Çağlar: TÜİK sepetine karşıyız (Özel Haber)

Enflasyon oranının açıklanmasının ardından memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı belli oldu. Memur ve emekli maaşlarına yüzde 5.75 zam gelecek. TÜED Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, “TÜİK’in enflasyon sepeti gerçeği yansıtmadığından bu rakamlara inanmıyoruz” dedi.

Çağlar: TÜİK sepetine karşıyız (Özel Haber)
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu Haziran Ayı TÜFE artışını yüzde 1,13 olarak açıkladı. Bunun sonucu olarak, altı aylık TÜFE artışı yüzde  5,75 hesaplandı ve bu orana göre emekli aylıklarına zam yapılacak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ocak-haziran döneminde yüzde 5,75 oranında arttı. Yılın ilk 6 ayında yüzde 5,75 olarak gelen enflasyon oranı sonrasında memur ve emeklilerin temmuz maaşlarına yüzde 1,75 enflasyon farkı yansıtılacak. Memurlara bu yılın ilk yarısında uygulanan toplu sözleşme doğrultusunda maaşlara yüzde 4 artış yapılmıştı. Bu yılın ilk yarısında enflasyonun yüzde 4'ü aşan kısım kadar memurlara enflasyon farkı da veriliyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri ise 5,75 maaş zammı alacak.

caglar-tuik-sepetine-karsiyiz.jpg

ÇAĞLAR: RAKAMLARI GERÇEK BULMUYORUZ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Konya Şube Başkanı Gülhan Çağlar, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekli maaşına yansıyacak artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Altı aylık TÜFE artışını değerlendiren Şube Başkanı Gülhan Çağlar, TÜİK’in hesaplamalarının güven vermediğinden ve çarşı-pazar fiyatlarıyla büyük farklılık gösterdiğinden bu sistemin emeklileri korumadığını dile getirdi.  Çağlar, gerçek enflasyon rakamlarıyla TÜİK’in açıkladığı rakamlarının örtüşmediğini belirterek, “Markete gittiğimizde bir domatesin 5 lira, biberin fiyatının 6 liradan aşağı olmadığını görüyoruz. TÜİK tarafından hesaplanan enflasyon sepetinde, döneme uygun olmayan ürünleri koyuyorlar. Bu ürünler üzerinden yapılan hesaplamaların gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. Her zaman olduğu gibi yine bu dönemde de oranlar düşük oldu. Emekliler olarak bu oranlara ve enflasyon hesaplanan sepete karşıyız. Bu hesaplamaların belli kurallara göre düzenlenerek yapılmasını, rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“EMEKLİ AYLIKLARINA SEYYANEN ZAMLAR YAPILMALI”

Başkan Çağlar, emeklileri yüzde 5,75 zamlı maaş almasını değerlendirerek, bu oranların en az yüzde 10’larda olması gerektiğini söyledi. Son yıllarda artan bazı fatura ve harcamaları aktaran Çağlar, “Son altı ayda emeklilerimizin harcamalarına bakıldığında; gıda, kira, doğalgaz, su ve elektrik gibi zorunlu harcamalar da en az aylık 250 TL artış görülmüş, yüzde 5,75 TÜFE artışı ile gelen zam ise ortalama 100 TL hesaplanmaktadır. Bu nedenle, emekli aylıklarına yüzdeli zamlar yerine seyyanen zamlar yapılmalıdır. Taban emekli aylıkların yetersiz kalması ve 2000 sonrasında emekli olanların intibakının yapılmaması, emeklilerimizi korumasız bırakmıştır. Taban emekli aylıkları asgari ücret ile eşitlenmeli ve intibak ile emekli aylıklarında iyileştirme ve eşitlik sağlanmalıdır” dedi.

YENİ MAAŞLAR ZAMLI ALINACAK

Açıklanan enflasyon oranlarıyla memur, Bağ-Kur ve SSK emeklileri 5,75 maaş zammı alacak. En düşük memur maaşı 3 bin 517 liradan 3 bin 719 liraya yükselecek. Lisans mezunu 9/1 memurlar ise 4 bin 264 lira aldıkları maaşlar 4 bin 509 liraya çıkacak. En az 2 bin 661 lira maaş alan emekli memurların yeni maaşı da 2 bin 814 lira olacak. Yeni oranlarla Bağ-Kur esnaf emeklisinin bin 784 lira olan maaşı yeni dönemde bin 886 lira olarak.  2000 yılı öncesi emeklinin maaşı 2 bin 111 liradan 2 bin 233 liraya yükselecek. Emekli sandığından 2 bin 661 lira maaş alanlar yeni maaşlarını 2 bin 814 lira olarak alabilecekler. Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Temmuz'da alacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.