Asgari ücret memnun etmedi (Özel Haber)

2020 yılı asgari ücretin net 2 bin 324 lira olarak açıklanmasının ardından sendikalar yeni ücretin yaşanılabilir olmadığını ve açlık sınırının da daha çok artacağını söylediler.

Asgari ücret memnun etmedi (Özel Haber)
Yayınlanma:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun son toplantısının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2020 yılı için geçerli olan asgari ücreti açıkladı. Yeni ücret net olarak 2 bin 324 lira olarak belirlendi.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020'de uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını,  Bakan Selçuk başkanlığında yaptı. Bakan Selçuk, açıklamasında, asgari ücretin 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Selçuk, evli ve üç çocuklu bir işçi için asgari ücretin 2 bin 479 lira 21 kuruş olduğunu söyledi. "Bu sene de Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz kararını oy çokluğu ile aldı." diyen Selçuk, "2020 yılında asgari ücret desteğini tüm işletmeler için 75 lira olarak sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. Selçuk, "Enflasyon oranının çok üzerinde bir artış sağlamış olduk. 'İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözümüzü de oy çokluğuyla sağladık." şeklinde konuştu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 20 LİRA

Halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş olan asgari ücret, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise asgari ücret normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

TAMAK: TOPLANTIYI TERK ETTİK

DİSK, Hak-İş ve Türk-İş İşçi sendikalarını temsil etmek için Asgari Ücret Komisyonu’nda yer alan Türk-İş’in yeni rakamı kabul etmediğini ve toplantıyı terk ettiği bilgisini veren Türk-İş Konya Şube Başkanı Abdülkadir Tamak, “Türkiye’de ilk defa 3 işçi sendikası bir araya gelerek ortak bir rakam çıkardık. Bu rakamı 2 bin 578 lira olarak belirledik. Komisyona tüm işçileri temsil etmek için Türk-İş katıldı. Biz belirlediğimiz rakamı, TÜİK verileri ve enflasyon oranına göre hazırlamıştık. Yani afaki bir rakam değil, bir insanın geçinebileceği bir rakamdı. Fakat komisyonda bu rakam kabul edilmedi ve Türk-İş temsilcileri toplantıyı terk etti. Bunun üzerine hükümet ve işveren temsilcileri bu rakamda karar kıldılar. Her yerde zamlar yüzde 40’ları geçerken işçiye verilen rakam asla kabul edilebilir değildir” diye konuştu

SIR: GÜLÜNÇ BİR RAKAM, DEVLET KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Vacit Sır, 2 bin 324 lira olan 2020 yılı asgari ücretinin gülünç bir rakam olduğunu dile getirdi. Rakamların işçiyi asla memnun etmediğinin de altını çizen Başkan Sır, “Yeni asgari ücretin rakamı gerçek enflasyon rakamlarıyla uyuşmuyor. Bunların yanında devlet, pasaport, ehliyet gibi kendi giderleri için vatandaştan alacağı rakamı yüzde 22 oranında artırmıştı. Şimdi asgari ücretliye gelince bu oran yüzde 15 oranında arttırıldı. Devlet kendiyle bile çelişen bir ücreti belirlemiştir. Yeni asgari ücret asla kabul edilir gibi değil. İşçinin alım gücü giderek düşüyor ve açlık sınırı da çoğalacak. Diğer yandan elektrik, doğalgaz, su gibi temel giderler yüzde 40-50 oranında artırıldı. Bunun yanında yeni yılda birçok ürüne de zam gelecektir. Dolayısıyla bir işçinin bu rakamlarla geçinmesi mümkün değildir. Toplantıda işçileri temsil eden Türk-İş yeni rakamı kabul etmedi ve toplantıyı terk etti. Hükümet tüm bunlara rağmen 2 bin 324 lirayı açıkladı. Yeni rakam çok gülünç ve bir ailenin geçinmesi mümkün değil” diye konuştu.  

TAMER: YAŞANABİLİR BİR ÜCRET OLMASI GEREKİYORDU

DİSK Konya Şube Başkanı Mustafa Tamer, yaşanılabilir bir hayat için 2020 yılı asgari ücretin iyi bir rakam olmadığını söyledi. Başkan Tamer, yeni asgari ücretin Türkiye’nin ekonomik büyümesinden ve TÜİK’in belirlediği enflasyon oranından nasibini almadığını ifade ederek, “Yeni asgari ücret, tespit komisyonun oy birliği ile kabul edildi. Yeni rakamdan DİSK olarak memnun değiliz. Bu rakamla açlık sınırı daha çok artacakken aynı zamanda eşitsizlik de daha çok büyüyecek. Bu rakamlar işçilerimizi kesinlikle tatmin etmemiştir ve yaşanabilir bir hayat için yaşanabilir bir ücret olması gerekiyordu” şeklinde konuştu. Servet R. Çolak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.