Çiftçiler maliyetlerden şikayetçi: Bunun faturası ağır olacak
Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, üreticilerin yüksek girdi maliyetlerinden dolayı zor günler yaşadıklarını ifade ederek, “Hiç vakit kaybedilmeden üreticiyi ve dolayısıyla tüketiciyi koruyacak tedbirler alınmaz ve sektör kaderine terk edilirse bu işin faturası çok ağır olacak” dedi
Türkiye’nin birçok ilinde çiftçiler, başta mazot ve gübre olmak üzere girdi maliyetlerinde ciddi oranda artış yaşandığı yönünde görüşlerini paylaşırken, yetkililerden konu ile ilgili çözüm bekliyor. Çiftçiler üretimi bırakma noktasına geldiklerini ifade ederek, yüksek gübre fiyatlarından yakınıyor. Girdi maliyetlerinin düşmemesi durumunda rekoltenin düşeceğini belirten çiftçiler, bunun sonucunda vatandaşların ürünlere yüksek fiyatlar ödemek durumunda kalacağını dile getirdi.
“YARIN ÇOK GEÇ OLACAK”
Konu ile ilgili olarak görüşlerini paylaşan Bozkır Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk, üreticilerin yüksek girdi maliyetlerinden dolayı zor günler yaşadıklarını ifade etti. Yüksek girdi maliyetlerinin devam etmesi durumunda çiftçilerin tarlalarını ekemeyecek duruma geleceğini belirten Bozkır Ziraat Odası Başkanı Öztürk, “Mart ayı geldi. Çiftçilerimiz kendi haline düştü. Mazotun litresi 20 TL’yi aştı. Buğdayın ton fiyatı Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle 7 bin TL’yi aştı. Arpa ise 4 bin 500-5 bin TL arasında. Gübrenin ton fiyatı 10 bin TL’yi aştı. Deposu 110 litre alan çiftçimizin traktörü 2 bin 200 TL ile dolmakta. Bu çiftçinin bir depoyla süreceği tarla en fazla 50-60 dönümdür. Böyle devam ederse çiftçimizin tarlası ekilmeyecek duruma gelecek. Çiftçi veli nimetimizdir. Çiftçi ekmezse millet aç kalacak. Ziraat odaları, çiftçiler herkes elinden geleni yapıyor. Yeni Tarım Bakanımızdan elinden geleni yapmasını rica ediyorum. Bir an önce önlem alınmazsa yarın çok geç olacak” ifadelerini kullandı.
“ÜLKE EKONOMİSİNE OLUMSUZ YANSIYACAK”
Köy ve kasabalardaki çiftçilerin gübre, ilaç, mazot ve tohum nedeniyle üretim yapmakta zorlandıkları yönünde kendileri ile görüşlerini paylaştıklarını söyleyen Öztürk, “Devletimiz son yaptığı KDV indirimlerinde tüketicinin her zaman yanında olduğunu gösterdiği gibi üreticimizin de yanında olduğunu göstereceğine inanıyorum. Hiç vakit kaybedilmeden üreticiyi ve dolayısıyla tüketiciyi koruyacak tedbirler alınmaz ve sektör kaderine terk edilirse bu işin faturası çok ağır olacak. Hayvancılık yapan yetiştiriciler artık üretimin maliyetini değil, üretim yapmamanın hesabını yapıyor. Üretimden çıkan insanımızın tekrar dönmesi mümkün görünmemektedir. Bu devam ederse herkes çok ağır bedeller ödeyecektir. Üreticinin eli gübreye gitmiyor. Artan gübre fiyatlarından dolayı bu sene tarım arazilerinde yeterli ölçüde gübre kullanılamayacak gibi görünüyor. Bu da rekolte kaybına neden olacak ve az ürün olması da vatandaşa aşırı fiyatlı ürünler olarak yansıyacak. Girdi maliyetleri düşürülmezse çiftçi üretemeyecek, vatandaş mağdur olacak. Bu süreçler sonrasında bu sıkıntılar da ülkenin ekonomisine olumsuz yansıyacaktır” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.