Birlik başkanından çiğ süt fiyatı açıklaması: Bu fiyata karşı çıktık, kabul görmedi!

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye satış fiyatını açıkladı. Açıklanan rakama süt üreticilerinin tepkileri sürerken, Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Konseyde bulunan üretici örgütleri belirlenen referans fiyatına karşı çıkmalarına ve sahanın gerçeklerine uymadığı noktasında ısrarcı olunmasına rağmen maalesef kabul görmemiştir. Bu fiyatın kabul edilemeyecek bir fiyat olduğunu kamuoyuna belirtmek istiyoruz” dedi.

Birlik başkanından çiğ süt fiyatı açıklaması: Bu fiyata karşı çıktık, kabul görmedi!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ulusal Süt Konseyi’nden çiğ süt fiyatlarına ilişkin açıklamada bulunuldu. Yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere 29.11.2021 tarihinde 8 Aralık 2021’den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 4,70 TL/Litre olarak belirlenmişti. Çiğ süt üretim maliyetinde yaşanan artış sebebiyle Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere 18.03.2022 tarihinde toplanmıştır.

31 Ocak 2018 tarih ve 30318 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri kapsamda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin görüşü doğrultusunda; 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Nisan ayı sonuna kadar soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 5,70 TL/Litre olarak oy çokluğu ile belirlenmiştir. Nisan ayı sonu itibariyle piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır. Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; 2019/64 sayılı Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliği ile belirlenen A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 8 Kuruş fark uygulanacaktır” ifadeleri kullanılmıştı.

Yapılan açıklamanın ardından süt üreticileri, Ulusal Süt Konseyi’ne tepkilerini dile getirirken Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız, belirlenen çiğ süt fiyatına dair açıklamalarda bulundu. Başkan Yıldız açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Artan girdi ve işletme maliyetleri karşısında uzun bir süredir yürütmüş olduğumuz görüşmeler neticesinde, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin tavsiyesi neticesinde Ulusal Süt Konseyinin 18 Mart 2022 tarihinde gerçekleşen toplantısıyla 1 Nisan 2022 itibaren Nisan ayı sonuna kadar geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatı 5,70 TL/lt olarak belirlenmiştir.

Konseyde bulunan üretici örgütleri belirlenen referans fiyatına karşı çıkmalarına ve sahanın gerçeklerine uymadığı noktasında ısrarcı olunmasına rağmen maalesef kabul görmemiştir. Komitenin toplanmasından önce geçtiğimiz hafta yem fiyatlarının düşmesi sebebi belli olmuştur.

Belirlenen rakamlara dahi üretici sürdürülebilirlikten uzaklaştığı bir ortamda güncellenen çiğ süt fiyatının akabinde yeme tekrardan zam gelirse üreticimizin yaşama şansı kalmayacaktır. Bu fiyatın kabul edilemeyecek bir fiyat olduğunu kamuoyuna belirtmek istiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum