Bakan Pakdemirli: Ekoturizmden, genel turizm geliri kadar gelir elde ederiz
Son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başlayan ekoturizm konusunda atılım yapan Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) Muğla Kavakarası’nda oluşturduğu ekoturizm alanında incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Orman Genel Müdürlüğümüzün belirlediği 2021-2025 Ekoturizm Eylem Planı tamamlandığında, ekoturizmden genel turizm sektörü kadar gelir elde ederiz” dedi.
Sığla ağaçları ile bezeli Muğla’nın Kavakarası mevkiinde yer alan ekoturizm rotasında çadırda konaklayarak, gençlerle kamp ateşi etrafında sohbet eden Bakan Pakdemirli, “Bugün burada, hazırlanan eylem planını faaliyete geçiriyoruz. Tüm Türkiye'de bir kısmı mesire alanlarına entegre, bir kısmı da yeni olmak üzere toplamda 110 adet “Ekoturizm Yönetim Planı ve Uygulamaları” yapılacak, eylem planı sonunda ekoturizm alanlarımız ülkemiz turizm destinasyonlarına yıllık 250 milyon TL katkıda bulunacak” açıklamasını yaptı.
Dünya Ekoturizm Derneği’nin ‘doğal alanlara yapılan, yerel halkın refah düzeyini geliştirme ve çevreyi koruma amacı güden sorumluluk sahibi seyahat’ olarak tanımladığı ekoturizm, son yıllarda genel turizm sektöründen 3 kat daha hızlı büyüyor.
Vatandaşların pandemi sürecinde daha iyi koşullarda tatil yapabilmelerini sağlamak, doğa koruma bilincini aşılamak ve her geçen gün daha da büyüyen ekoturizm pastasından pay almak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Ekoturizm Eylem Planları hazırlayan OGM, 29 ilde belirlenen 39 ekoturizm rotasıyla doğa içinde konaklama, yürüyüş, bisiklet parkurları ile doğal habitatı keşfetme imkanı veriyor.
OGM, ekoturizm alanlarını vatandaşlara tanıtmak için ‘Yeşil Nefes Turları’nı başlattı. İlki İstanbul Büyükada’dan başlayan ‘Yeşil Nefes Turları’, Muğla Köyceğiz ve Yalova Termal ekoturizm rotası ile devam etti. Binlerce kişinin takip ettiği sosyal medya fenomenlerinin ve bloggerların da katılımı ile düzenlenen ekoturizm tanıtım turları son olarak Muğla Kavakarası ekoturizm rotasında yapıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Bölge Müdürü Yasin Yaprak, teknik ekip ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı gezi çadırda konaklama, doğa yürüyüşü, kano sporu ve Muğla Çandır Ekoturizm Alanı gezisi ile devam etti.
EKOTURİZM STRATEJİK BİR HEDEF
Gezi sırasında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bakan Pakdemirli, kentlerde yaşayan insanların tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda yeniden doğaya, ormanlara yönelim istekleri oluştuğundan bahsederek, “Bu yönelim pandemi ile birlikte çok daha fazla gözlenmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüzün de dikkatinden kaçmayan bu alan kapsamında; ekoturizm hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve ekoturizm üzerine yoğunlaşan beklenti ve talepleri karşılamak amacı ile yeni yönetim alanları planlanarak, ülke turizmine kazandırılmasını stratejik bir hedef olarak belirledik. Orman Genel Müdürlüğümüzün belirlediği 2021-2025 Ekoturizm Eylem Planı tamamlandığında, ekoturizmden genel turizm sektörü kadar gelir elde ederiz” dedi.
EKOTURİZM ALANINDA KIRSAL KALKINMAYA 1,7 MİLYAR LİRA YATIRIM
Ekoturizmin kırsal kalkındırma konusunda faydalarına da değinen Bakan Pakdemirli, “Ülkemizin doğal güzelliklerini yerli ve yabancı turistlerin istifadesine sunarak, kırsalın güzellikleri; bacasız sanayi olan turizmin istifadesine sunarak, ekonomik güce dönüştürerek kırsalın kalkınmasına önemli bir katkı sunmuş olacağız.
Bakanlık olarak kırsal turizmin geliştirilmesine yönelik olarak, Kırsal Kalkınma ve Avrupa Birliği’nin IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı) destekleri kapsamında; son 10 yılda toplam 962 projeye, 873 milyon lira hibe desteği verildiğini açıklayan Bakan Pakdemirli, “Tabi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin karar alma mekanizmasına sağladığı katkı sayesinde; son 3 yılda 535 projeye toplam 654 milyon lira hibe desteği sağlayarak eko-turizm yatırımlarında büyük bir hamle yaptık. Böylece; 2010 yılından bu yana kırsal kalkınmaya; ekoturizm alanında yaklaşık 1,7 milyar liralık yatırım yapılmasını sağladık” dedi.
ÇANDIR’A 2 MİLYON LİRALIK DESTEK
Katılımcılarla birlikte Muğla Çandır Ekoturizm alanını gezerek, yöre halkıyla bir araya gelen Bakan Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu: “Çandır Köyü çevrede kitlesel turizme alternatif bir alan olarak ortaya çıktı. Biliyorsunuz; Çandır Köyü Ekoturizm alanı ilan edilmeden önce köylü vatandaşlarımız gelirlerini tarım ve balıkçılıktan sağlıyordu. Şimdi bu bölge turizm alanında bir kimlik kazanması ile birlikte; yaklaşık 2 milyon liralık bir ticaret hacmi sağlandı. Böylece; köylümüzün ürettiği bölgeye has ürünler ve lezzetler bir marka değeri kazandı.”
TÜRKİYE EKOTURİZM CENNETİ
Vatandaşları doğa ile buluşturan, aynı zamanda köylüye ve Türkiye turizmine katkı sunan ekoturizm projesi için bir araya geldiklerini belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Ülkemiz coğrafi özellikleri, mevsimsel avantajları, endemik tür çeşitliliği, dünyadaki 3 önemli kuş göç yolunun 2’sine sahip olması, ulaşım avantajları, farklılıkları ve zenginlikleri ile tam anlamıyla bir ekoturizm cenneti” diye konuştu.
Günübirlik veya konaklamalı deneyim arayışına çözümler üreten çalışmalarıyla şu ana kadar Türkiye genelinde planlaması yapılan 39 adet ekoturizm yönetim alanı olduğunu kaydeden Karacabey, İzmit Kartepe, Yalova Termal, Bursa Oylat, Adana Aladağ, Karabük Yenice, Bartın Ulukaya, Zonguldak Süzek, Konya Derbent, Muğla Köyceğiz, Kavakarası ve Çandır, İzmir Nazarköy, Kahramanmaraş Başkonuş, İstanbul Büyükada, Eskişehir Odunpazarı, Kütahya Osmanlı Göç Yolu, Amasya Merkez Şehzadeler Yolu, Artvin Çoruh, Denizli Çameli ve Antalya Sapadere alanlarının doğaseverlerin istifadesine sunulduğunu, kalan ekoturizm alanlarının da bu yıl hizmete sunulacağını belirtti.
65 MİLYON YILLIK ŞİFA ORMANI
Muğla Köyceğiz ilçesinde yer alan 16 km’lik yürüyüş ve bisiklet parkurundan oluşan Kavakarası Ekoturizm Alanı, dünyada sadece Köyceğiz Gölü çevresinde orman oluşturabilen sığla ağaçları ile bir şifa ormanı özelliği taşıyor. Bölgede ekoturizm destinasyonlarını çeşitlendirmek adına Çandır Köyü’nün karşı havzasında yer alan Kavakarası mevkiinde, Anadolu sığla ağacına yönelik, yürüyüş ve bisiklet parkurunu içeren Kavakarası Ekoturizm Rotasını hizmete açıldığını belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Çok hızlı büyüyen ve gelişen turizm sektörüne karşı durmak yerine onu doğru ve kontrol eden, milli ve doğal değerlere zarar vermeden yönetmenin daha akılcı bir yaklaşım olduğu ortadadır” diye konuştu.
Bekir Karacabey ise Anadolu sığla ağacının 65 milyon yıldır bu bölgede olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu orman yürürken ve pedal çevirirken halkımıza şifa verecek. Bununla beraber parkur üzerinde bulunan ve kurumumuzca tanıtıcı materyaller ile donatılan, ülkemizde sekizgen yapıya sahip iki tane yapıdan biri olan Selçuklu Kümbeti bu alanımızın içerisinde” diye açıkladı.
MESİRE YERLERİNDEN EKONOMİYE 1 MİLYAR 500 MİLYON TL KATKI
Ekoturizme artı olarak 2002 yılından bu yana mesire yerleri ile ilgili yürütülen çalışmalar sonucunda 92 olan mesire yeri sayısını günümüzde 1620’ye ulaştırdıklarını belirten Karacabey, “Bunun 1485 adeti mesire yeri, 135 adeti ise şehir ormanıdır. Buralarda 30 bin kişiye istihdam sağlarken, ülke ekonomisine de 1 milyar 500 milyon TL katkı sunuyoruz” dedi.
“DOĞA TEMELLİ EKOTURİZMİ DESTEKLİYORUZ”
Program sonrasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bakanlık olarak doğa temelli ekoturizmi destekliyor, köylümüzün, halkımızın yanında olduğumuzu bir kez daha gösteriyoruz. Böylece; ülkemize ve insanımıza katma değer katarak geleceğe yön veriyoruz. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmaların, değişen ve küreselleşen dünyamızın şartlarına uyumlu, dinamik ormancılık anlayışına katkı sağlayacağına olan inancımla, ülkemize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni eder; katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkürlerimi sunarım” diyerek alandan ayrıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.