'Asgari ücretteki yük hafifletilmeli' (Özel Haber)

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Asgari ücretin üzerindeki yüklerin hafifletilmesi hem işçinin hem de iş verenin yararına olacaktır” diye konuştu.

'Asgari ücretteki yük hafifletilmeli' (Özel Haber)
Yayınlanma:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019 yılından itibaren geçerli olacak olan asgari ücret fiyatını belirlemek için geçtiğimiz günlerde ilk toplantısı gerçekleştirdi. Aile ve Çalışma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde başlayan asgari ücret görüşmeleri en az 7 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Milyonlarca vatandaş yeni yıla yaklaştığımız şu günlerde asgari ücret zammının ne kadar olacağı sorusuna yanıt arıyor. Asgari ücrete yapılacak zam miktarında en önemli etken, enflasyon rakamları olacak. Asgari ücrete yapılacak zam miktarında en önemli etken, enflasyon rakamları olacak. Türk- İş’in kasım ayında yaptığı araştırmaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.942,71 TL.  2018 yılı ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon oranlarına göre alacakları zam miktarı belli olacak.

“İŞVERENİN ÖDEDİĞİ ÜCRET VE İŞÇİNİN ALDIĞI ÜCRET ARASINDA ÇOK FARK VAR”

Asgari ücret konusunda çalışan işçinin eline geçenle,  işverenin ödediği ücret arasında çok ciddi fark olduğunu ifade eden Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk “Aslında asgari ücret tespiti için konuşulması gereken temel konu işçinin aldığı maaş ve işverenin ödediği rakam.  Diyelim ki asgari ücret 2 bin lira oldu, bunun işverene maliyeti 3 bin liranın üzerinde olacak. İşveren haklı olarak, ‘Ben asgari ücreti 2 bin lira olarak görmüyorum, çünkü bana bir işçinin asgari maliyeti vergisiyle birlikte 3 bin liranın üzerinde’ diyecek. Bu konuya çözüm üretebilmemiz için asgari ücretin üzerindeki vergi yükü hafifletilmeli. Bu hem işverenin hem de işçinin yararına olacaktır.  İşçi kardeşimiz ise ben 2 bin lira alıyorum bu fiyat benim için yeterli değil diyecek. Günümüz Türkiye’sinde 2 bin lira yüksek bir rakam değil. Bir ailenin geçimine baktığınızda hele ki ev kiraysa ve çocuk da varsa asgari ücretle temel ihtiyaçlarını gidermesi kolay değil. Ben görüşmeler sonucunda asgari ücretin  bin 900- 2 bin lira  arası olacağını düşünüyorum. Ümit ediyorum komisyonda bir uzlaşı çıkacaktır. Uzlaşı neticesinde hem işçilerimizin gönlü hoş tutulacaktır, hem de işverenler zorlamayacaktır” diye konuştu.

VATANDAŞIN ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİ

Asgari ücretle çalışan vatandaşlar yapılacak zamma ilişkin açıklamalarda bulundu.  Güvenlik görevlisi Beytullah Çiçek, “Bin 603 lira ile 4 kişilik bir aileye bakıyorum. Ama bakıyorum denemez, çünkü aldığım ücret evimin masrafımı karşılamıyor. Aylık verilmesi gereken asgari ücret tutarı en az 2 bin lira olmalı. 2 bin liranın üstündeki fiyatlar vatandaş olarak biraz nefes almamızı sağlayacak” diye konuştu. Bir firmada 2 bin 200 lira maaşla çalışan Mehmet Taş, “ Ben 2 bin 200 lira maaşla çalışıyorum. Yeni evlendim ve aldığım maaş evimin masraflarını zor karşılıyor. 2 bin 200 lira bana yetmezken, bin 600 lira alan bir asgari ücretli nasıl geçinsin? Asgari ücretin en az 2 bin lira olması gerekiyor. Aslında 2 bin lira da düşük bir ücret ama bunun üzerinde bir fiyat vereceklerini sanmıyorum” dedi. Bir hastanenin acil servisinde çalışan Mithat Türkoğlu ise, “Devlet asgari ücret konusunda vatandaştan fedakarlık bekliyor ama bu seferde vatandaş ciddi mağduriyet yaşıyor. Evim kendime ait olmasına rağmen aldığım asgari ücretle geçinemiyorum. Asgari ücret 2 bin liranın altında yer alırsa borç batağına düşeriz. Bizde devletimizden bu sefer vatandaşları için fedakarlık yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Özel Haber : Müslüm Evci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.