Asgari ücret zammı merakla bekleniyor

Milyonlarca çalışan, asgari ücrete yapılacak artışı merakla bekliyor. Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, asgari ücretlinin vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade ederken, Hak İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır ise, “Asgari ücrette çarşı, pazardaki gerçek enflasyona göre artış yapılmalı” dedi

Asgari ücret zammı merakla bekleniyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücretini belirlemek için Aralık ayında çalışmalara başlayacak. Asgari Ücret Komisyonu’nun belirleyeceği zam oranı ile 2021’de maaşlara yansıyacak zam oranı da netleşmiş olacak. 2019 yılı Aralık ayında alınan kararla asgari ücretler net 2 bin 324 lira 709 kuruş ve brüt 2 bin 943 lira olmuştu. Bunun yanında asgari ücrete yapılacak zam ile Asgari Geçim İndirimi (AGİ), işsizlik ödeneği ve çalışanların tazminatı da bu oranlara göre belirleniyor. Ancak 2021 yılı asgari ücret zammına ilişkin henüz net bir oran bulunmuyor. Geçtiğimiz yıl görüşmeler sonucunda yüzde 15.03 zam yapılmıştı. Binlerce çalışan asgari ücret rakamını merakla beklerken, açıklanan son enflasyon rakamlarına göre asgari ücret beklentileri açıklanmaya başladı. Asgari ücretli 2020 yılını adeta enflasyonla mücadeleyle geçirdi. Vatandaşlar yüzde 50’lere varan gerçek enflasyon asgari ücretlinin maaşını daha cebine koyamadan bitmesine neden olduğunu savunurlarken, asgari ücretin en az 3 bin lira olması gerektiğini düşünüyor. Geçtiğimiz günlerde 2021 asgari ücret konusuna değinen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Bu yıl asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

asgari-ucret-zammi-merakla-bekleniyor.jpg

ÖZTÜRK: “ASGARİ ÜCRETLİNİN VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI”

Asgari ücretlinin üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “2020 yılında Türkiye ve bütün dünya salgınla mücadele ederken bir taraftan da ekonomik zorluklarla mücadele etti. 2021 yılının yaklaştığı bugünlerde Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı itibarı ile çalışmalarına başlayacak. Ümit ediyorum ki çalışan kardeşlerimizin ihtiyaçlarını görecek ve onların beklentilerini karşılayacak bir asgari ücret belirlenir. Buradaki temel problemlerimizin biri de şudur ki, asgari ücretlinin üzerinde çok ciddi bir vergi yükü var. Asgari ücretlinin üzerindeki vergi yükünün azaltılarak asgari ücret ile çalışan kardeşlerimizin daha fazla gelir elde edebileceği bir modele Türkiye’nin ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Çalışan kardeşlerimizin kendilerini iyi hissedebileceği bir rakamın olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

asgari-ucret-zammi-merakla-bekleniyor-001.jpg

SIR: “GERÇEK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENMELİ”

Asgari ücret beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Hak İş Konfederasyonu Hizmet İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, “Türkiye’de en çok ezilen taraf çalışanlar oluyor. Çünkü enflasyon aynı seyirde gitmiyor. Mesela enflasyon yılbaşında yüzde 10 olarak açıklandığı vakit yılsonuna kadar o rakam devam etmiyor. Dünya ve Türkiye’de yaşanan hadiseler ve ekonomik gelişmeler gündemi etkiliyor. Bizim sözleşmemizdeki maddeler değişmiyor. Fakirin de, asgari ücretlinin de tükettiği temel gıda maddeleri yumurta, yağ, ekmek. Enflasyon artışıyla birlikte temel harcamalar da arttı. 2 ay içerisinde ayçiçek yağı 35-40 liradan 60 liraya yükseldi. Yumurtada da benzer bir artış yaşandı. Dolayısıyla biz de asgari ücrette de çarşı, pazardaki gerçek enflasyon ne ise ona göre bir artış yapılmasını talep ediyoruz. Böyle bir artış olsun ki hayatımızı idame ettirebilelim. Aksi takdirde asgari ücretli büyük sıkıntı yaşayacak. Mutfak giderlerinin yanı sıra ev kiraları da ciddi bir oranda arttı. Edindiğimiz bilgiler ve gözlemlerimize göre 35-40 yıllık eve 800 lira kira isteniyor. Elektrik, su ve doğalgaz sürekli artıyor.  Konya’da ev kiraları ortalama bin lira iken asgari ücretli nasıl geçinecek? Bu sıkıntı ve çileyi aşabilmek için biz AVM, market, çarşı ve pazardaki artışlara göre asgari ücret düzenlemesi yapılmasını istiyoruz. Çarşı, pazardaki artışları göz önüne aldığımız zaman, enflasyonun üzerinde bir asgari ücret beklentimiz olmalıdır. Asgari ücret 3 bin 500 liranın altında olmamalıdır. Burada gerçek enflasyon açıklanmalıdır ki asgari ücrette 1-2 puan refah payı da olursa olur. Umarım ülkemizde huzur içerisinde yaşayabilmemiz için enflasyon düşer. Biz de geçim standartlarımızı ona göre ayarlarız” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum