmasını amaçlanan projenin önemine değinen Başkan Bostancı şunları söyledi:
“KOP Bölgesinin en önemli tarımsal faaliyetleri arasına yerini alan arıcılıkta, üretkenliğin ve verimliliğin artırmasını amaçlayan projede ileri teknolojik ürünler ve analizlerle birlikte bölgenin en uygun arıcılık faaliyet alanları haritasını oluşturuldu. Türk bilim insanlarımız tarafından sürdürülen projede; arıcıların yıllara dayanan saha tecrübeleri ile Coğrafi Bilgi Sistemi verilerinin harmanlanması sonucu oluşturulan yeni sistemde, verimlilik açısından son derece önemli olan ‘İklim ve Bitki Örtüsü’, ‘Alan Eğimi’, ‘Yükseklik’, ‘Yön’, ‘Yağış’, ‘Su Kaynakları’, ‘Karayolları’, ‘Demiryolları’, ‘Elektrik İletim Hatları’ ile ‘Binalar ve Yerleşim Merkezlerine Olan Uzaklık’ gibi kriterler baz alınarak hazırlanan arıcılık haritası dünya genelindeki nadir çalışmalar arasında yer almaktadır. Ülkemizde kırsal kalkınmaya destek vermesi düşünülen bu çalışmanın neticesinde ortaya çıkarılacak uygunluk haritası ile hem arıcıların uygun yerlere yerleştirilmesiyle verimlilik sağlanacak, hem de arıcılık için uygun yeni yerlerin keşfedilmesiyle bölgenin arıcılık potansiyeli ortaya konulacaktır. Elde edilen tüm veriler ve arıcılık uygunluk haritası, aricilik.kop.gov.tr adresi üzerinden kullanılabilecek. Bu vesileyle işbirliklerinden dolayı başta Selçuk Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin olmak üzere katkı sağlayan hocalarımıza teşekkür ediyor, projenin bölgemiz ve ülkemiz arıcılarına hayırlı olmasını diliyorum.”
“600 Arıcılık Noktası ile Dijital Veriler Yüzde 85 Oranında Uyuştu”
Selçuk Üniversitesinden Öğretim Görevlileri Dr. Fatih Sarı ve Dr. Durmuş Ali Ceylan ile Prof. Dr. Ekrem Tuşat tarafından yürütülen proje hakkında bilgiler veren Dr. Fatih Sarı ise 4 yıllık kapsamlı bir çalışmanın sonucunda geliştirilen Arıcılık Geo-Portalı ile arıcıların kovanlarını en uygun yerlere yerleştirmesinin sağlanacağını ve doğru yer tercihi ile birlikte kovan başı verimlilik oranlarının arttırılmış olacağını ifade etti. KOP Bölgesini oluşturan 8 il, 82 ilçe ve 3 bin 217 yerleşim alanında en uygun arıcılık yapılacak bölgelerin belirlenmesi ve mümkün olduğunca şimdiye kadar kullanılmamış bakir bölgelerin ortaya çıkarılmasını amaçladıklarını kaydeden Dr. Sarı; “Akılcı sistemler ve interaktif sistemler kullanılarak hem mevcut arıcıların yerlerinin modifiye edilerek daha uygun yerlere çekilmesi, hem de gezginci arıcıların geldiğinde optimum ürün alabilecekleri yerlere getirilmek suretiyle kovan başında verimin artırılması hedeflenmektedir. Projemizde hem uydu görüntüleri hem yersel ölçme teknikleri kullanılarak çok sayıda veri toplandı. Meteorolojik, topografik ve çevresel tüm etmenler göz önüne alındı. Burada göz ardı edemeyeceğimiz bir konu yıllar boyunca arıcıların tecrübelerine dayanarak elde ettikleri bilgileri biz burada haritaya yansıttık. Gerçeğe en yakın uygunluk haritasını üretmeye çalıştık. Doğrulama çalışmaları devam ediyor. 600 arıcı noktası ile uygunluk değerlerimizi çakıştırdığımızda şu anda yüzde 85 oranında çakışma değeri sağladık ki bu beklediğimizin üzerinde bir gerçekleşme oranı oldu. Arıcıları olumsuz ve olumlu etkileyecek kriterler var. Mesela hiçbir çalışmada kullanılmamış olan binalar karayolları binalar demir yolları hatları ve elektromanyetik hatları devreye soktuk bu hatlar olumsuz etkiler yapmakta. Olumlu olarak ise ormanlık alanlar meralar en uygun yer olarak tespit edildi." şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.