Bir Ziraat Odası’ndan daha süt tepkisi: Üretici bu fiyatlara daha fazla dayanamaz

Süt üreticilerinin Ulusal Süt Konseyi’ne tepkileri devam ederken, ziraat odalarından da süt fiyatlarına ilişkin peş peşe açıklamalarda bulunuluyor. Geçtiğimiz gün Aksaray Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada, “Üreticinin hakları korunamayacaksa Ulusal Süt Konseyi kapansın” açıklamasında bulunulmuştu. Son olarak Karaman Ziraat Odası’ndan yapılan açıklamada ise, “İnek kesimlerinin durması için süt fiyatları güncellenmeli. Üretici buna daha fazla dayanamaz” denildi

Bir Ziraat Odası’ndan daha süt tepkisi: Üretici bu fiyatlara daha fazla dayanamaz
Yayınlanma:
Güncelleme:

Son günlerde süt üreticilerinin, Ulusal Süt Konseyi’ne tepkileri giderek artıyor. Süt/yem paritesinde yaşanan düşüşe dikkat çeken üreticiler, girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı mağdur olduklarını ve üretim yapmanın mümkün olmadığını söyledi.

“BU İŞTEN ELLERİNİ ÇEKSİNLER”

Geçtiğimiz günlerde Aksaray Ziraat Odası’ndan çiğ süt fiyatlarına ilişkin açıklama yapılmıştı. Yapılan açıklamada Ulusal Süt Konseyi’ne yönelik eleştirilerde bulunulmuştu. Açıklamada, “Üreticinin hakları korunamayacaksa Ulusal Süt Konseyi de kapansın. Süt sanayisi, yem sanayisi, herkes bir maliyet hesaplamasıyla rahatlıkla zam kararı alabiliyor. Biz üreticiler hep birilerinin kararıyla, ağızlarından çıkacak rakamlarla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gıda Komitesi artık bu işten elin çeksin bu kadar geç müdahaleler yapılması üretimi büyük sıkıntıya uğratmıştır. Üreticilerimiz yorgun, artık durumun düzeleceğine inançsızlar. Umutsuzlar” ifadelerine yer verilmişti.

“KESİMİ DURDURMAK İÇİN GÜNCELLEME YAPILMALI”

Ulusal Süt Konseyi’ne bir tepki de Karaman Ziraat Odası’ndan geldi. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram konuya dair yaptığı açıklamada, “Ulusal Süt Konseyi’ni görevini yapmaya davet ediyoruz. Büyük bir yem fabrikasının fiyat listesine göre; USK’nın 4.70 TL fiyat belirlediği; 29 Kasım 2021’de 19 Pr. yem 3.95 TL, 10 Mart 2022’de aynı yem 6.09 TL. Artış yüzde 54. Çiğ süt fiyatı hala 4.70. İnek kesimlerini durdurmak için, devletimiz süt fiyatlarını güncellemeli. Çiftçimiz buna daha fazla dayanamaz” ifadelerini kullandı.

“ZARAR EDİYORUZ”

Tarım ve hayvancılıkta dünyanın önde gelen ülkelerinden olan ve ‘kendi kendine yeten ülke’ olarak adlandırılan Türkiye’de uygulanan tarım politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulunuluyor. Üreticiler girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı zarar ettiklerini vurgularken, başta yem ve akaryakıt fiyatları olmak üzere maliyetlerin düşürülmesini talep ediyor.

ÜRETİMDEKİ AZALMA DİKKAT ÇEKİYOR

Öte yandan dün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin veriler paylaşılmıştı. Paylaşılan verilerde toplanan inek sütü miktarında yaşanan azalma dikkat çekmişti. Açıklanan verilere göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan tereyağı üretimi yüzde 55,7, ayran üretimi yüzde 28,6 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 11,5, yoğurt üretimi yüzde 9,7, içme sütü üretimi yüzde 8,4 ve toplanan inek sütü miktarı yüzde 5,7 azaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.