Asgari ücrette yeni dönem! Hazine Bakanı Şimşek'ten çarpıcı mesajlar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin belirlenmesinde komisyonun karar alıcı olduğunu hatırlatarak, çalışanların enflasyona ezdirilmeyeceğini ve hükümetin ekonomik reformlarla katma değerli üretimi artırmayı hedeflediğini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, asgari ücretin belirlenmesinde komisyonun karar alıcı olduğunu belirterek, bu aşamada herhangi bir yorum yapmanın doğru olmayacağını ifade etti. Bakan Şimşek, asgari ücretin artırılmasıyla ilgili olarak, çalışanları enflasyona ezdirmemeye kararlı olduklarını vurguladı.
"GÖNÜL İSTER Kİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETELİM"
Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Asgari ücretin belirlenmesinde komisyonun rolünü hatırlatan Şimşek, "Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz ve teknolojik boyutumuz çok yüksek olsun ve asgari ücretimiz bunun çok çok üstünde olsun. Biz de bu hedefe ulaşmak için yapısal reform gündemimizin en büyük başlığını AR-GE, teknolojik dönüşüm ve dijitalleşmeye ayırdık" dedi.
ÇALIŞANLARA DESTEK DEVAM EDECEK
Bakan Şimşek, Türkiye’deki çalışanlara sağlanan desteklerin artışına dikkat çekerek, son 22 yılda en düşük memur maaşının reel olarak yüzde 238 arttığını, dolar bazında ise 238 dolardan 1139 dolara yükseldiğini ifade etti. En düşük emekli maaşının reel olarak yüzde 543, dolar bazında ise yüzde 812 arttığını belirten Şimşek, asgari ücretin reel yüzde 212, dolar bazında ise yüzde 343 oranında arttığını söyledi.
"Geçen yıl asgari ücret yüzde 107,5 arttı. Enflasyon ise yüzde 65'ti. Bu yıl ise enflasyon yüzde 44’e revize edildi ve biz asgari ücreti yüzde 49 oranında artırdık. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" diyen Bakan Şimşek, hükümetin çalışanları koruma yönündeki taahhüdünü yineledi.
ASGARİ ÜCRETE VERGİ Mİ GETİRİLSİN?
Şimşek, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasının hükümete büyük bir maliyet oluşturduğuna da dikkat çekti. Vergi harcamalarının toplamda 853 milyar lirayı bulduğunu belirten Şimşek, asgari ücrete vergi getirilip getirilmemesiyle ilgili bir soruya, "Asgari ücrete vergi mi getirelim? Yatırımları teşvik etmeyelim mi? Engelli, yaşlı, emekli, şehit, dul ve yetimler için 259,2 milyar lira vergiden vazgeçtik" yanıtını verdi.
ZENGİNLER VERGİLENDİRİLİYOR
Bakan Şimşek, vergi reformlarına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Birçok şirketin mevcut vergi teşviklerinden faydalandığı için vergi ödemediğini belirten Şimşek, "Bu nedenle, yurt içi asgari kurumlar vergisini getirdik. Şirketler en az yüzde 10 vergi verecek. Çok uluslu şirketler ise minimum yüzde 15 vergi ödeyecek" dedi. Ayrıca, taşınmaz satışlarında uygulanan yüzde 50 kazanç istisnası ve serbest bölgelerdeki faaliyetlere yönelik istisnaların daraltıldığını belirten Şimşek, "Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına stopaj vergisi getirdik. Zengini vergilendiriyoruz" diye ekledi.
Bakan Şimşek, vergi adaletinin sağlanması ve yatırımcıların daha adil bir vergi yükü üstlenmesi adına alınan bu tedbirlerin önemine vurgu yaptı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.