Başkan Karabulut'tan dikkat çekici açıklamalar: Besiciler üretimden çekiliyor
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, "Üreticinin yem girdilerini ve üretim maliyetini karşılamadıktan sonra et fiyatını kimse düşüremez" dedi
Ülkedeki pahalılık ve vatandaşın alım gücünün günden güne düşmesiyle birlikte vatandaşlar en temel gıda maddelerinden olan kırmızı eti tüketemez hale geldi. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, işletmelerin birer birer kapatıldığını kaydederek yetkililerin aklını başına alması gerektiğini dile getirdi. Başkan Karabulut, "Üreticinin yem girdilerini, maliyetini düşürmedikten sonra et fiyatını kimse düşüremez. Halka ucuz et yedirmek istiyorlar fakat halk ne zaman ucuz et yedi ki? Tarım ve Orman Bakanlığı'nın acilen et fiyatlarını baskılamaktan vazgeçmesi gerekiyor. Bir etin maliyeti 115 TL, üretim maliyeti 80 TL'ye düşürülsün, üretici de eti 95 TL'ye satsın. Üreticinin maliyeti 115 TL iken üreticiden 100 TL'ye et almaya çalışıyorlar. Hangi ülkede görülmüş bu? İşletmeler birer birer kapanıyor. Elinde hayvanı olan kestirip işletmesine daha dana almıyor. Besicilik yapan üretici sayısı yüzde 40 oranında azaldı. 8 bin 500 üyem vardı, 5 bine düştü. Üretici zarar ettikçe üretimden çekiliyor. Yetkililerin aklını başına alması gerekiyor. Üretici hem ette hem de sütte üretimden uzaklaşıyor. İnekler kesime gönderildi, süt üretimi düştü. Sanayici şimdi süt arıyor. Üreticinin kestiği hayvanın yeri dolmayınca et çok daha değerli bir hâle gelecek ve sonrasında piyasada da bulunmayınca yine et fiyatı artacak" diye konuştu.
"ÜRETİCİYİ GALEYENA GETİRMEYİN"
Başkan Nazif Karabulut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kasaplık hayvan ithalatı için çalışma başlattığına dair haberleri yalanladı. Başkan Karabulut, böyle yalan haberlerle üreticinin galeyana getirildiğini aktardı. Üreticinin hayvan ithalatını duyunca paniklediğini söyleyen Karabulut, "Hem Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile hem de sektörün önde gelen isimleriyle görüştüm. Böyle bir çalışmanın olmadığını ve bunun yalan haber olduğunu öğrendim. Kasaplık hayvan ithalatıyla ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın böyle bir çalışması yok. Üretici bu tür haberlerle galeyana getiriliyor, hayvan ithalatını duyunca elindeki yetişmemiş hayvanları kestirmeye kalkıyor" diye konuştu.
"İTHAL ETİN BULUNMASI ESKİSİ KADAR KOLAY DEĞİL"
Avrupa'da ithal edilecek kasaplık etin bulunmadığını dile getiren Başkan Karabulut, "Devlet zararına ithalat yapsa bile dışarıda da et ucuz değil. Hesap ediyoruz tırlarla, gemilerle gelecek bu etlerin maliyeti zararına oluyor. Bu işler kolay olmuyor. Önceden ucuzdu, yurt dışı et alımı yapılabiliyordu fakat şimdi çok daha maliyetli. Avrupa’da herkes kendi derdine düşmüş, gıda savaşları var. İthal etin getirilmesi eskisi kadar kolay değil. Dışarıdan hayvan ithal edildiğinde canlı hayvanın kilogramı 80 TL'yi buluyor. Ülkemizde kilogramı 70- 75 TL'ye besilik dana dolu. Bu yüzden ithal hayvan ülkemizde rağbet görmedi. Et üretimi hususunda yerli üreticinin desteklenmesi büyük önem arz ediyor. Devletimiz üretici için zaman zaman destekleme faaliyetlerinde bulunuyor, teşvikler yapılıyor fakat maalesef bu yeterli olmuyor. Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi açıklamalarda bulundu. Besiciye, üreticiye ucuz arpa tahsis edileceği bilgisini paylaştı. Diğer ürünlerde daha yüksek miktarlarda indirimler söz konusuyken besicilere daha düşük bütçeli destek yapılmasını doğru bulmuyorum" diye konuştu.
"SÖZLEŞMELİ BESİCİLİĞİN İŞİ BOŞ"
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yerli üretimi artırmak için sözleşmeli besicilik projesini hayata geçirirken, kasaplık hayvan ithalatına sıcak bakmasını mantıklı bulmadığını bildiren Karabulut, "Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi sözleşmeli besicilik adı altında üreticiyi üretmeye teşvik ediyor. Fakat sözleşmeli besiciliğin işi boş. Üretici önünü göremiyor, 1-2 ay sonra Türkiye'de ne olacağını bilmiyor. Önünü görmeyen üretici gidip de Et ve Süt Kurumu'yla 5 yıllık sözleşme yapar mı? Et ve Süt Kurumu, kendisini üreticinin lehine çalışıyor gibi gösteriyor ama görünen o ki algı yapmanın ötesine geçmiyor. Et ve Süt Kurumu üreticiye fiyat garantisi verir, maliyet hesabı yaparsa o zaman üreticinin ve besicinin işine yarar. Aksi halde Konya'da hiçbir üretici sözleşmeli besicilik yapmaz. Hayvancılığa ne zararı ne de yararı olur. Üretici ürettiği etin fiyatını bilmedikten sonra, ürettiği etin fiyatını kendi belirlemedikten sonra üretmesinin ne faydası olacak?" açıklamasına yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.