Çiftçi borç yükü altında
Çiftçiler, geçmiş yıllarda Tarım Kredi Kooperatiflerinden yüksek faizli kredi aldıklarını ve borç yükü altında olduklarını ifade ederlerken, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker ve ZMO Konya Şube Başkanı Murat Akbulut konuya dair açıklamalarda bulundular
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’ yürürlüğe girdi. Tarım Kooperatiflerinden kredi çeken çiftçiler, çiftçi kredi borcu yapılandırılacak mı şeklinde araştırmalara başladı. Çiftçi, Tarım Kredi borçlarının Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce düzenlemenin içine eklenmesini umut ediyordu. Fakat yasa Meclis’te kabul edilirken, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları yasa dışında tutulmuştu. Konuya ilişkin görüşlerini aktaran çiftçiler, Tarım Kredi Kooperatiflerine yönelik sert eleştirilerde bulunuyorlar. Çiftçiler, geçmiş yıllarda yüksek faizli krediler aldıklarını ve biriken borçlarını ödemede güçlük çektiklerini dile getirirlerken, borçlarının yapılandırılması gerektiğini vurguladılar. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçilerin geçmiş yıllardan gelen Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarını tek seferde ödeyemeyeceklerinin altını çizerken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Akbulut, çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerine yönelik yapılan eleştirilerin kurumu yıpratma çabası olduğunu ifade etti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde gazetemize açıklamalarda bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Tarım Kredi borçlarımızın, çiftçinin kamu bankalarına olan borçlarının yapılandırılması gerekirdi. İsminin önünde ‘tarım’ olan bir kuruluş çiftçilerimize yüksek faizlerle para veriyor. Çiftçinin bu mağduriyetten kurtulması gerekiyor” ifadelerine yer vermişti.
“ÇİFTÇİYİ SIKIŞTIRIYORLAR”
Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine geçmiş yıllardan kalan borçlarının yapılandırılması gerektiğini dile getiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Geçmiş dönemlerde Tarım Kredi Kooperatiflerinden çiftçilere yüksek faizlerle krediler verildi. Biz bunu hükümete aktardık. Borçlar artınca çiftçilerin hem kamu bankalarına hem de Tarım Kredi Kooperatiflerine bir defada bu borcu ödemesi mümkün değil. Çiftçi bu yıl güzel hasat kaldırdı ama almış oldukları borcu bir seferde kapatamaz. Çünkü 4-5 yıldır hep ertelemeli geliyor. Faizlerin kaldırılıp veya düşük faizlerle 4-5 yıla yayılması gerekir ki çiftçiler borçlarını ödeyebilsin. Şu anda havalar kurak gidiyor. Seneye ne olacak bilemiyoruz. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan geçmiş yıllardan beri gelen borcu yapılandırılmalı. Geçmişte faizler yüzde 33 seviyesindeydi. Bu rakamları yetkililerle paylaşmıştık. Daha sonra oranlar düşürülmüştü. Bu yılki borç değil, geçmiş yıllarda ödeyemediğimizden kaynaklanan borçlarımız var. Kuraklık, dolu ve bazı doğal olaylardan dolayı çiftçi borçlarını ödeyememişti. Çiftçi 4 yıl borç ötelemesi yapmıştı ama bu sene ‘öde’ deniliyor. Bu borç bir seferde ödenemez. Bu yüzden yapılandırılması lazım. 2019 yılında alınan borç yapılandırılıyor ama geçmiş yıllardaki borçlar yapılandırılmadığı için çiftçiyi sıkıştırıyorlar. Ayrıca çiftçileri TARSİM yaptırmaları konusunda uyarıyoruz. TARSİM mahalle bazlı kontrollere geçti. Eskiden dolu, kuraklık ve benzeri afetlerde kontroller ilçe bazlıydı. Çiftçilerimizin mutlaka TARSİM sigortalarını yapmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
“TARIM KREDİ YIPRATILIYOR”
Tarım Kredi Kooperatiflerinin çok yüksek faizli krediler verdiğine dair yapılan açıklamaların kurumu yıpratma çabası olduğunu ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Murat Akbulut, “Tarım Kredi Kooperatifleri bir çiftçi kuruluşudur. Tarım Kredi ve kamu bankaları çiftçilerimize tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için kredi veriyorlar. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu süreçte yıpratılmaya çalışıldığını düşünüyorum” dedi.
“ÇİFTÇİ BARIŞI YAPILMALI”
Geçtiğimiz günlerde gazetemize özel açıklamalarda bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Bizim unutulmamız gerçekten bizi yaraladı. Tarım Kredi borçlarımızın, çiftçinin kamu bankalarına olan borçlarının yapılandırılması gerekirdi. Tarım Kredi, yüksek rakamlarla para vererek çiftçiye ağır darbe vuruyor. İsminin önünde ‘tarım’ olan bir kuruluş çiftçilerimize yüksek faizlerle para veriyor. Çiftçinin bu mağduriyetten kurtulması gerekiyor. Torba yasa içerisinde bunların olmasını umut ediyorduk. Önümüzdeki yıllarda tarımın daha iyi gitmesi için bir çiftçi barışının kesinlikle yapılması lazım. İmar barışı, SGK vergi affı benzeri Nisan ayından önce çiftçiye yönelik ‘özel çiftçi barışı’ yapılmalı. Gıdada dünyaya meydan okuyacak potansiyelimiz var ama çiftçi önceden 100 dönüm ekerken şimdi 20 dönüme düştü. 2 yıldır durum iyi ama geçmiş yıllardaki borçlardan dolayı çiftçi zor durumda. Bunun için kesinlikle bir çiftçi barışına ihtiyacımız var. Bu olmazsa olmaz” ifadelerini kullanmıştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.