Destekler ile tarım gençleşecek

Uzman Eller Projesiyle ilgili görüşlerini belirten ziraat odası başkanları tarımın gençleşme haritasını belirlemeye yönelik değerlendirmelerde bulundular.

Destekler ile tarım gençleşecek
Yayınlanma:

Kırsal alanda yaşayan; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokullarından mezun genç nüfusun istihdamına katkı sağlamayı amaçlayan 'Uzman Eller Projesi'nde hibe tutarı, kişi başı 100 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkarıldı.

Verilen desteğin yeterli olmadığını dile getiren Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve TMMOB Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, tarımda gençleşmeyi sağlayabilmek için birtakım önerilerde bulundu.

“YIPRANMA PAYI İLE ÇİFTÇİLER TARIMA YÖNELEBİLİR”

Gençlerin tarıma yönelmeleri için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bakanlığın uyguladığı Uzman Eller Projesi çok iyi ve çok yerinde bir projedir. Ancak bu projeye eklenmesi gereken birtakım hususlar vardır. Verilen hibe desteğinin yanında köyde yaşayan, çiftçilikle uğraşan veya hayvancılıkla uğraşan gençlerin sigortasının devlet tarafından ödenmesi gerekiyor. O zaman daha etkili olur. Böylelikle tarıma yönelen gençlerin sayısında da artış olur.

Bu projenin yanında genç çiftçilere birtakım destekleyici tarım politikalarının da uygulanması gerekir. Bazı meslek gruplarının yıpranma payı oluyor. Aynı şekilde hayvancılıkla iştirak eden gençlerimize de yıpranma payı verilirse köyde yaşayan gençlerimiz kente göç etmek zorunda kalmaz ve üretimi artırmaya yönelik çalışmalar yaparlar.

Uzman Eller Projesi herkesi kapsamıyor. Altınekin bölgesinde çiftçilik yapan insanların yaş ortalaması 50-55 olmaya başladı. Gençler daha çok şehirlere gitmeye başladı. Tarımda sürdürülebilirlik önem arz ediyor. O yüzden kırsalda ve köyde yaşayan gençlerimizi köye teşvik etmek için bu saydığımız unsurlar yapılabilir” diye konuştu.

kagnicioglu-001.jpg

“KÖYDEN ŞEHRE GÖÇ ENGELLENMELİ”

Uzman Eller Projesi kapsamında verilen desteğin özellikle köyde yaşayan gençlere verilmesi gerektiğinin altını çizen Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, sözlerine şöyle devam etti:

“Devletimizin parasının heba edilmemesi gerekiyor. Bu tür destek miktarının daha çok artırılması gerekiyor. Verilecek olan 250 bin liralık destek dört inek parası yapar. Şehirdeki gençlerin dört inek parasına köye yerleşeceğini düşünmüyorum. Yerleşseler bile başarılı olmaları çok zor çünkü şehir yaşamına, rahatlığına alışmışlar. Ama eğer bu destek köydeki gençlere verilirse onların şehre gitmesini engellemiş oluruz. Şehirden köye göç mümkün görünmüyor. Sera yapılacaksa da hayvancılık yapılacaksa da yöresel ürün yetiştirecekse de köydeki insanlara destek verilmesi lazım.

Verilen hibe desteğiyle birlikte yapılan işin maliyeti de olacak. Sadece destekle olacak iş değil. O nedenle şehirde yaşayanların tarıma yönelmelerini tavsiye etmiyorum. Oradaki düzenlerini bozup da buraya gelip sıkıntı yaşamasınlar. Bunun tek çözümü köyden göçü engellemek ve köyde yaşayan gençlerin köyde kalmasını sağlamaktır.”

kavuneker.jpg

“ÇİFTÇİLERİMİZE YIPRANMA PAYI VERİLMELİ”

Çiftçilere yıpranma payı verilmesi gerektiğinin altını çizen TMMOB Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, “Bazı çiftçilerimizin kendi yatırımlarını yapmalarında bütçeleri yetersiz kalıyor. Bu yetersiz kalan yerlerde devletimizin bu şekilde destek vermesi gençlerin de biraz daha umudunu artırıyor. Tarım kolay bir iş değil, çiftçilik oldukça meşakkatli bir iş. Büyük bir kısmı da insan gücüne dayanıyor. Bu nedenle çiftçilerimize yıpranma payı verilirse gençlerimiz çiftçiliğe, tarıma biraz daha yönelirler.

Şu anda halihazırda tarıma büyük bir yönelim var. Sanayide çalışan insanlar, esnaflar, sanayide fabrikası olan insanlar bile şu anda tarıma yatırım yapıyor. Arazi alıyor ve çiftçiliğe yöneliyor. Bu da tarımın biraz daha ön plana çıktığını gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

kirkgoz.jpg

“GENÇLER TARIMA YÖNELİYOR”

Son zamanlarda Konya’da gençlerin tarıma yöneldiğini, verilen desteklerle birlikte bu yönelimin daha da artacağını söyleyen Başkan Burak Kırkgöz, “Genç çiftçilere verilen destekler ülkemiz ve tarımımız için büyük önem arz ediyor. Konya bölgesinde genç çiftçilere biraz daha önem vermelerini biz de önemsiyoruz. Çünkü gençler bu işi biraz daha bilinçli ve daha verimli yapabiliyorlar. Ziraat Mühendisleri Odası olarak bu desteklerin daha da artarak çoğalmasını ve gelişmesini istiyoruz.

Konya bölgesinin genelinde genç çiftçi sayımız oldukça fazla. Pandemi döneminde tarımın, gıdanın ön plana çıkmasıyla birlikte gençler çiftçiliğe ve tarıma biraz daha önem verdiler. Bu konularda kendilerini biraz daha geliştirdiler” dedi.

Görsel Kaynak: AB Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.