Konya
Açık
6°
Aksaray
Açık
4°
Karaman
Açık
5°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Ekonomi Bitkisel ürünlerde yeterlilik oranları yükseliyor: Fındık ve buğday başı çekiyor

Bitkisel ürünlerde yeterlilik oranları yükseliyor: Fındık ve buğday başı çekiyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023-2024 yıllarında bitkisel ürünlerdeki yeterlilik oranlarını açıkladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023-2024 piyasa dönemine ait bitkisel ürünlerdeki yeterlilik dereceleri açıkladı. En dikkat çeken sonuç ise fındıkta elde edilen yüzde 573,6’lık yeterlilik oranı oldu. Bu oran, fındık üretiminin iç talebi karşılamada en yüksek seviyeye ulaşarak, sektörün güçlü performansını gözler önüne serdi.

Tahıl ürünleri toplamında, yurt içi üretim, iç talebi yüzde 111,9 oranında karşıladı. Buğday, toplam tahıl üretiminin büyük bir kısmını oluştururken, buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 118,4 olarak kaydedildi. Durum buğdayının yeterlilik oranı yüzde 228,6’ya ulaşırken, diğer buğday türlerinde bu oran yüzde 106,0 oldu. Yem sanayi için önemli bir girdi olan arpada ise yeterlilik derecesi yüzde 115,7 olarak belirlendi. Mısırda ise bu oran yüzde 96,5’e düşerken, soyanın yeterlilik derecesi ise sadece yüzde 4,1 olarak kaldı.

indir.png

Meyve ve içecek bitkileri grubunda ise en yüksek yeterlilik oranı, yüzde 573,6 ile fındıkta görüldü. Turunçgiller grubundaki tüm meyvelerde üretimin iç talebi karşıladığı tespit edildi. Çayda yeterlilik yüzde 95,8, Antep fıstığında yüzde 110,4, muzda yüzde 93,8, cevizde ise yüzde 80,3 olarak kaydedildi.

indir-1-001.png

Sebze ürünleri toplamında ise yurt içi üretim, iç talebi yüzde 111,3 oranında karşıladı. Sebzeler arasında en yüksek yeterlilik derecesi domateste yüzde 117,1, sakız kabakta yüzde 116,8 ve hıyarda yüzde 116,1 oldu.

indir-2.png

2023-2024 dönemindeki bu veriler, Türkiye'nin bitkisel üretimde güçlü bir üretim kapasitesine sahip olduğunu ve bazı ürünlerde dışa bağımlılığın azaldığını gösteriyor. Ancak bazı ürünlerde, özellikle soya ve mısırda dışa bağımlılığın sürdüğü görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *