Devlet borcundan kurtulmak isteyenlere çözüm

Yaklaşık 10 milyon vatandaşın devlete olan borçları yapılandırılıyor.

Devlet borcundan kurtulmak isteyenlere çözüm
Yayınlanma:

Cezalar, faizler siliniyor, icralar duruyor. Anapara 36 taksite kadar bölünüyor. İşte 10 soruda borçtan kurtulma yollarıHükümet vatandaşın devlete olan borçlarından kurtulması için yeni bir yapılandırma düzenlemesi çıkardı. Bu fırsattan nasıl yararlanacağımızı 10 soruda özetledik:1) HANGİ BORÇLAR BU YASANIN KAPSAMINDA?

31 Mart 2017 tarihine kadar ortaya çıkan tüm borçları kapsıyor. Bu borçlar şunlardan oluşuyor: Sigorta prim borçları, her türlü vergiyi (KDV, emlak, gelir, çevre, kira geliri, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezaları, karayolları idari cezalar, su borcu, emeklilerin sosyal güvenlik destek primi borçları, öğrenci kredileri de yasa kapsamında2) BORÇLAR İÇİN NASIL VE NEREYE BAŞVURULACAK?

SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvurulması gerekiyor. Vergi borçları için ise Gelir İdaresi'nin internet sitesine ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılacak.3) SON BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN?

Hem SGK hem de vergi ve diğer borçlar için son başvuru tarihi 30 Haziran 2017. Bu tarihten sonra yapılandırmaya başvuru imkânı bulunmayacak.4) YAPILANDIRMA NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?

İsteyen borcunu peşin, isteyen taksitle ödeyecek.PEŞİN ÖDEME

Peşin ödemeyi seçen bir vatandaşın vergide 31 Temmuz, SGK'da ise 31 Ağustos akşamına kadar ödemesi gerekiyor. Peşin ödemede Yİ-ÜFE oranında yapılan güncellemede ayrıca yüzde 50 indirim daha yapılacak.TAKSİTLİ ÖDEME

İsteyen 6, 9, 12 ve 18 taksit seçeneklerinden birini tercih edecek. Her taksit iki ayda bir ödenecek. Vergide ilk taksit 31 Temmuz, SGK'da 31 Ağustos'ta yatırılacak. Taksit seçeneğine göre faiz ve cezaları silinmiş olan anaparaya yüzde 1.045 ile 1.150 arasında eklemeler olacak.5) SEÇENEKLERİ DEĞİŞTİREBİLMEK MÜMKÜN OLACAK MI?

Başta peşin ya da taksit seçeneğini tercih edenler bunu isterlerse ileride değiştirebilecek6) BAŞVURUDA TAKSİT YA DA PEŞİN BELİRTİLMEZ İSE NE OLUR?

Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceği belirtilmemiş ise azami taksit süresinin seçilmiş olduğu kabul edilecek.11/17

8) TAKSİDİN ÖDENMEMESİ DURUMUNDA CEZA VAR MI?

Yapılandırmanın devam etmesi için ilk taksidin tam ve süresinde ödenmesi şart.9) AÇILMIŞ DAVALAR NE OLACAK?

Mükelleflerin yapılandırılan borçlarına ilişkin dava açmamaları ve açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor.10) 2016'DAKİ YAPILANDIRMAYA BAŞVURANLAR NE OLACAK?

Daha önceki yapılandırmaya başvurup taksitlerini ödeyenler ya da o yapılandırmaya ödeme yapmayıp bozulmasına yol açanlar bu kanundan yararlanamayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.