Bakan Kurum: Şehirler geri dönüşüme önem vermeli

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, şehirlerin geri dönüşüme önem vermeleri gerektiğini söyledi.

Bakan Kurum: Şehirler geri dönüşüme önem vermeli
Yayınlanma:
Güncelleme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Fransa'nın Cannes şehrinde 31.Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nce (GYODER) Carlton Otel'de düzenlenen uluslararası yatırımcı kahvaltısına katıldı. Bakan Kurum, şunları kaydetti: “Müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2021 yılına kadar, 128 ülkede üstlenilen 10 bin 725 projenin toplam bedeli yaklaşık 455 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Sadece geçtiğimiz yıl Türk müteahhitleri, 67 ülkede 384 projeyle 29,3 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştı. Ülkemize yabancı yatırımcıların ilgisi de son derece yüksek. Yatırımcıların ilgisini korumak için mevcut düzenlemeler yapılacak. Yatırımcının korunduğu, kollandığı bir anlayışla süreci yürütmeye gayret gösteriyoruz. Gayrimenkul sektörünün sadece konut ve ofisten ibaret olduğu algısını değiştirmek istiyoruz.”

“PROJELERİMİZİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini, bununla birlikte şehirlerin altyapı ve üst yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kurum, eğitim, ticaret, sanayi, turizm başta olmak üzere tüm sektörlerde yatırım fırsatlarının olduğunu vurguladı. Türkiye’de her 5 yılda bir gayrimenkulde artışlar olduğunu anlatan Bakan Kurum, “Bu artışlarda gayrimenkule yapılan yatırımın geri döndüğünü görüyoruz. Bu manada, ülkemiz yabancı yatırımcılar açısından da yüksek fırsatlar içeriyor. Bu imkanı değerlendirmek için biz de projelerimizi artırmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, bu ilişkileri daha iyi yönetmek adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yurt dışında teşkilatlanma çalışmalarına başladığını söyledi.

SON 20 YILDA 1,2 MİLYON KONUT

Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğini, Türkiye'de son 20 yılda, dünyada başka örneği olmayan bir başarıya imza attığını ve 1,2 milyona yaklaşan sayıda konut ürettiğini vurguladı. Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü: “TOKİ eliyle, insani yardım amacıyla Endonezya'da 1050, Sri Lanka'da 500, Pakistan'da 4 bin 620 konutun yapımını, gerekli sosyal donatılarıyla birlikte tamamladık. Somali’de ise 200 yataklı hastane, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve sosyal tesislerinin yapımını gerçekleştirdik. 2019'da, dost ve kardeş Arnavutluk’ta deprem meydana geldi. Bu afet sonrası, 500 konutun yapımını kısa sürede tamamladık. Ukrayna ile ilgili çalışmamız vardı. Savaş sebebiyle süreç durma noktasına geldi. Orada yaşayan vatandaşlar için de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla Ukrayna'da da 500 konutun yapım sürecini yürütüyoruz.”

“YATIRIMCILARA ÜLKEMİZ, GÖNLÜMÜZ SONUNA KADAR AÇIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM 76. Genel Kurulunda dünya kamuoyuna ilan ettiği Paris İklim Anlaşması'na taraf olma kararıyla, şehircilik çalışmalarında yeni ve tarihi bir döneme girildiğini anlatan Kurum sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz çok etkin bir mücadele veriyoruz. Gerek yeşil alanların artırılması, gerek iklim değişikliği ile uyum kapsamında yerel yönetimlerle yaptığımız çalışmalar, sanayide yeşil dönüşümün ön planda tutulduğu fırsatların olduğunu anlatan süreci yürütmek istiyoruz. İklim dostu, yeşil dönüşümü önemsiyoruz. Burada da yatırımcılarımıza kullandıkları her malzemede geri dönüşümü önceliklendirmelerini istiyoruz. Yatırımcılarımızı ülkemize bekliyoruz. Her alanda yatırımcıların önünde ciddi fırsatların olduğunu bilmelerini istiyoruz. Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.