Destek almak isteyen çiftçiler dikkat! Son gün 2 Ocak
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, 2024 yılı ÇKS Başvurularının 2 Ocak’ta sona ereceğini duyurdu.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, 2024 yılı ÇKS Başvurularının 2 Ocak’ta sona ereceğini duyurdu.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, üreticilerin destek alabilmeleri için Ziraat Odasına gelerek üyeliklerinin aktif olup olmadığını kontrol etmelerinini gerekli olduğunu söyledi. Bayram, “Aktif durumda olan üyelerimizin ÇKS dosyasını yaptırarak üretime devam ettiklerini beyan etmeleri halinde desteklerden faydalanabilecektirler.
Ürün beyanında bulunmayan çiftçilerimizin üyelikleri pasif duruma düşmüş olup bunlar İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirilmiştir.
Desteklerden yararlanmak, tarım sigortası yaptırmak (TARSİM), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) imkanlarından yaralanmak ve düşük faizli kredi kullanabilmek için de Ziraat Odalarına aktif üyeliğin olması ve ÇKS kaydının yapılması önem arz etmektedir.
Ayrıca ürün beyanında bulunmayan çiftçilerin yıl içerisinde mazot, kimyevi gübre ve yem bitkileri fark ödemesi gibi tarımsal faaliyetlere ilişkin desteklemelerden yararlanmaları mümkün değildir.
Doğal afetlerde oluşan zararlarda, kredi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmeleri için 02 Ocak 2024 kadar E-devlet üzerinden başvurularını şahsi olarak yapabilecekleri gibi 02 Ocak 2024 gününe kadar bağlı oldukları Ziraat Odalarına ya da İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek de başvurularını personeller aracılığı ile yapabilirler.
Son haftalarda yaşanabilecek yoğunluğu ve sistemsel arızaların da yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak üreticilerin kayıtlarını bir an önce yaptırmalarında fayda vardır.
Sonuç olarak özetle, ÇKS kayıtlarında Ziraat Odasına aktif kayıtlı olduğuna dair beyan istenmektedir.
Aktifliğinizin devam etmesi için her yıl bağlı olduğunuz Ziraat Odasına giderek oda kaydınızı güncellemeniz gerekmektedir.
Destekleme Mevzuatına göre Ziraat Odasına kaydı olmayan ve üyeliği aktif olmayan çiftçiler destekleme ödemesinden faydalanamaz.
Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları adına E-devlet üzerinden işlemlerini yapan çiftçilerimizin de Ziraat Odalarına gelerek kayıt güncellemesi yapmaları gerekmektedir.
Pasif üye durumuna düşen üyeler, meslek odası üyeliği hak ve yetkilerini kullanamayacağı gibi, üyelikleri askıya alınmış olması nedeniyle, kendilerine kanunla tanınan devlet desteklemelerinden de yararlanması söz konusu olamayacaktır, O yılın tasdikini taşıyan çiftçilik belgesini alamayacak, aktif üyelerimize sunulan hizmetlerden yararlanamayacak, aktif üyelerimize tanınan teknik,sosyal yardımlardan faydalanamayacaktır.
Çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamaları için 2024 yılı ÇKS kayıtlarını ve Ziraat Odası kayıt güncellemelerini bir an önce yaptırmalarını rica ederiz” dedi.
ÇKS NEDİR?
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması amacıyla oluşturuldu.
Bitkisel üretim yapan ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ÇKS başvurularını yapmaları gerekiyor.
Üreticiler ÇKS başvurularını arazilerinin bulunduğu yerdeki Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden yapabiliyor. e-Devlet Kapısı'nda başvuru imkanından, geçmiş yıllarda ÇKS'ye kayıtlı olan ve arazi bilgilerinde değişiklik yapmayan üreticiler yararlanabiliyor.
2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül Cuma günü başlayacak ve 2 Ocak 2024 günü mesai bitimine kadar devam edecek.
Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2024 üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçilerimiz, ürün güncelleme başvurularını 2024 yılı Şubat ayı içerisinde e-Devlet üzerinden ya da İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilecek.
İlk defa ÇKS'ye kaydolacak veya geçmiş başvurusundaki arazi bilgilerinde değişiklik yapacak üreticilerin Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.
TARIMCEBİMDE KOLAYLIĞI
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığının dijital dönüşüm hamleleri kapsamında uygulamaya aldığı "TARIMCEBİMDE" mobil uygulaması da üreticilerin iş ve işlemlerini kolaylaştırıyor.
Bu kapsamda üreticiler uygulamaya girerek, "e-Devlet Hizmetleri" sekmesinden kayıt işlemlerini gerçekleştirebiliyor.
Söz konusu uygulama, ürün bildirimi ve desteklemeler başta olmak üzere çeşitli konularda da çiftçilere kolaylık sağlıyor.
Haberlerin size WhatsApp aracılığıyla ulaşması için aşağıdaki linki tıklayıp Anadolu'da Bugün Son Dakika sistemine ve Özel Kanal'a dahil olabilirsiniz.
ANADOLU'DA BUGÜN WHATSAPP SON DAKİKA SİSTEMİNE KATILMAK İÇİN TIKLAYIN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.