Döviz alımı arttı gram altın kalmadı

Ağustos ayı başından bu yana altın ve dövizdeki yükseliş devam ederken, vatandaşlar dövizcilere ve kuyumculara akın etti. Dövizcilerin önünde kuyruklar oluşurken kuyumcu ve sarraf esnafı ise gram altın ve çeyrek altın bulmakta zorlanıyor

Döviz alımı arttı gram altın kalmadı
Yayınlanma:

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik ikinci dalga endişeleri ve ABD ile Çin arasında devam eden gerilimin desteklediği altın fiyatlarında rekor üstüne rekor kırılıyor. Altın ve döviz kurlarında Ağustos ayının başından bu yana rekor orandaki yükseliş devam ediyor. Altın ve dövizdeki rekor yükseliş ise vatandaşı bu alanlara yatırım yapmaya yöneltti. Konya’daki bazı dövizcilerin önünde yoğunluklar olurken, kuyumcu ve sarraf esnafları gram altın ve çeyrek altın bulmakta zorlanıyor.

doviz-alimi-artti-gram-altin-kalmadi.jpg

ÖZKOLLARGİL: PEYNİR EKMEK GİBİ DÖVİZ ALINIYOR

Ticaretin yoğun yapıldığı yerlerin başında gelen Bedesten Çarşısındaki altıncı ve dövizciler yoğun günlerini yaşıyor. Melik Döviz’de ise birçok vatandaşın Türk Lirasını, dolar ve Euro’ya çevirdiği görüldü. Melik Döviz yetkilisi İbrahim Özkollargil, bir haftadır döviz bozduran kişi sayısının çok az olduğunu, döviz alanların sayısının ise günde binleri bulduğunu dile getirdi. Döviz satışının çok olmasının kurları daha da yükselttiğini söyleyen Özkollargil, “Bir haftadır peynir ekmek gibi döviz satılıyor. İnsanlar neredeyse tüm paralarını dövize veya altına yatırıyor gibi bir durum var. İnsanlar bu şekilde paralarını döviz ve altına yatırmaya devam ederse yükseliş devam edecek. Bu duruma yetkililerin bir önlem alması gerekiyor. Yurtdışından yapılan SWAP işlemlerine düzenleme getirildi. Artık karşılıksız olarak SWAP işlemleri yapılamıyor. Bu girişim dövizin aşırı yükselmesinin önüne geçti fakat insanların dövize olan aşırı talebi dövizi yükseltmeye devam ettirecek” diye konuştu.

doviz-alimi-artti-gram-altin-kalmadi-002.jpg

AKKÖYLÜ: GRAM ALTIN PİYASADA YOK

Dövize talebin fazla olmasının yanında altına olan talep de aynı şekilde devam ediyor. Sarraflar özellikle gram altın temin etme konusunda zorluk yaşıyorlar. Akköylü Kuyumculuk Satış Müdürü Semih Akköylü, gram altında yaşanan sıkıntı hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin altın piyasasının İstanbul tarafından belirlendiğini hatırlatan Akköylü, “Altının son günlerde rekor yükselişinin ardından insanlar paralarını altına yatırmaya başladı. Çeyrek altını pahalı bulunlar parasına göre gram altın alıyorlar. Talebin fazla olması ve İstanbul’dan gram altının Anadolu’ya gelmemesi bizleri zora soktu. Bugün itibariyle birçok kuyumcu ve sarraf esnafında gram altın kalmadığını duyuyoruz. Gram altın İstanbul’da basıldığı için her kuyumcu oradan satın alıyor. Şu anda altının gün gün rekor yükselişi gram altın basımını yavaşlattı diye düşünüyoruz. Çünkü gün aşırı altının fiyatının çok yüksek oranda artmasıyla altın şirketleri gram altın basımını yavaşlattı. Altındaki yükseliş devam ettiği sürece gram altına talep fazla olacak ve ne yazık ki gram altın bulmak da zorlaşacaktır” dedi.

doviz-alimi-artti-gram-altin-kalmadi-001.jpg

KARAGÖZ: FIRSATCILARA GÜN DOĞDU

Göçülü Altın Sahibi İsmail Karagöz, çeyrek ve gram altının piyasalarda bulunmamasından dolayı fırsatçılara gün doğduğuna dikkat çekti. Çeyrek altın basımının Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldığını hatırlatan Karagöz, “Darphane, çeyrek altın basımını yavaş yapıyor. Piyasalardaki çeyrek altın çok hızlı satılıyor ve birçok kuyumcuda çeyrek altın kalmıyor. Böyle olunca elinde çeyrek altın bulunduranlar, normal fiyatının üzerinde satışa başlıyor. Çeyrek altını elinde bulunduranlar fiyatların daha da yükselmesini bekliyor ve daha yüksek fiyata satıyorlar. Altının dünya ons oranındaki yükselmesinin yanında bir de piyasalarda çeyrek altının bulunmaması fiyatları daha da çok yukarıya çekiyor. Darphane yetkilileri durumu ciddiye almalılar ve çeyrek altın basımını hızlandırmalılar” şeklinde bilgi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.